Doporučujeme

Bramborový salát s nálevem

Bramborový salát s nálevem | foto: Jaroslava Kadlasová

Čtenářský recept: Bramborový salát s nálevem

  • 1
Salát naší rodiny se liší zejména použitím slanokyselého nálevu a oleje na brambory. Jak jsem s překvapením zjistila, tento postup není příliš rozšířený, napsala naše čtenářka Jaroslava.

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 8 porcí

  • 1,5 kg salátových brambor
  • 350 g mraženého hrášku s mrkví
  • 3/4 sklenice okurek
  • 1 menší jablko
  • 1 malá cibule
  • asi 0,5 dl oleje
  • ocet
  • voda
  • 1 - 2 lžíce hořčice
  • pepř
  • sůl
  • 200 ml majonézy
  • 100 - 150 ml zakysané smetany

1. Vychladlé brambory oloupeme a rozkrájíme, zalijeme nálevem: do sklenice dáme asi třetinu octa, doplníme vodou nebo nálevem z okurek, silně osolíme a trochu opepříme a nalijeme na brambory, aby se nálev zasákl. Brambory v něm nesmějí plavat. Po chvíli ještě přidáme několik lžic oleje a promícháme. Po této úpravě brambory nenasáknou tolik majonézy a salát bude méně hutný a těžký.
2. Nakrájíme nadrobno jedno jablko, cibulku (lze vynechat) a okurky, vše přidáme k bramborám. Sterilovaná zelenina je příliš měkká nebo v nedobrém nálevu, proto používáme mražený hrášek a mrkev. S trochou soli a vody zeleninu uvaříme a vychladlou přidáme k bramborám. Vše promícháme a můžeme nechat odležet několik hodin nebo i do druhého dne.
3. 1 - 2 hodiny před podáváním do salátu zamícháme majonézu se zakysanou smetanou a hořčicí podle chuti, přikyselíme a přisolíme.

Poznámka: Tento jednoduchý salát děláme doma nejraději. Zkoušeli jsme během let i další přísady, ale vždy jsme se vrátili k původní variantě. Jako příloha ke kaprovi i k řízku je ideální.


  • Vybrali jsme pro Vás