Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Brownies, suflé, muffiny a další lahodné čokoládové hříchy

  2:49aktualizováno  2:49
Kdo tvrdí, že nemá rád čokoládu, lže. S pomocí trouby můžete klasickou tabulku čokolády proměnit v neodolatelný dezert, po kterém se hned zapráší.

Čokoládové suflé s hruškami | foto: Isifa.com

Čokoládové suflé s hruškami

Doba přípravy: 30 minut + 25 minut pečení
Množství: pro 6 osob

  • 6 malých hrušek
  • 160 g cukru krupice
  • 1 svitek skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1/2 citronu
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce

1. Troubu předehřejeme na 150 °C. Hrušky omyjeme, spodek hrušek seřízneme, vykrojíme jádřince. Do hrnce dáme litr vody, 100 g cukru, koření, na plátky nakrájený citron.
2. Přidáme hrušky a pomalu povaříme do změknutí, tedy asi 15 minut. Měkké hrušky vyjmeme a necháme je na ubrousku okapat.
3. Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni s jednou lžící másla, promícháme a necháme zchladnout. Formičky na suflé vymažeme zbylým máslem a vysypeme cukrem.
4. Ze čtyř bílků ušleháme sníh. Tři žloutky promícháme se zbylým cukrem, po lžících přišleháme čokoládu a pak zapracujeme opatrně sníh.
5. Čokoládovou hmotu rozdělíme do formiček, vmáčkneme dovnitř hrušku a necháme na 20–25 minut zapéct ve vyhřáté troubě.

Tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo čokoládovou omáčkou. Pokud nemáte formičky na suflé, použijte hrnky s rovnými stěnami, které snesou pobyt v troubě.

Koláčky s tvarohem

Koláčky s tvarohem

Doba přípravy: 30 minut + 10 minut pečení
Množství: asi 16 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 70 g kakaa
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 60 ml podmáslí
  • 120 ml silné kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180 g másla
  • 160 g cukru krupice
  • 1 velké vejce

Na náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 140 g moučkového cukru
  • kapka vanilkového extraktu
  • 2 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 190 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem. Do mísy prosejeme mouku s kakaem, solí, práškem do pečiva a sodou. V jiné misce promícháme podmáslí, kávu a vanilkový extrakt.
2. V další nádobě vyšleháme máslo a cukr. Přidáme vejce, vše prošleháme. Do hmoty postupně přišleháváme mouku s kakaem a přiléváme tekutou směs podmáslí a kávy.
3. Z těsta odebíráme lžící kopečky a klademe je v odstupu asi pěti centimetrů od sebe na plech. Kopečky uhladíme prsty namočenými ve vlažné vodě a dáme péct. Upečení jednoho plechu zabere 10 minut.
4. Prošleháme tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a máslem. Polovinu koláčků namažeme krémem a slepíme se zbylými koláčky.

Mramorové brownies

Mramorové brownies

Doba přípravy: 30 minut + 35-40 minut pečení
Množství: na 1 plech

  • 150 g másla
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g bílé čokolády
  • 120 g hladké mouky
  • 80 g kakaa
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g pekanových ořechů
  • 250 g plnotučného tvarohu (lepší je kostka)
    2 lžíce moučkového cukru
  • 4 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech 20x30 cm vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, nalámanou hořkou čokoládu a cukr. V jiné misce rozpustíme bílou čokoládu.
2. Mouku prosejeme s kakaem a práškem do pečiva. Ořechy nahrubo pokrájíme nožem. Tvaroh ušleháme s moučkovým cukrem, jedním vejcem a bílou čokoládou.
3. Tmavou čokoládovou směs prošleháme se třemi vejci a postupně po lžících přišleháváme mouku s kakaem. Těsto promícháme s nalámanými ořechy.
4. Na plech rozetřeme tmavé těsto a lžící pokryjeme kopečky směsí tvarohu a bílé čokolády. Špejlí obě těsta promícháme a dáme péct na 40 minut.

Dvoubarevné muffiny

Dvoubarevné muffiny

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení
Množství: 12 muffinů

  • olej nebo tuk na vymazání formy
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 140 g přírodního cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 85 g rozpuštěného másla
  • třešňový kompot
  • 2 lžíce kakaa

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva do mísy, promícháme s cukrem. V jiné míse promícháme mléko, vejce, rozpuštěné máslo.
3. Třešňový kompot slijeme, třešně vypeckujeme. Do mísy s moukou a cukrem nalijeme směs vajec, mléka a másla a lžící ji promícháme. Polovinu odlijeme do jiné misky a promícháme ji s kakaem.
4. Důlky na muffiny střídavě plníme lžící světlého a tmavého těsta. Muffiny ozdobíme okapanými třešněmi a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut.

Bílá čokoláda

Bílá a tmavá čokoláda

Doba přípravy: 30 minut + chlazení 12 hodin

  • 300 g bílé čokolády
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Z tabulky bílé čokolády odškrábeme ostrým nožem nebo škrabkou na brambory do misky trochu hoblin na ozdobení tmavého krému. Zbylou čokoládu nakrájíme na kousky.
2. Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Smetanu s vanilkovými semínky pomalu zahříváme, téměř k varu.
3. Smetanu stáhneme z plotýnky, přidáme kousky čokolády a promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
4. Krém nalijeme do misek, necháme vychladnout, přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu přes noc ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami z tmavé čokolády.

Tmavá čokoláda

Doba přípravy: 30 minut + 12 hodin chlazení

  • 300 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce přírodního cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Z tabulky čokolády odškrábneme nožem hobliny na ozdobení bílého krému. Zbylou čokoládu nalámeme a rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Necháme zchladnout.
2. Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme dotuha. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny.
3. Žloutkovou pěnu prošleháme v míse s přírodním cukrem, postupně přišleháváme rozpuštěnou čokoládu. Vmícháme opatrně šlehačku a sníh z bílků.
4. Cukrářský sáček naplníme krémem a krém rozdělíme do misek. Misky přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu ztuhnout.
5. Před podáváním ozdobíme hoblinami bílé čokolády.

Autor:






Nejčtenější

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.