Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Čokoládový dortík s malinami a straciatella mascarpone krémem

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Lenka Vitvarovápro iDNES.cz

Doba přípravy
2.5 h

Množství
15

Korpus:
1 čokoládové kefírové mléko (500 ml)
100 ml oleje
2 vejce
350 gramů cukru krupice
350 gramů polohrubé mouky
1 rovná lžíce sody
4 lžíce kvalitního holandského kakaa
½ strouhané kvalitní hořké čokolády (50 g)

Krém:
2 mascarpone 250 g
1 smetana na šlehání nad 31%
1 ztužovač smetany (nemusí být)
trochu čokolády nakrájené nebo rozmixované na kousky
cukr moučka dle chuti (2-3 lžíce)

Provlhčení:
maliny
lžička Cointreau likéru
trochu horké vody
cukr dle chuti

Dozdobení:
čokoláda
maliny

Všechny sypké přísady promícháme, přidáme tekuté a dobře zpracujeme těsto.
Těsto je řídké - pokud pečeme v ráfku, nutno obalit pečícím papírem.
Formu vymažeme a vysypeme moukou (forma 22 cm).
Pečeme při 180 stupních Celsia na středním roštu, dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá.
Vychladlý korpus prořežeme a naplníme krémem, do kterého lehce vmáčkneme maliny. Korpus před plněním ještě provlhčíme (lžička cointreau likéru, rozmixované maliny, trochu horké vody, cukr dle chuti, propasírovat přes sítko abychom se zbavili zrníček a natřít na korpus, který se tím krásně provlhčí). Pokud si chceme ulehčit práci, lze provlhčit i jahodovým džusem apod.
S patry manipulujeme opatrně, korpus je křehký - nejlépe upéct den předem a skladovat zabalený v lednici.

Krém připravujeme opatrně. Suroviny musí být vytažené z lednice najednou a mít stejnou teplotu. Dělat hned, na nic nečekat. Smetanu smíchat se ztužovačem a umíchat do tuha. Potom ručně nebo na nejnižší otáčky vmíchávat mascarpone. Opravdu pomalu a opatrně, aby se krém nesrazil. Dle chuti trochu přisladit. Nakonec opatrně vmíchat kousky čokolády.

Čokoládu rozehřejeme v MW troubě nebo vodní lázni a dort polejeme.
Dozdobíme malinami.
Necháme v lednici ztuhnout a uležet a podáváme.

Poznámka
Servírujeme nakrájené na kousky. Můžeme polít zbytkem polevy, která nám zbyla z provlhčení. Posypeme bohatě malinami.
Výborné podávat k odpolední kávě.

Autor:




Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.