Doporučujeme

Chlebová kočka

Chlebová kočka | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Chlebová kočka

  • 1
"Pokud nás omrzí sladké cukroví, můžeme si upéct domácí chleba. A máme-li nějakou šikovnou a neobvyklou formu, je to na Vánoce o to lepší," napsala nám čtenářka. "My máme kocoura Macíka, tak jsme si upekli chlebovou kočku."

Doba přípravy: doba pečení asi 50 minut
Počet porcí: zhruba 30 krajíčků chleba

* 3 hrnky hladké mouky + mouka na poprašování
* čtvrt lžičky instantních kvasnic
* půl lžičky soli
* 1,5 hrnku vody

1. Postup je velice jednoduchý, je však třeba ho přesně dodržet. Ideální je zadělat si těsto už večer a druhý den je už vlastně vše hotovo.
2. Do mísy na kynutí nasypeme mouku, kvasnice a sůl, dobře promícháme a přidáme vodu. Opět promícháme. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v klidu a v teple asi 12 až 18 hodin kynout.
3. Poprášíme si pracovní desku, seškrábneme na ni těsto a zaprášíme moukou. Několikrát placku přeložíme přes sebe a necháme odpočinout asi čtvrt hodinky. Zformujeme placku do koule a dáme odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky.
4. Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejeme troubu na 230 stupňů Celsia i s formou, do které budete chleba dávat. Rychlým chvatem těsto přesuneme do formy a dbáme, aby se dostalo do všech záhybů.
5. Přikryjeme pečicím papírem a vložíme do trouby. Pečeme asi půl hodiny. Pak odkryjeme a dopékáme ještě 20 minut, aby se udělala nahoře kůrčička. Necháme vychladnout, pak vyklopíme na tác nebo talíř.

TIP: Chleba je křupavý, uvnitř vláčný, chutný. Je možné ho mazat, ale k červenému vínu chutná i jen tak, samotný.


  • Vybrali jsme pro Vás