Doporučujeme

Čtenářský recept: Bramborový salát

  • 0

Doba přípravy: cca 20 minut

Brambory uvaříme ve slupce - nerozvařit
- vařené brambory na malé kousky, ať plátky nebo kostičky,
- lžičku hořčice - muže být - (varianta) hořčice s křenem, nebo trošku nastrouhaného čerstvého křenu přidat
- na drobounko nakrájená cibule, syrová (kdo nesnáší, tak spařená
- sůl
- místo pepře, dám trošku mletého kariandru - tolik co se dává pepře
- majolka nebo tatarka, možno místo toho kysaná smetana, anebo nic
- na kousky nakrájené kysané okurky, dle chuti
- trošku nálevu z okurek, dává-li se čerstvě vařená zelenina
- nebo 1 konzerva zeleniny do salátu,
dá-li se zelenina - vařená, čerstvá či mražená (zmraženou napřed prolít studenou vodou, zmizí taková ta příchuť)
je to vařená mrkev, petržel, celer, hrášek
- přidat nastrouhaný najemno, syrový celer - aspoň 1 vrchovatou lžíci,
salát zjemní a dochutí
- možno přidat natvrdo uvařené vejce
- možno přidat nakrájený salám - druh podle chuti

Dobře zamíchat,ale opatrně, aby nebyla ze salátu kaše
Nechat spoň 1 hodinu zaležet.
Je výborný.

Ozdobit:
- kolečko cibule a do něj ředkvička alá leknín
- kolečko vajíčka, a udělat očka na bílek - může i šilhat
- také možné 1/2 vejce a přikrýt 1/2 rajčete, s ďubkami majolky - jako muchomůrka, nebo 1/0 vajíčka, udělat očka z hřebíčku a a pod ně jako do hubičky kolečko okurky, a nožky také z 1/2 kolečka okurky - jako žabička.
nebo růžičky ze salámu, nebo kolečko cibule a do něj kousek čerstvé zelené petrželky.
kdo miluje olivy - tak s nimi je to pěkné ozdobit.

Ozdobit se to dá různě, věcmi co "domov dá".

-------

Prosím jak jste psali o "ŠKUBÁNKÁCH",
tak je lepší použít
- hladkou mouku, místo hrubou, jsou úplně jíné,jemnější, lepší
- a potom na mák se dává správně sádlo, místo másla - na polití, je to též jiné.
- v případě, je možné pro změnu posypat tvarohem, cukrem a potom se hodí máslo.
----------------

zdravím - Čísílko

Vše co se vařilo, musí být vychladlé.
Musí se nakrájet na kousky - nebo kostičky.
Dobré je v míse nejdříve smíchat měkké a tekuté přísady, koření a sůl, potom tam vmíchat pevné přísady.
Ochutnat, popř. přisolit, přikyselit a nechat zaležet.

Potom dát na mísu a ozdobit.
Tento salát je i zdravý.
Přeji dobrou chuť.

Poznámka
Příloha:

klasická v trojobalu - řízek - je možný:
- z drůbeže
- z vepřového
- ze skopového
- možno obalit a usmažit uzenáče - makrelu
- ale i ze zeleniny - např. celer, cuketa posyp.Vegetou a potom usmažená
v trojobalu

dále je možno jako příloha:
natvrdo vařené vajíčko, možno polít tatarkou,obložit salámem

anebo třeba jíst salát s obyčejnou měkkou houskou


  • Vybrali jsme pro Vás