Doba přípravy: 40 minut
Množství: 4 - 5 porcí
- 500 g brambory salátové
- 2 ks vejce
- 1 ks menší cibule
- 2 lžíce okapaná sterilovaná zeleninová směs DIA
- 2 ks sterilované okurky DIA
- 1 - 2 ks paprika zeleninová
- domácí majonéza bez cukru (4 žloutky, šťáva z citronu, 350 ml slunečnicového oleje,sůl)
- 1 balíček (80 g) šunka Albert Excellent
- sůl, pepř
1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvaříme 2 vejce natvrdo. Po vychladnutí oboje oloupeme.
2. Brambory protlačíme skrz kolečko s mřížkou do misky. Vejce nakrájíme na kostičky a přidáme k bramborám. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Přidáme do misky. Zeleninovou směs necháme okapat a přidáme k předchozím surovinám. Okurky nakrájíme také na drobno a dáme do misky. Čerstvou papriku omyjeme a část nakrájíme na drobné kostky, zbytek na širší proužky, které dáme stranou.
3. Připravíme majonézu: rozšleháme žloutky a mírně osolíme, za stálého míchání opatrně přikapáváme olej, když je majonéza smíchána opět dosolíme a přikápneme citronovou šťávu. Šunku nakrájíme najemno a vložíme k ostatním surovinám. Přidáme domácí majonézu. Vše osolíme a opepříme podle chuti.
4. Opatrně vše zamícháme odspoda, abychom nerozmělnili brambory na kaši. Salát ozdobíme nakrájenými proužky papriky a dáme do lednice odležet nejlépe do druhého dne.
Poznámka: Majonézu nesmíme míchat kovovým náčiním, neboť by se nemusela spojit.