Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Čokoládový dortík s malinami a straciatella mascarpone krémem

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDnes.cz | foto: Lenka Vitvarovápro iDNES.cz

Doba přípravy
2.5 h

Množství
15

Korpus:
1 čokoládové kefírové mléko (500 ml)
100 ml oleje
2 vejce
350 gramů cukru krupice
350 gramů polohrubé mouky
1 rovná lžíce sody
4 lžíce kvalitního holandského kakaa
½ strouhané kvalitní hořké čokolády (50 g)

Krém:
2 mascarpone 250 g
1 smetana na šlehání nad 31%
1 ztužovač smetany (nemusí být)
trochu čokolády nakrájené nebo rozmixované na kousky
cukr moučka dle chuti (2-3 lžíce)

Provlhčení:
maliny
lžička Cointreau likéru
trochu horké vody
cukr dle chuti

Dozdobení:
čokoláda
maliny

Všechny sypké přísady promícháme, přidáme tekuté a dobře zpracujeme těsto.
Těsto je řídké - pokud pečeme v ráfku, nutno obalit pečícím papírem.
Formu vymažeme a vysypeme moukou (forma 22 cm).
Pečeme při 180 stupních Celsia na středním roštu, dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá.
Vychladlý korpus prořežeme a naplníme krémem, do kterého lehce vmáčkneme maliny. Korpus před plněním ještě provlhčíme (lžička cointreau likéru, rozmixované maliny, trochu horké vody, cukr dle chuti, propasírovat přes sítko abychom se zbavili zrníček a natřít na korpus, který se tím krásně provlhčí). Pokud si chceme ulehčit práci, lze provlhčit i jahodovým džusem apod.
S patry manipulujeme opatrně, korpus je křehký - nejlépe upéct den předem a skladovat zabalený v lednici.

Krém připravujeme opatrně. Suroviny musí být vytažené z lednice najednou a mít stejnou teplotu. Dělat hned, na nic nečekat. Smetanu smíchat se ztužovačem a umíchat do tuha. Potom ručně nebo na nejnižší otáčky vmíchávat mascarpone. Opravdu pomalu a opatrně, aby se krém nesrazil. Dle chuti trochu přisladit. Nakonec opatrně vmíchat kousky čokolády.

Čokoládu rozehřejeme v MW troubě nebo vodní lázni a dort polejeme.
Dozdobíme malinami.
Necháme v lednici ztuhnout a uležet a podáváme.

Poznámka
Servírujeme nakrájené na kousky. Můžeme polít zbytkem polevy, která nám zbyla z provlhčení. Posypeme bohatě malinami.
Výborné podávat k odpolední kávě.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Kosmetické vychytávky dokážou zpříjemnit chladné dny.
Deset věcí, které vám zpříjemní podzim. Tmavá rtěnka nebo tuhý parfém

Sychravé podzimní dny vám nemusí kazit náladu. Jsou skvělou příležitostí, abyste si mohla v teple domova vychutnat kosmetické novinky nadcházející sezony. Máte...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

V britském Chichesteru se mohou malí pacienti prohánět elektrickým Rolls Roycem.
VIDEO: Děti v nemocnici jezdí na operace luxusními autíčky

Operace dítěte je většinou velkým stresem pro celou rodinu, včetně dítěte samotného. Lékaři z nemocnice v americkém San Diegu proto představili několik...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.