Doporučujeme

Bramborový salát babičky Eli

Bramborový salát babičky Eli | foto: pilinkovápro iDNES.cz

Čtenářský recept: Bramborový salát babičky Eli

  • 0

  • 7 středních brambor
  • 1 cibule
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele (kořenu)
  • 200 g mrkve
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 2 vejce
  • 1 jablko
  • 50 g uzené slaniny (špeku)
  • 100 g majonézy
  • 100 g tatarské omáčky
  • sůl
  • cukr
  • pepř

1. Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a petržel očistíme a vaříme rozkrojené jen podélně v mírně osolené vodě. Nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy k bramborám. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky syrový. Vaříme ve sladkokyselém nálevu (1,5 dcl vody, 1/4 čaj. lžičky soli, 3 čaj. lžičky cukru a 3 čaj. lžičky octa). Uvařené přidáme do mísy i s nálevem.
2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na cedníku přelejeme vroucí vodou. Přidáme do mísy spolu s hráškem, nakrájenými okurkami, vajíčkem a jablkem - zase na kostičky. Nakonec rozpustíme špek a to, co máme v míse, zalejeme pouze puštěným tukem, škvarky nepotřebujeme. Necháme odstát a zamícháme, až jsou všechny ingredience důkladně vychladlé. Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme.
3. Takto připravený salát můžeme již podávat jako dietnější variantu. A pro ostatní - vmícháme majonézu a tatarskou omáčku.


  • Vybrali jsme pro Vás