Čtenářský recept: Čokoládová pěna

  5:44aktualizováno  5:44

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
2 hodiny+6 hodin tuh

Množství
4

Suroviny:
4 žloutky
2 lžíce medu
1 lžíce cukru krupice
špetka mletého muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
120g kvalitní hořké čokolády na pěnu (s 60 % kakaa)
250ml 40% smetany na šlehání
40g kvalitní hořské čokolády na ozdobný kraj (s 60 % kakaa)
kakao na posypání
čerstvé maliny na ozdobu či jiné drobné ovoce

Postup:

TIP

Místo pracnějšího rámečku na pěnu můžete pěnu nastříkat do koktejlových skleniček. Nebo lze vytvořit klasický kulatý dort. Stačí jej proložit piškoty namočenými třeba v pomerančovém sirupu smíchaném s nějakým dobrým likérem, nechat důkladně vychladnout a poté krájet na výseče.

1. Žloutky s medem, cukrem, muškátovým oříškem a nastrouhanou pomerančovou kůrou šlehejte ve vodní lázni do tuhé světle žluté pěny (zabere to minimálně 5 minut). Můžete samozřejmě použít i ruční elektrický mixér. Během šlehání neustále stírejte žloutky ze stěny mísy. To proto, aby se žloutky nepřichytily na horkou mísu (srazily by se a vytvořily by žmolky). Žloutková hmota má být horká, ale maximálně o teplotě 70 °C. Při vyšší teplotě začínají žloutky tuhnout a tvořit hrudky. Žloutky šlehejte skutečně nad párou, protože je tím pasterizujete (zničíte zárodky případných infekcí) a také pěna bude tužší a bude dobře držet pohromadě. Mísu odstavte z vodní lázně a za občasného prošlehání nechte hmotu vychladnout.
2. Odvažte 120 g čokolády, rozlámejte jí na malé kousíčky, nasypte je do misky a nad vodní lázní rozpusťte.
3. Rozpuštěnou čokoládu opatrně přimíchejte ke žloutkům a nechte opět vychladnout. V této fázi se může stát, že čokoláda se žloutky začne tuhnout a tvořit chuchvalce. Nelekejte se, nic špatného to nesignalizuje.
4. Ušlehejte tuhou šlehačku. Ale pozor, nepřešlehejte ji! K tuhnoucí čokoládovo-žloutkové hmotě přidejte 2 lžíce šlehačky a dobře vše promíchejte. Tím se opět čokoláda začne rozpouštět a postupně pomalu vznikne hladký krém. Je potřeba, aby žloutky s čokoládou nebyly teplé, protože šlehačka by se po vmíchání začala roztékat a krém by byl řídký a neztuhl by do potřebné konzistence.
5. Poté do čokoládového krému velmi opatrně a pomalu vmíchejte zbytek šlehačky. Mísu s pěnou vložte na 15-20 minut do lednice, kde začne pozvolna tuhnout.
6. Mezitím si připravte materiál na zhotovení ozdobných okrajů. Z lesklé kancelářské fólie (dopočuji silnější, výborné jsou například obaly na sešity) nastříhejte 4 proužky, dlouhé asi 18 cm a 5 cm široké. Na jednom konci proužek přehněte (založte) v šířce asi 1 cm. Nachystejte si také 4 kousky lepící pásky. Proužky položte na stůl těsně vedle sebe.
7. Odvažte 40 g čokolády, rozlámejte ji na kousky a v misce nad párou ji pozvolna, za velmi častého míchání, rozpusťte (ne ve vodní lázni, ale nad hrncem s vařící vodou).
8. Ještě než se důkladně rozpustí všechny kousky čokolády, stáhněte misku z páry a neustále míchejte, až do vychladnutí. To znamená, že čokoláda nebude ještě tuhá, ale bude mít teplotu asi 30 °C. (Poznáte to tak, že když si vařečku s trochou čokolády přiložíte ke spodnímu rtu, čokoláda by vás měla chladit).
9. Takto připravenou čokoládu vložte do zdobícího sáčku (vyrobte si ho jednoduše z igelitového sáčku, do kterého uděláte drobný, asi 1 mm velký otvor) a dlouhými tahy sem a tam fólie ozdobte. Nechte chvíli zavadnout a pak z nich připravte válcové formy ve tvaru slzy. Fólie upevněte proužkem z lepící pásky. Naskládejte je na rovné prkénko nebo talíř.
10. Čokoládovou pěnu vložte do cukrářského sáčku a opatrně jí naplňte připravené formy. Vložte je do lednice a nechte minimálně 6 hodin zatuhnout.
11. Poté posypte kakaem a opatrně z mousse odstraňte fólie.
12. Ozdobte malinami, případně i šlehačkou, a podávejte.

Poznámka
vhodná káva jakéhokoliv druhu...

Autor:

Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Upečte si vanilkové rohlíčky i další ořechové cukroví a pošlete recept

vanilkové rohlíčky

Mezi nejoblíbenější vánoční cukroví napříč generacemi patří vanilkové rohlíčky. Někdo do těsta přidává mleté mandle...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu

Chudí rytíři Cordon Bleu

Tvrdý chleba, oschlý kousek sýra, pečené maso, které se zdá být tak leda pro kočku. Vyhazování jídla je out a co dřív...

Najdete na iDNES.cz