Doporučujeme

Tradiční česká štědrovečerní večeře: kapr a bramborový salát

Tradiční česká štědrovečerní večeře: kapr a bramborový salát | foto: Profimedia.cz

Čtenářský recept: Bramborový salát podle Zuzany

  • 0

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 3 - 4 porce

  • 0,5 kg brambor vařených ve slupce
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1 malý celer
  • 0,2 dcl vývaru
  • 1 červená cibule
  • asi 5 lžic hrášku (používám mražený ze zahrady a spařený horkou, osolenou vodou)
  • 1 malá majolka
  • 1 jogurt
  • 1 kyselá okurka
  • 5 vajec natvrdo
  • hořčice, sůl, pepř

1. Brambory uvaříme ve slupce v bohatě osolené vodě. Necháme častečně vychladnout, ovšem ještě teplé je oloupeme, nakrájíme a zalejeme teplým vývarem.
2. Mezitím si dáme vařit zeleninu v osolené vodě, na skus - ne doměkka.
3. Z nasáklých brambor slijeme vývar, aby neplavaly, přidáme vejce (bílky krájím najemno, žloutky nechávám vcelku, ty se pak rozmíchají). K tomu přihodíme spařený a vychladlý hrášek, na kostičky nakrájenou a vychladlou zeleninu, najemno nakrájenou cibulku.
4.  Přidáme asi lžíci hořčice, osolíme, opepříme a přidáme majonézu a podle chuti bílý jogurt. Kdo má rád salát kyselejší, může přidat na jemňoučko pokrájenou kyselou okurku.
5. Vše důkladně promícháme a necháme minimálně 12 hodin v lednici odpočinout.

Poznámka: Tento recept obmněňuji za salát, který děláme celoročně k řízkům:  nepřidává se majonéza, zelenina ani vejce, pouze brambory nasáklé vývarem, který se neslévá. Patří tam jen cibulka a okurka najemno, lžíce hořčice, lžíce octa a lžíce cukru. Vše se promíchá a salát se jí teplý.
K řízkům v trojobalu z vepřové kotlety si už nedokážu představit žádnou jinou přílohu.


  • Vybrali jsme pro Vás