Příprava 1h, 8 porcí
- 6 vajec
- 6 lžic cukru krystalu
- 4 lžíce kakaa+ na posypání
- 1/2 lžičky jedlé sody
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Kateřina Hejzlarová vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
Náplň:
- 200ml mléka
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 žloutek
- 250g másla
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 banány
- Oddělte z vajec žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte ručním šlehačem do světlé pěny. Přisypte kakao a sodu a ještě chvíli šlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh.
- Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem, řádně rozetřete a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 7-10 minut. Ještě za tepla korpus zarolujte i s papírem do roládky, a tak nechte vychladnout. Až korpus zchladne, odloupněte z něj papír a narovnejte ho do plátu.
- Mléko vlijte do kastrůlku a přiveďte skoro k varu. Za stálého míchání metlou do něj přidávejte mouku a vařte asi 3 minuty, až směs zhoustne. Do husté kaše (ne vroucí) vmíchejte žloutek a nechte směs zchladnout.
- Do zchladlé kaše přidejte změklé máslo a dobře promíchejte. Směs rozdělte na větší a menší "polovinu". Do té větší přisypte kakao a moučkový cukr, do druhé jen vanilkový cukr. Polovinu kakaové části si nechte na ozdobu.
- Na upečený a rozvinutý korpus natřete nejdříve vanilkovou náplň, pak půlku kakaové. Na okraj obdélníku položte po celé délce za sebou banány a stočte vše opatrně do rolády. Druhou půlkou kakaové náplně natřete roládu po povrchu a zubatou stěrkou vytvořte ozdobné vroubky. Na závěr ji posypte kakaovým práškem.
- Než budete roládu krájet a servírovat, nechte ji uležet alespoň 2 hodiny v chladu.
TIP: Banány oloupejte až těstě před rolováním korpusu, aby nezhnědly.