Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oslavte svátek čokolády Čokoládovým rájem a exkurzí do čokoládovny

  0:29aktualizováno  0:29
Jestli si neumíte bez čokolády představit ani den, pak v sobotu si ji užijte dvojnásob. Čokoláda slaví svůj mezinárodní den. Upečte čokoládový dezert a nahlédněte do továrny podobné té Karlíkově filmové. Vyrábějí se v ní čokoládové figurky, které zanedlouho ovládnou obchody i naše domácnosti.

Čokoládový dortík s ovocem

Čokoládový dortík se šlehačkou a ostružinami
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g rostlinného tuku s máslovou příchutí nebo másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 2 lžíce polohrubé mouky

  1. Předehřejte troubu na 180° C.
  2. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s rostlinným tukem. Do této rozpuštěné směsi pak dejte prosátou mouku a postupně přidávejte vejce jedno po druhém. Těsto vymíchávejte dohladka.
  3. Připravte si vymazanou a vysypanou dortovou nebo koláčovou formu a vlijte do ní těsto. Pečte cca 15 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout a podávejte s čerstvou vyšlehanou šlehačkou a ovocem.

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže
  • 200 g smetany na šlehání
  • 500 g čokolády
  • 100 g tuku s máslovou příchutí nebo másla
  • 200 g kakaa

  1. Smetanu společně s kakaem přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu provařit. Poté sundáme z ohně a po vychladnutí přidáme do ještě teplé směsi nadrcenou čokoládu a tuk. Dobře spojíme a dáme chladnout do druhého dne.
  2. Z vychlazené směsi poté tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau. Na jednotlivé kuličky můžeme vidličkou utvořit lehký vzor.

Ořechové řezy s čokoládou

Ořechové řezy s čokoládou
  • 250 g tuku s máslovou příchutí či másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g třtinového cukru s přídavkem melasy
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • lžička sody

Krém:

  • 1 pistáciový pudink
  • 500 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 ml rumu
  • 250 g rostlinného tuku či másla

 

  1. Tuk s cukry a vejci třeme do hladké bílé pěny a zasypeme moukou spojenou se sodou. Vypracujeme do hladkého roztíratelného těsta. V případě, že je příliš tuhé, můžeme jej lehce naředit smetanou. 
  2. Rozetřeme na 2 plechy vyložené pečícím papírem a pečeme na 200° C cca 15 minut. Pro vylepšení můžeme do těsta nalámat i kousky čokolády.
  3. Mléko s pudinkem a cukrem uvaříme a vyšleháme do studena. Poté přidáme tuk a rum a vyšleháme do hladkého krému.
  4. Upečené pláty spojíme krémem a proložíme ořechy. Povrch řezu lehce potřeme zbylým krémem a potáhneme čokoládovou polevou. Jednotlivé porce můžeme přizdobit ořechy.

Čokoládový ráj

Čokoládový ráj
  • 250 ml vody
  • 225 g moučkového cukru
  • 375 g rostlinného tuku či másla
  • 6 vajec
  • 450 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 7 lžic kakaa
  • kandované třešně

  1. Předehřejte si troubu na 190° C. V rendlíku přiveďte k varu polovinu sklenice vody, přidejte kakao, cukr a tuk. Zároveň si z bílků vyšlehejte sníh. 
  2. Po vychladnutí směsi do ní přidejte druhou polovinu vody, prosátou mouku, žloutky a prášek do pečiva. To vše průběžně pořádně promíchejte. Nakonec přidejte sníh z bílků a kandované ovoce a opět pořádně promíchejte.
  3. Připravte si vymazanou a vysypanou dortovou formu a vlijte do ní těsto. Pečte přibližně 60 minut. Po vychladnutí můžete dozdobit rozpuštěnou čokoládou a kousky ovoce.

Čokoládový koláč s oříšky

Čokoládový koláč s ořechy
  • 150 g rostlinného tuku nebo másla
  • 1 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 1 čokoládový pudink
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g moučkového cukru
  • 125 ml mléko
  • 15 g lískových oříšků

  1. Předehřejte si troubu na 180° C. Utřete moučkový cukr s vejcem a poté přijdete přepuštěný rostlinný tuk nebo máslo a dobře promíchejte. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy, čokoládový pudink, mléko a vše smíchejte dohromady. 
  2. Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané dortové formy, posypte celými lískovými oříšky a pečte přibližně 50 minut.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.