Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 4 porce
- 8 brambor uvařených ve slupce nejlépe den předem
- 4 mrkve
- 1 petržel
- 1 plátek celeru
- sterilovaný hrášek (malá plechovka)
- 4 vejce
- 1 cibule
- 4 sterilované okurky
- 1 majolka 250 ml
- sůl, pepř dle chuti
1. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Mrkev, celer, petržel nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě.
2. Do horké uvařené zeleniny nasypeme nakrájenou cibuli, aby se spařila a necháme vychladnout. Vejce uvaříme na tvrdo a necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky, okurky také.
3. Pak vše smícháme v míse, vychladlou zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili, a přidáme scezený hrášek.
4. Když je směs moc hustá, přilijeme trochu nálevu z okurek. Osolíme a opepříme dle chuti a nakonec vmícháme majolku a dáme uležet do lednice.
Poznámka: K salátu se hodí smažené řízky, ryby, ale i karbanátky a opečená sekaná. Kdo nerad jí maso, hodí se i smažený sýr. Je výborný i samotný s nakrájenou šunkou. Dobré víno nesmí chybět.