Doba přípravy
60min
Množství
16
Korpus dortu:
200g tm.čokolády min.60%
200g másla (+ na vymazání formy)
1 lžíce instantní kávy
170g hl. mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
200g přír.cukru muscovado
200g třin.cukru
25g tm.kakaa holandské (nejlépe cukrářského)
3 vejce (M)
75ml (5lžic) podmáslí
Jahodová pěna:
cca 500g jahod (potřebujete 250g jahodového pyré)
50g cukru moučka
8g želatiny v prášku
120ml smetany ke šlehání
Pařížská šlehačka:
400 ml smetany ke šlehání
150 g čokolády na vaření (víceprocentní)
1 sáček tužidla.
Závěrečná poleva:
200g tm.čokoláda (min. 60%)
280ml smetany na šlehání
2 lžíce třinového cukru
Korpus postup :
1. formu vymastit a dno vyložit pečícícm papírem. Troubu předehřát na 160.
2. v hrnci rozpustit čokoládu, máslo, kávu rozpuštěnou ve 120ml vroucí vody. Nezahřívat příliš, aby se nepřipálilo.
3. V jedné míse promíchat mouku, prášek do pečiva, sodu, cukry, kakao, aby nebyly žmolky.
4. V druhé míse smíchat vejde s podmáslím.
5. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchat se suchými ingrediencemi. Vymíchat v hladkou, polotekutou směs.
6. Vlít do formy a péct zhruba hodinu a půl (dle zkušenosti se svou troubou).
Jahodová pěna postup:
Jahody očištěné od stopek rozmixujeme.Procedíme přes jemné síto, abychom se zbavili zrníček, přelijeme do kastrůlku a osladíme. Hladinu posypeme želatinou a necháme asi 10 min. nabobtnat. Na mírném ohni zahříváme, ale nevaříme, až se želatina úplně rozpustí. Dáme vychladnout. Ušleháme šlehačku a mícháme do ní jahodové pyré.
Pařížská šlehačka postup:
Smetanu den předem ohřejeme, rozlámeme do ní čokoládu, mícháme a vaříme, až se čokoláda rozpustí. Smetanu necháme v chladu, druhý den ji s tužidlem ušleháme.
Sestavování dortu:
Vychladlý korpus rozříznout na 3 díly (tudíž na 2x). Pařížskou šlehačku si rozvrhnout na pomazání spodního a vrchního dílu korpusu vč. pomazání boků celého dortu.
Povrchy dortu je možné potřít lehounce jahodovu marmeládou, není však nutné.
Spodní díl korpusu potřít pařížskou šlehačkou, dát druhý díl korpusu a ten potřít jahodovou pěnou. Dát poslední, vrchní, díl korpusu, potřít opět pařížskou šlehačkou. Zbytkem pařížské šlehačky potřít boky dortu. Na závěr polít hodně vychladlou "závěrečnou polevou". Teplá poleva rozteče pařížskou šlehačku.
Poznámka
Dort ozdobuji tzv. stuhou - čistě rozpuštěnou čokoládu si rozetřu na potravinové folii, necham lehce zatuhnout a ještě v době kdy není moc vytvrdnutí a dle možnosti ještě nepraská, obalím dort dokola. Folii sundám až po vytvrdnutí. Pak polévám jen poloviční porcí závěrečné polevy, která bude jen na vrchní části dortu.
Dort je velmi sytý, stačí malý kousek.