Čtenářský recept: Babiččin úžasný ovocný kynutý koláč

  22:14aktualizováno  22:14

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
40 minut + 1 hodina

Množství
2 plechy, takže hodn

Těsto:
20 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké mouky
10 dkg cukru krystal
necelá kostička droždí
1/3 litru mléka
2 vejce
3 špetky soli
10 dkg másla
2 polévkové lžíce oleje
Tvarohová náplň:
2 tučné tvarohy
1 vejce
troška rumu
vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Libovolné ovoce ( jablka, meruňky, švestky, rybíz, jahody,... )
Posypka:
60 g másla
120 g hladké mouky
60 g moučkového cukru

Do velké mísy nasypeme obojí mouku, doprostřed do mouky si vařečkou uděláme dolík. Do dolíku nasypeme cukr krystal a na cukr rozdrolíme droždí. Ohřejeme si mléko na vlažno a z ohřátého mléka několik lžic nalijeme do dolíku na droždí. Čekáme, než nám vzejde kvásek. Mezitím ve zbylém mléce rozkvedláme vejce a prozatím odložíme. Rozpustíme si máslo a do rozpuštěného másla přidáme olej. Jakmile nám vzejde kvásek, nalijeme do mísy mléko s vejci a trošku zamícháme, přidáme sůl a nakonec vlijeme už trochu zchladlou směs másla a oleje. Těsto pořádně vypracujeme pomocí hnětače ( klidně i ručně vařečkou, ale je to pracnější ), poprášíme lehce hl. moukou a zakryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo a necháme hodinu vykynout. Pokud nám těsto nechce při pokojové teplotě kynout, klidně ho strčíme i s utěrkou do trouby zapnuté na sotva 50 stupňů. Po vykynutí si těsto po půlce "vylijeme" na 2 vymazané plechy a pomocí stěrky ho rozetřeme po celém plechu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, kterou si vytvoříme v mezičase, když nám těsto kyne, tím, že smícháme všechny suroviny na náplň. Na tvaroh poklademe nakrájené omyté ovoce a ovoce posypeme posypkou, kterou si taktéž uděláme v mezičase kynutí ( opět smícháme všechny suroviny na posypku a ručně uhněteme ). Pečeme v předehřáté troubě na cca 175 stupňů. Doporučuji péct po jednom plechu a pečeme tak 15 - 20 minut ( poznáme podle okrajů, jakmile zezlátnou ).

Poznámka
Koláč je opravdu výborný, těsto je velmi jemné a nadýchané. Je skvělý ve všech ovocných variantách, pokud si ovšem zvolíme ovoce, které je kyselejší ( rybíz, jablka,... ) doporučuji ještě před pečením posypat ovoce vanilkovým cukrem ( jablka i skořicí ).

Autor:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: Přece nesklouznu zpátky, kdy jsem byla vyžraná kisna

Kamarádi Drahomíra a Tomáš před proměnou

Drahomíra a Tomáš jsou kamarádi, kteří postrádají sebevědomí. Oba mají za sebou bolavé životní kopance, a tak se...

Další z rubriky

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Najdete na iDNES.cz