Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Afghánský lilek Banjan Bourani s omáčkou Tchaka

  9:00aktualizováno  12:49
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Čtenářský recept: Lilek Banjan Bourani s omáčkou Tchaka | foto: Marcela Kro pro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 1 hod

Množství
4

3 pěkné lilky
2-3 červené papriky, raději kapie
3 masitá velká rajčata
1 velká cibule, nejlépe červená
lžička kurkumy
trochu chilli
špetka šafránu (nemusí ale být)
olivovový olej, sů, pepř
tchaka (kvalitní, hustý, nejlépe řecký jogurt)
česnek
několik listů máty
sůl, pepř

Jeden z mých absolutně nejoblíbenějších receptů:
1. Tchaka
lehce osolený jogurt necháme , nejlépe přes noc, vykapat v látkovém ubrousku. Pak do něj vmícháme nasekaný česnek a mátové listy. Obojím nešetříme. Pokud ale spěcháme, omáčka se dá udělat i z nevykapaného jogurtu, jen bude trochu řidší.

2. Banjan Bourani
Lilky nakrájíme na asi centimetrové plátky. Není třeba žádné vykapání. Potřeme olejem z obou stran, osolíme a na grilu, nebo na pánvi dobře opečeme dohněda.
Nasekanou cibuli opečeme na oleji.
Na cibuli postupně vrstvíme lilky, plátky rajčat, proužky papriky. Každou vrstvu osolíme, trošku opepříme a posypeme kurkumou. Vrstvy střídáme, končíme opět lilky.
Zalijeme asi 1dl vody se šafránem.
Dusíme pomalu na mírném plameni. 1-2x lehce promíchneme, ale tak, abychom neporušili vrstvy. Celková doba dušení by měla být cca 40-45 minut.
Pokud se na povrchu objevuje více oleje, sebereme ho.

Poznámka
Na talíř vložíme porci zeleniny s nepromíchanými vrstvami i s vydušenou šťávou. Přelijeme jogurtovou omáčkou a ozdobíme lístkem máty.
Jako příloho podáváme plochý chléb, placky, dušenou rýži.

Autor:




Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.