Příprava 60 minut, 8-10 porcí
Na těsto:
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Andrea Šmejkalová vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 200 g másla
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- 250 g hrubé mouky
Na dohotovení:
- 500 g očišťeného rybízu
- 4 bílky
- 200 g cukru moučka.
- V kuchyňském robotu nejprve připravíme těsto. Vyžaduje to velkou dávku trpělivosti, protože to trvá asi 20 minut. Robota přitom pravidelně vypínáme, aby jsme setřeli máslo z jeho okrajů a aby se mohlo pěkně vymíchat. Začneme samotným máslem, které šleháme tak dlouho, než zesvětlá a zjemní svou konzistenci ("zkrémovatí"). Potom postupně přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr.
- Z bílků se špetkou soli mezitím vyšleháme tuhý sníh a spolu s hrubou moukou ho opatrně přidáme do těsta. Bílky již přidáváme jen vařečkou nebo stěrkou, použitím mixeru by klesly.
- Hotové těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 200° C do růžova cca 15 minut.
- Mezitím si připravíme cukrový sníh. Ten uděláme tak, že 4 bílky šleháme cca 10 minut do tuha spolu s 200 g cukru moučka. Sníh musí být opravdu tuhý.
- Upečený koláč pokryjeme čerstvým rybízem a potřeme cukrovým sněhem. Vrátíme do trouby na 5 -10 minut, než sníh získá zlatavý nádech.