Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Bramborový salát podle Zuzany

  13:29aktualizováno  13:29

Tradiční česká štědrovečerní večeře: kapr a bramborový salát | foto: Profimedia.cz

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 3 - 4 porce

  • 0,5 kg brambor vařených ve slupce
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1 malý celer
  • 0,2 dcl vývaru
  • 1 červená cibule
  • asi 5 lžic hrášku (používám mražený ze zahrady a spařený horkou, osolenou vodou)
  • 1 malá majolka
  • 1 jogurt
  • 1 kyselá okurka
  • 5 vajec natvrdo
  • hořčice, sůl, pepř

1. Brambory uvaříme ve slupce v bohatě osolené vodě. Necháme častečně vychladnout, ovšem ještě teplé je oloupeme, nakrájíme a zalejeme teplým vývarem.
2. Mezitím si dáme vařit zeleninu v osolené vodě, na skus - ne doměkka.
3. Z nasáklých brambor slijeme vývar, aby neplavaly, přidáme vejce (bílky krájím najemno, žloutky nechávám vcelku, ty se pak rozmíchají). K tomu přihodíme spařený a vychladlý hrášek, na kostičky nakrájenou a vychladlou zeleninu, najemno nakrájenou cibulku.
4.  Přidáme asi lžíci hořčice, osolíme, opepříme a přidáme majonézu a podle chuti bílý jogurt. Kdo má rád salát kyselejší, může přidat na jemňoučko pokrájenou kyselou okurku.
5. Vše důkladně promícháme a necháme minimálně 12 hodin v lednici odpočinout.

Poznámka: Tento recept obmněňuji za salát, který děláme celoročně k řízkům:  nepřidává se majonéza, zelenina ani vejce, pouze brambory nasáklé vývarem, který se neslévá. Patří tam jen cibulka a okurka najemno, lžíce hořčice, lžíce octa a lžíce cukru. Vše se promíchá a salát se jí teplý.
K řízkům v trojobalu z vepřové kotlety si už nedokážu představit žádnou jinou přílohu.

Autor:



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Manžel i dcera se zabili, Heleně zůstala vnoučata. Mise jim pomohla

Ráchel a paní Helena

O pomoc pro svou babičku napsala tentokrát do televizního pořadu Mise Nový domov teprve šestnáctiletá Ráchel. Její...



Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...

Některé pomůcky pro děti zpomalují jejich vývoj, raději se jim vyhněte

Vibrační i normální lehátka dítě na chvíli zbaví, ale neumožňují mu volný pohyb...

Rodiče jsou ochotni do nejrůznějších hraček, potřeb a dalších věcí pro své ratolesti investovat neuvěřitelné částky....

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...



Další z rubriky

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

Růžový dort je sestaven z 81 objektů, z nichž ani jeden není stejný. Formy...

Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky...

Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...



Najdete na iDNES.cz