Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Báč s jablky

  12:09aktualizováno  12:09
Kuchařky a kuchaři, pošlete nám svůj oblíbený recept, ať si pochutnají i čtenářky a čtenáři OnaDnes.cz. A pokud si v kuchyni s něčím nevíte rady, zeptejte se v naší online poradně šéfkuchaře Vaška Šulce z kuchařské školy Chefparade. Recept na Báč s jablky nám do redakce poslala čtenářka Jitka Kottová. Tak dobrou chuť.

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: pro 6 osob

  • kilo brambor
  • 250 ml zákysu (nebo mléka)
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125 g sádla na vymaštění plechu
  • špetka soli
  • 5 středně velkých jablek


1. Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Necháme ustát a slijeme přebytečnou vodu, přidáme zákys nebo mléko, mouku, vejce, sůl a vymícháme řidší těsto, které nalijeme na hlubší plech, který jsme předtím důkladně vymazali sádlem.
2. Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a ty klademe na těsto vylité na plechu.
3. Dáme do vyhřáté trouby a při teplotě 150-170 stupňů pečeme tak dlouho, dokud báč nedostane nazlátlou barvu.
4. Pokrájíme a podáváme teplý s mlékem nebo zákysem. Báč chutná dobře i studený.

Autoři:




Nejčtenější

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.