Doba přípravy 25 minut, Množství 8 porcí
- 175g másla + na vytření formy
- 250g hnědého cukru
- 100 ml javorového sirupu
- 3 vejce
- 250g hladké mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- 1 lžička skořice
- špetka muškátového oříšku
- 250g pastiňáku, oloupaného a nastrouhaného
- 1 střední jablko, oloupané, nastrouhané
- 50g pekanových nebo vlašských ořechů
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
Na krém:
- 250g mascarpone
- 3-4 lžíce javorového sirupu
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Vymažeme dortovou formu (24 cm) nebo vyložíme pečícím papírem.
2. V kastrůlku na mírném ohni rozehřejeme máslo, cukr a javorový sirup, poté necháme mírně zchladnout.
3. Do této směsi postupně zašleháme vejce, dále přimícháme mouku, prášek do pečiva, koření, pastiňák, jablka, ořechy a nakonec kůru a šťávu z pomeranče.
4. Pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut.
5. Po vychladnutí koláč rozřízneme a potřeme krémem z mascarpone a javorového sirupu.