Doporučujeme

Vánoční bramborový salát se zavináči

Vánoční bramborový salát se zavináči | foto: Jana Furmanová pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Bramborový salát se zavináči

  • 0

Doba přípravy: 1 a půl dne
Množství: 4 porce

  • 1 kelímek zavináčů
  • 600 g brambor typu A uvařených ve slupce
  • 1 středně velká cibule
  • 2 mrkvičky
  • 1 petržel menší - kořen
  • 1/2 bulvy celeru
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 1 zakysaná smetana 15% 150 g 
  • 2 menší nakládané okurky
  • čerstvá petrželová nať
  • citron
  • jablko
  • hruška
  • sterilovaný hrášek (kdo nemá rád, nemusí dávat)
  • sůl
  • pepř
  • cukr

1. Dva dny před Štědrým večerem uvařím brambory ve slupce. Vodu osolím více než obvykle. Do vody přidám bobkový list a 2 stroužky neloupaného česneku. Nevařím doměkka, nechám dojít v horké vodě. Scedím a nechám vychladnout do dalšího večera.
2. Jeden večer před večeří uvařím vejce natvrdo a odložím na později. Jednu střední cibulku nakrájím, v misce nasolím, promačkám s kapkou oleje a nechám změknout. Mrkev, celer a petržel nakrájím na malé kostičky a krátce povařím v mírně osolené vodě, po vychladnutí vmíchám do směsi s cibulí a zeleninou
3. V den D: 2 ks zavináčů z kelímku oprostím od zelí. Nechám okapat a poté osuším v papírovém ubrousku. Nakrájím do směsi a promíchám. Kyselé okurky přidávám jen sporadicky - spíš na oko. Salát bývá kyselý dost, ale záleží na chuti každého. Rozhodně doporučuji čerstvou petrželovou nať. Nejen na ozdobu, ale nasekám ji na jemno v den podávání a vmíchám.
4. Oloupané brambůrky mají být stejně velké jako kořenová zelenina. Vmíchám je a poté i dvě nakrájená vajíčka. Poté je třeba salát ochutnat.
5. Doplňuji cukr a pepř, solím jen minimálně. Ocet většinou nedávám, zavináče totiž salát okyselí dost. Na servírovací míse pak zdobím ovocem - jablky, pomeranči, hruškou a citronem.

Poznámka: Ačkoli k bramborovému salátu míváme kapra a u rodičů je vždy salátů několik druhů, vítězí často právě ten "zavináčový". Doporučuji na rychlé chlebíčky - pro návštěvy. Opravdu stačí mít doma pečivo a salát v lednici. Kombinovat se dá se zeleninou i s vejcem a uzeninou. A zelí s nálevem ze zavináčů? Na kocovinu po Vánocích i Silvestru skvělý lék.


  • Vybrali jsme pro Vás