Čokoládový dort babičky Milušky
- 150 g cukru
- 200 g másla
- 170 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 5 lžic podmáslí
- 4 vejce
- 30 kakaa holandského typu
- 180 g kvalitní čokolády na vaření
- 1 dcl silné kávy
1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, smícháme s rozehřátým máslem a silnou kávou. Prohřejeme, ale nevaříme.
2. V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem. Žloutky s podmáslím a cukrem vyšleháme do hladka a spolu s rozpuštěnou čokoládou s máslem přilijeme ke směsi v míse. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do těsta.
3. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě cca hodinu, nebo dokud není těsto po vpíchnutí špejle tuhé a nelepivé.
4. Dort můžeme plnit čokoládovým krémem nebo marmeládou a zdobit čokoládovou polevou a šlehačkou.
Jemný ořechový dort babičky Věry
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 20 g mouky
- 20 g strouhanky
- 18 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- trochu prášku do pečiva
- 1 lžíce rumu
- 4 vejce
1. Žloutky, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny.
2. V míse smícháme ořechy, mouku, strouhanku a prášek po pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
3. Vše (včetně rumu) postupně na střídačku vmícháme do ušlehaných žloutků s cukrem.
4. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme dort a opatrně pečeme v předehřáté troubě.
5. Plníme a zdobíme podle chuti a fantazie, nejlépe máslovým krémem.
Lehký tvarohový dort babičky Růženky
- 500 g měkkého tvarohu
- 1/2 litru mléka
- 250 g másla
- 2 lžíce želatiny
- piškoty
- kompotované ovoce (meruňky, ananas) podle chuti
- hrneček cukru (může být i méně)
- 1 vanilkový cukr
- trochu rumu
- kakao na obarvení poloviny hmoty
1. Ve čtvrt litru mléka necháme nabobtnat želatinu, ve druhém čtvrt litru rozpustíme kostku másla a necháme skoro svařit. Pak nalijeme na želatinu.
2. Mezitím v míse smícháme tvaroh s cukrem a potom přidáme směs se želatinou. Když je vše promícháno, oddělíme půlku a přidáme trošku rumu, do druhé půlky vmícháme kakao.
3. Do dortové formy vrstvíme následovně: tvarohová hmota, ovoce, piškoty, tvarohová hmota a tak dále. Dort dáme ztuhnout do lednice a před podáváním zdobíme šlehačkou. Můžeme také posypat kakaem nebo polít ovocným topingem.