Množství: pro 4 lidi na 2 dny
- 2 kg brambor
- 30 dkg salámu (šunkový salám nebo gothajský salám)
- 1 necelé zavařené okurky
- 2 střední cibule
- 2 velké mrkve
- 3 vejce
- 1 majolka (250 g)
- 2 velké lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce láku z okurek
- sůl
- pepř
1. Brambory, oloupanou mrkev a vejce uvaříme den předem. Nakrájené brambory prosolíme a opepříme tak, aby brambory byly poprášeny souvisle, ale jinak dle chuti každého, a promícháme.
2. Zvlášť nakrájíme ostatní přísady na malé kostičky - vařenou mrkev, okurky, salám, cibuli, a až nakonec vejce.
3. Když je vše nakrájeno, přidáme 3 lžíce láku z okurek a 2 velké lžíce plnotučné hořčice a opět promícháme.
4. Přidáme k bramborám a nakonec vmícháme do salátu majolku a necháme nejlépe do druhého dne proležet v lednici. Druhý den ještě promícháme a můžeme podávat.
Poznámka: K salátu tradičně podáváme smažené řízky, kapra nebo jinou rybu, pečenou či smaženou klobásu nebo jíme samotný s pečivem.