Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Chlebová kočka

  10:36aktualizováno  10:36
"Pokud nás omrzí sladké cukroví, můžeme si upéct domácí chleba. A máme-li nějakou šikovnou a neobvyklou formu, je to na Vánoce o to lepší," napsala nám čtenářka. "My máme kocoura Macíka, tak jsme si upekli chlebovou kočku."

Chlebová kočka | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: doba pečení asi 50 minut
Počet porcí: zhruba 30 krajíčků chleba

* 3 hrnky hladké mouky + mouka na poprašování
* čtvrt lžičky instantních kvasnic
* půl lžičky soli
* 1,5 hrnku vody

1. Postup je velice jednoduchý, je však třeba ho přesně dodržet. Ideální je zadělat si těsto už večer a druhý den je už vlastně vše hotovo.
2. Do mísy na kynutí nasypeme mouku, kvasnice a sůl, dobře promícháme a přidáme vodu. Opět promícháme. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v klidu a v teple asi 12 až 18 hodin kynout.
3. Poprášíme si pracovní desku, seškrábneme na ni těsto a zaprášíme moukou. Několikrát placku přeložíme přes sebe a necháme odpočinout asi čtvrt hodinky. Zformujeme placku do koule a dáme odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky.
4. Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejeme troubu na 230 stupňů Celsia i s formou, do které budete chleba dávat. Rychlým chvatem těsto přesuneme do formy a dbáme, aby se dostalo do všech záhybů.
5. Přikryjeme pečicím papírem a vložíme do trouby. Pečeme asi půl hodiny. Pak odkryjeme a dopékáme ještě 20 minut, aby se udělala nahoře kůrčička. Necháme vychladnout, pak vyklopíme na tác nebo talíř.

TIP: Chleba je křupavý, uvnitř vláčný, chutný. Je možné ho mazat, ale k červenému vínu chutná i jen tak, samotný.

Autoři:




Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.