Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Bramborový salát

  16:53aktualizováno  16:53

Doba přípravy: cca 20 minut

Brambory uvaříme ve slupce - nerozvařit
- vařené brambory na malé kousky, ať plátky nebo kostičky,
- lžičku hořčice - muže být - (varianta) hořčice s křenem, nebo trošku nastrouhaného čerstvého křenu přidat
- na drobounko nakrájená cibule, syrová (kdo nesnáší, tak spařená
- sůl
- místo pepře, dám trošku mletého kariandru - tolik co se dává pepře
- majolka nebo tatarka, možno místo toho kysaná smetana, anebo nic
- na kousky nakrájené kysané okurky, dle chuti
- trošku nálevu z okurek, dává-li se čerstvě vařená zelenina
- nebo 1 konzerva zeleniny do salátu,
dá-li se zelenina - vařená, čerstvá či mražená (zmraženou napřed prolít studenou vodou, zmizí taková ta příchuť)
je to vařená mrkev, petržel, celer, hrášek
- přidat nastrouhaný najemno, syrový celer - aspoň 1 vrchovatou lžíci,
salát zjemní a dochutí
- možno přidat natvrdo uvařené vejce
- možno přidat nakrájený salám - druh podle chuti

Dobře zamíchat,ale opatrně, aby nebyla ze salátu kaše
Nechat spoň 1 hodinu zaležet.
Je výborný.

Ozdobit:
- kolečko cibule a do něj ředkvička alá leknín
- kolečko vajíčka, a udělat očka na bílek - může i šilhat
- také možné 1/2 vejce a přikrýt 1/2 rajčete, s ďubkami majolky - jako muchomůrka, nebo 1/0 vajíčka, udělat očka z hřebíčku a a pod ně jako do hubičky kolečko okurky, a nožky také z 1/2 kolečka okurky - jako žabička.
nebo růžičky ze salámu, nebo kolečko cibule a do něj kousek čerstvé zelené petrželky.
kdo miluje olivy - tak s nimi je to pěkné ozdobit.

Ozdobit se to dá různě, věcmi co "domov dá".

-------

Prosím jak jste psali o "ŠKUBÁNKÁCH",
tak je lepší použít
- hladkou mouku, místo hrubou, jsou úplně jíné,jemnější, lepší
- a potom na mák se dává správně sádlo, místo másla - na polití, je to též jiné.
- v případě, je možné pro změnu posypat tvarohem, cukrem a potom se hodí máslo.
----------------

zdravím - Čísílko

Vše co se vařilo, musí být vychladlé.
Musí se nakrájet na kousky - nebo kostičky.
Dobré je v míse nejdříve smíchat měkké a tekuté přísady, koření a sůl, potom tam vmíchat pevné přísady.
Ochutnat, popř. přisolit, přikyselit a nechat zaležet.

Potom dát na mísu a ozdobit.
Tento salát je i zdravý.
Přeji dobrou chuť.

Poznámka
Příloha:

klasická v trojobalu - řízek - je možný:
- z drůbeže
- z vepřového
- ze skopového
- možno obalit a usmažit uzenáče - makrelu
- ale i ze zeleniny - např. celer, cuketa posyp.Vegetou a potom usmažená
v trojobalu

dále je možno jako příloha:
natvrdo vařené vajíčko, možno polít tatarkou,obložit salámem

anebo třeba jíst salát s obyčejnou měkkou houskou

Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři...

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.