- 7 středních brambor
- 1 cibule
- 100 g celeru
- 100 g petržele (kořenu)
- 200 g mrkve
- 100 g sterilovaných okurek
- 100 g sterilovaného hrášku
- 2 vejce
- 1 jablko
- 50 g uzené slaniny (špeku)
- 100 g majonézy
- 100 g tatarské omáčky
- sůl
- cukr
- pepř
1. Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a petržel očistíme a vaříme rozkrojené jen podélně v mírně osolené vodě. Nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy k bramborám. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky syrový. Vaříme ve sladkokyselém nálevu (1,5 dcl vody, 1/4 čaj. lžičky soli, 3 čaj. lžičky cukru a 3 čaj. lžičky octa). Uvařené přidáme do mísy i s nálevem.
2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na cedníku přelejeme vroucí vodou. Přidáme do mísy spolu s hráškem, nakrájenými okurkami, vajíčkem a jablkem - zase na kostičky. Nakonec rozpustíme špek a to, co máme v míse, zalejeme pouze puštěným tukem, škvarky nepotřebujeme. Necháme odstát a zamícháme, až jsou všechny ingredience důkladně vychladlé. Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme.
3. Takto připravený salát můžeme již podávat jako dietnější variantu. A pro ostatní - vmícháme majonézu a tatarskou omáčku.