Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čokoládový koláč, cibulové kroužky. Recepty na jídla, kde byste pivo nečekali

  1:04aktualizováno  1:04
Buřty na pivě zná snad každý, ale zlatavým, popřípadě černým mokem můžete podlít skoro všechno. Včetně dezertů.

Koláč s hovězím na černém pivu. | foto: Isifa

Pivní guláš

Pivní guláš.

Příprava: 15 minut + vaření 90 minut

Pro 4 osoby

* 800 g hovězí kližky
* 3 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 tvrdá patka chleba
* 3 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky
* sůl
* pepř
* špetka kmínu
* 400-500 ml piva (světlé, 10°)
* majoránka

1. Hovězí maso rozkrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky. Patku chleba nastrouháme.
2. V hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přihodíme kostky masa a opečeme je. Za stálého míchání zaprášíme paprikou a ještě dvě minuty opékáme.
3. Maso osolíme, opepříme, přidáme kmín, podlijeme trochou horké vody a polovinou piva, dusíme zakryté pokličkou doměkka. Občas maso promícháme a podlijeme.
4. Měkké maso s omáčkou zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme, dokud omáčka nezhoustne.
5. Hotový guláš dosolíme a dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.

TIP

Guláš můžete zahustit také nastrouhaným bramborem.

Koláč s hovězím na černém pivu

Koláč s hovězím na černém pivu.

Příprava: 20 minut + vaření 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kg hovězího
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
* 1 velká mrkev
* 1 velká cibule
* 5 sušených švestek
* 4 lžíce sádla
* 300-400 ml černého piva
* 300-400 ml hovězího vývaru
* 2 lžičky rajského protlaku
* 2 lžíce balsamikového octa
* 1 lžička worcestru
* 500 g listového těsta
* 1 vejce

1. Maso nakrájíme na kostky a poprášíme moukou se solí a pepřem. Oloupanou cibuli a mrkev pokrájíme na kostičky. Švestky překrojíme na čtvrtiny.
2. Maso opečeme na rozehřátém sádle, vyjmeme ho a orestujeme cibuli, přisypeme mrkev, kterou opékáme asi čtyři minuty.
3. Do hrnce vrátíme maso, podlijeme vývarem, pivem, protlakem, octem a worcestrem, přidáme švestky. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme asi hodinu povařit.
4. Troubu nahřejeme na 200 °C, vymažeme tukem zapékací mísu. Listové těsto rozválíme, částí těsta vyložíme mísu, okraje přečnívají. Naplníme masem s omáčkou, okraje těsta pomažeme rozšlehaným vejcem. Zbylým těstem překryjeme koláč, okraje spojíme. Potřeme vejcem, povrch prořízneme. Zapékáme asi 25 minut.

Vepřová žebírka na pivu

Vepřová žebírka na pivu.

Příprava: 80 minut + pečení 130 minut

Pro 4 osoby

* 1,5-2 kg vepřových žebírek
* 2 lžíce soli
* 4 lžičky přírodního cukru
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička pálivé papriky
* 2 lžičky mletého sušeného česneku
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* 100 ml tmavého ležáku
* 4 lžíce javorového sirupu
* 2 lžíce jablečného octa

1. Omytá a osušená žebírka rozdělíme na 4 díly. Sůl promícháme s cukrem, paprikou a sušeným česnekem. Asi 1 až 2 lžičky kořeněné soli odložíme.
2. Do žebírek vetřeme větší část kořenící směsi, potřeme hořčicí a necháme asi hodinu odležet.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Z dvojitého alobalu připravíme balíčky, do kterých žebírka zabalíme, položíme na plech a dvě hodiny pečeme.
4. Pivo rozmícháme s javorovým sirupem a octem. Plech s žebírky vyjmeme z trouby a zvýšíme teplotu na 230 °C. Balíčky opatrně otevřeme a slijeme z nich tuk a šťávu. Žebírka potřeme pivní směsí ze všech stran a posypeme zbylou kořeněnou solí.
5. Balíčky pečeme otevřené na plechu v rozpálené troubě 10 minut.

Čokoládový pivní koláč

Čokoládový pivní dort.

Příprava: 15 minut + pečení 40-50 minut

Pro 4 osoby

* 2 hrnky hladké mouky
* 2 hrnky přírodního cukru
* 2 lžičky prášku do pečiva
* špetka soli
* 220 g másla
* 80 g kakaa
* 250 ml černého piva
* 3 malá vejce
* 200 ml zakysané smetany
* 200 g hořké čokolády
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
2. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva, přimícháme cukr a sůl. V hrnečku rozpustíme máslo, rozmícháme s kakaem, přilijeme pivo.
3. Vejce prošleháme se zakysanou smetanou. Přilijeme pivo a promícháme s kakaem a máslem.
4. Spojíme sypké a tekuté přísady, promícháme a přelijeme do formy. Pečeme asi 40-50 minut ve vyhřáté troubě, vyzkoušíme špejlí, jestli je dort upečený.
5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, odstavíme ji a vmícháme máslo a nalámanou čokoládu. Polevu necháme zchladnout a ozdobíme jí dort.

Cibulové kroužky v pivním těstě

Cibulové kroužky v pivním těstu.

Příprava: 40 minut + smažení 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 velká vejce
* bylinková sůl
* pepř
* 1 lžička prášku do pečiva
* slunečnicový olej
* 250 ml piva
* 250 g hladké mouky
* 3-4 velké cibule

1. V misce rozšleháme vejce se solí a pepřem, práškem do pečiva a jednou lžící oleje. Přimícháme pivo a mouku a dobře rozmícháme.
2. Těstíčko necháme odpočinout přikryté v chladničce asi půl hodiny. Cibule oloupeme, nakrájíme je na silnější kolečka a rozebereme na jednotlivé kroužky.
3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Cibulové kroužky namáčíme postupně do těstíčka a smažíme je dozlatova po obou stranách na rozpáleném oleji.
4. Hotové usmažené kroužky necháme okapat na papírových ubrouscích a podáváme ještě teplé s oblíbeným dresinkem.

Autoři:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.