Doba přípravy: 25 minut + tuhnutí cca 5 hodin (přes noc)
Množství: 6 porcí
- 400 ml 30% smetany
- 200 ml plnotučného mléka
- 50 g cukru
- špetka soli
- 200 g hořké čokolády
- 6 plátků želatiny
1. Smetanu s mlékem nalijte do kastrolu se silným dnem, přidejte cukr se solí a uveďte do varu. Odstavte z ohně, do horké tekutiny nasypte na kousky nalámanou čokoládu a šlehejte metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí.
2. Želatinu namočte do studené vody na 2 minuty. Změklé plátky vyždímejte a vhoďte je do horkého čokoládového mléka. Metličkou míchejte tak dlouho, až se želatina rozpustí.
3. Formičky (můžete použít i tenkostěnné šálky, skleničky nebo misky) vypláchněte studenou vodou a nevysušujte je utěrkou.
4. Nalijte do nich připravenou čokoládovou směs a nechte ji v chladu ztuhnout, nejlépe přes noc.
5. Okraje formiček opatrně objeďte špičkou nože, poté je asi na 10 vteřin ponořte do horké vody. Panna cotta kolem formy malinko povolí a vy ji pak snadno vyklopíte na talíř. Po vyklopení ihned podávejte.
TIP: Máte-li rádi více bílou čokoládu, neváhejte ji použít místo tmavé...