Doba přípravy: 1 hodina
Množství: pro 8 osob
- 3/4 kg ve slupce uvařených brambor
- 3 slanečky (nasolený sleď)
- 15 dkg jablek
- 1/8 l kysané smetany nebo jogurtu
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa nebo šťávy z poloviny citronu,
- sůl a pepř
- 1 dkg kaparů nebo 1 kyselá okurka
- 1 lžička worchesterové omáčky
1. Slanečky očistíme a získané mlíčí prolisujeme přes síto do misky (pokud nemáme mlíčí, použijeme k přípravě marinády jednu půlku prolisovaného slanečka).
2. K mlíčí přidáme olej, smetanu nebo jogurt, ocet nebo citronovou šťávu, worchesterovou omáčku a dobře promícháme.
3. Očištěné slanečky nakrájíme na menší kostičky. Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do misky. K nim přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka, nakarájené slanečky, na malé kostičky nakrájenou okurku nebo jemně rozsekané kapary. Trochu osolíme, opepříme a vše lehce promícháme.
4. Připravenou směs zalijeme marinádou, znovu lehce promícháme a ozdobíme hlávkovým salátem, zelenou petrželí, vařeným vejcem, ředkvičkou, okurkou, citronem apod.