Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Čokoládový dort s kardamomem a čokoládovou polevou

  20:04aktualizováno  20:04

Čokoládový dort s kardamonem a čokoládovou polevou | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy:  1,5 hodiny

Množství: 10 porcí

Korpus:

  • 9 semínek kardamomu
  • 225 g změklého másla
  • 225 g hnědého cukru
  • 3 vejce
  • 300 g mouky smíchané se špetkou soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce kakaa
  • 125 g mletých lískových oříšků nebo mandlí
  • 150 ml mléka
  • 150 g kvalitní hořké čokolády nejméně se 70 % kakaa
  • máslo do formy

Poleva:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 50 g másla
  • případně pistácie na posypání

1. Troubu si předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou 160 °C.

2. Oddělíme zelené slupky kardamomu černá zrníčka v hmoždíři rozdrtíme  najemno.

3. V míse utřeme máslo s cukrem, v jiné míse vyšleháme vejce a po částech přidáváme máslo s cukrem. Do vzniklé hmoty opatrně přidáme mouku se solí, práškem do pečiva a kakaem. Nakonec vmícháme mleté ořechy nebo mandle.

4. Opatrně po částech vlijeme mléko a nakonec vmícháme rozdrcená semínka kardamomu a čokoládu, kterou jsme předem nalámali.

5. Těsto přelijeme do máslem vymazané dortové formy o průměru 20 cm a dáme péct do trouby přibližně na 50 minut. Dort má podobnou křehkou a lepivou konzistenci jako brownies.

6. Dort po vytažení z trouby necháme nejméně 15 minut prochladnout, terpve pak vyklopíme na mřížku a necháme zcela vystydnout.

7. Připravíme si polevu. Na hrnec s vroucí vodou položíme žáruvzdornou mísu tak, aby voda nedosahovala jejího dna. Rozpustíme nalámanou čokoládu společně s máslem a pak mísu odstavíme.

8. Dort vydatně přelijeme polevou a posypeme drcenými pistáciemi.

Tip: 

Místo polevy je možné dort jen poprášit moučkovým cukrem.

Autor:




Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.