Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čokoládové cukroví, tentokrát netradičně

  8:30aktualizováno  8:30
Pokud nechcete, nemusíte se své oblíbené čokolády vzdávat ani na Vánoce. Přinášíme netradiční cukroví, kde právě čokoláda hraje prim.

Čokoládové cukroví | foto: Martin Faltus

Z hořké čokolády

Čokoládové cookies

* 110 g změklého másla
* 110 g hnědého cukru
* 50 g bílého cukru
* 1 celé vejce
* 140 g hladké mouky
* 30 g kakaa
* 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
* špetka soli
* 250 g mléčné čokolády

V míse našleháme máslo a cukr do pěny. Přidáme vejce a šleháme, dokud se vše nespojí. Kakao smícháme s hladkou moukou, práškem do pečiva a solí. Přidáme k máslu a dobře smícháme. Vmícháme nastrouhanou čokoládu. Na plechu vyloženém peč. papírem tvoříme lžící nebo malou naběračkou kopečky. Necháváme asi 5 cm mezery. Pečeme cca osm minut v troubě předehřáté na 177 °C nebo dokud nejsou středy koláčků měkké, ale kraje pevné. Vyndáme z trouby a necháme 5 minut zchladnout na plechu a poté je přendáme na mřížku.

Tip
V tomto receptu můžete mléčnou čokoládu nahradit tmavou čokoládou a místo nastrouhání ji do těsta nalámat na menší kousky.

Kokosové makronky

* 115 g hořké čokolády
* 90 g vaječných bílků
* 25 g kakaa
* 150 g cukru krystal
* špetka soli
* 220 g hrubě strouhaného kokosu

V nerezové misce rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu a odložíme. Mezitím ve velké míse ušleháme z bílků sníh spolu s kakaem, cukrem a solí. Vmícháme strouhaný kokos a tolik rozpuštěné čokolády, aby se kokos dobře obalil. Pokud je směs příliš měkká, necháme ji v lednici ztuhnout. Na pečicí papír klademe lžičkou malé hromádky o průměru 3 cm. Pečeme 15 minut v troubě rozehřáté na 170 °C, dokud nejsou makronky na povrchu lesklé. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Tip
Aby měl kokos výraznější chuť, můžete ho před pečením lehce opražit. Vsypte ho na pánev s nepřilnavým povrchem a pražte do růžova. Pozor, aby se přitom nespálil, pak by zhořkl.

Čokoládová srdíčka

* 100 g strouhané čokolády
* 135 g moučkového cukru
* 125 g oloupaných nastrouhaných mandlí
* na špičku nože skořice
* 1 mletý hřebíček
* 1 bílek
* 1 kávová lžička pikantní zavařeniny
* 1 bílek na potření
* moučkový cukr na obalení

Na vál prosejeme moučkový cukr, přidáme strouhanou čokoládu, mandle, mleté koření a jeden bílek. Přimícháme zavařeninu podle chuti a zapracujeme do těsta. Pokud je těsto příliš řídké, můžeme pro zahuštění přidat strouhané mandle a moučkový cukr. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Přendáme je na papírem vyložený plech a potřeme bílky. Vložíme do rozehřáté trouby na 130 °C a pomalu sušíme asi dvacet minut. Usušená srdíčka obalujeme v moučkovém cukru a na válu je necháme zcela vychladnout.

Skořicové penízky

* 120 g hladké mouky
* 60 g maizeny
* 120 g čokolády na vaření
* 120 g másla
* 90 g třtinového cukru
* špetka drceného hřebíčku
* špetka skořice 
* 150 g tmavé čokoládové polevy

1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme koření. Nastrouhanou čokoládu smícháme s moukou, maizenou a máslem. Vypracujeme v hladké těsto. Z těsta utvoříme váleček, zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet. Poté nakrájíme z válečku asi 1 cm silná kolečka, naskládáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut a necháme vychladnout.

2. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni, pokud je příliš hustá, přidáme kousek ztuženého tuku. Penízky naskládáme vedle sebe, pomocí lžíce je pocákáme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout.

Brownies

* 400 g čokolády
* 220 g cukru krupice
* 80 g hladké mouky
* 230 g másla
* 1 kávová lžička prášku do pečiva
* 3 celá vejce
* 50 g bílé čokolády
* lískové ořechy na ozdobu

Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme nakrájené máslo, vložíme do vodní lázně a necháme rozpustit. Mouku smícháme s práškem do pečiva a společně s vejci přidáme k čokoládě. Směs dobře promícháme. Papírové košíčky naskládáme na plech a vlijeme do poloviny těsto. Posypeme nastrouhanou bílou čokoládou a zalijeme zbytkem těsta. Navrch položíme lískový ořech a pečeme v troubě rozehřáté na 150 °C asi 20 minut. Brownies necháme na plechu vychladnout. Před podáváním je ještě můžeme ozdobit rozpuštěnou tmavou nebo bílou čokoládou.

Z mléčné čokolády

Marcipánové kuličky v čokoládě

* 150 g marcipánu
* 70 g mléčné čokolády
* 30 g bílé čokolády
* ořechy nebo perličky na ozdobu

Marcipán nakrájíme na malé kousky a utvoříme malé kuličky, do kterých uděláme důlek. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, a pokud je příliš hustá, přidáme trochu ztuženého tuku. Kuličky napíchneme na párátko nebo na špejli a namáčíme je v čokoládě. Necháme pečicí nebo pergamenový papír. Čokoládu necháme zatuhnout. V druhém kastrůlku rozpustíme bílou čokoládu, přendáme ji do igelitového sáčku s ustřiženým rohem a plníme jí důlky v kuličkách. Do čokolády zapíchneme ořech nebo ozdobnou kuličku a necháme dokonale chvíli okapat a přendáme na ztuhnout v chladničce.

Tip
Pro větší barevný efekt můžeme také postup obrátit a marcipán obalit v bílé čokoládě a naplnit jej mléčnou čokoládou. Zdobit můžeme také oloupanou mandlí.

Košíčky s čokoládou a bílkovou pěnou

* 210 g hladké mouky
* 140 g hery
* 70 g moučkového cukru
* 2 žloutky
* citronová kůra
* 1 vanilkový cukr

Na obalení: 
* 3 bílky
* 60 g cukru krystal
* citronová šťáva

Poleva:
* 50 g mléčné čokolády
* 15 g ztuženého tuku

1. Hladkou mouku smícháme s cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přimícháme změklý tuk a žloutky. Směs propracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme přes noc v lednici. Druhý den těstem plníme formičky na košíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi čtvrt hodiny do růžova. Po upečení košíčky vyklepneme na vál a necháme vychladnout.

2. Mezitím si připravíme bílkovou pěnu. 2/3 cukru nasypeme do kastrůlku a zalijeme vodou tak, aby byl ponořený. Správný rozvar poznáme tak, že když do něj ponoříme očko z drátu a foukneme do něj jako do bublifuku, tvoří se bublinky. Hotový rozvar odstavíme z ohně a necháme vychladnout.

3. Mezitím v míse smícháme bílky se zbylým cukrem a vyšleháme na sníh. Do hotového sněhu slabým pramínkem přiléváme cukerný rozvar a šleháme do vychladnutí. Přendáme do cukrářského sáčku a sněhem plníme košíčky. Necháme sníh krátce vyschnout a přelijeme vychladlou čokoládovou polevou, kterou jsme si připravili rozpuštěním mléčné čokolády s tukem. Necháme důkladně ztuhnout.

Čokoládové trojúhelníčky

* 200 g másla
* 350 g polohrubé mouky
* 2 žloutky
* 3 polévkové lžíce kakaa
* 150 g hořké čokolády
* 3 polévkové lžíce moučkového cukru

1. V míse smícháme mouku s kakaem, strouhanou čokoládou a moučkovým cukrem. Přidáme změklé máslo a žloutky a vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici asi 3 hodiny odležet.

2. Těsto vyválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme z něj malé trojúhelníčky. Přendáme na papírem vyložený plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Ještě teplé posypeme moučkovým cukrem. Necháme na vále nebo na pracovní desce vychladnout. Cukroví necháme alespoň 7 dní odležet.

Čokoládové stromečky

* 1 vejce
* 1 polévková lžíce kakaa
* 80 g cukru moučka
* mléko
* 80 g hořké čokolády
* 1 vanilkový cukr
* 350 g hladké mouky

Na obalení: 
* moučkový cukr
* skořice

1. Do mouky přidáme nastrouhanou čokoládu, kakao, cukr, vanilkový cukr a vejce. Začneme promíchávat a podle potřeby přidáváme mléko. Vypracujeme hladké těsto, které na vále vyválíme na 4 mm silný plát, a vykrajujeme stromečky nebo jiné tvary.

2. Naskládáme na peč. papírem vyložený plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 12 minut do růžova. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí a necháme vychladnout. 

Čokoládové pralinky

* 1/4 l smetany ke šlehání
* 150 g mléčné čokolády
* 60 g mletých lískových ořechů
* 1/2 polévkové lžíce kakaa
* 3 polévkové lžíce rumu

Na obalení: 
* 50 g hořké čokolády a 50 g mléčné čokolády

1. Smetanu nalijeme do kastrůlku a krátce ji svaříme. Přidáme nalámanou čokoládu, rozpustíme ji a vytvoříme hmotu, kterou necháme na chvilku vychladnout. Mezitím smícháme ořechy s cukrem, kakaem a rumem a přidáme do čokoládové hmoty. Směs necháme v lednici dobře ztuhnout.

2. Druhý den z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme ve směsi mléčné a hořké čokolády, jež jsme nahrubo nastrouhali na struhadle. Pokud je hmota příliš řídká, nabíráme ji lžičkou, obalíme v čokoládě a pak tvoříme kuličky. Pralinky naskládáme do krabičky a uchováváme v lednici. Této hmotě se říká ganache a měla by mít ledový efekt.

Tip
Z čokoládové hmoty připravené podle našeho receptu můžete pro děti vytvořit i domácí ledové bonbonky. Hmotu nalijte nebo lžičkou přeneste do umělohmotné formy, kterou vyndáte z vyzobaného adventního kalendáře. Formu uložte do lednice a děti upozorněte, že tyhle dobroty se musí sníst hodně rychle po vyloupnutí z formičky.

DOMÁCÍ MARCIPÁN

Rozemeleme najemno 250 g mandlí, použít můžeme i koupené mleté mandle, a smícháme je se 125 g moučkového cukru a 125 g krupicového cukru, k tomu přidáme mleté mandle a 2 bílky. Směs vypracujeme na hladkou hmotu, kterou můžeme obarvit potravinářskými barvami.

BAREVNÉ CUKRÁŘSKÉ ZDOBENÍ

Různobarevné i stříbrné kuličky, oválky, srdíčka, perličky, tyčinky a takzvaný barevný mák koupíte v cukrárně nebo v běžných potravinách. Náš tip je internetová prodejna pro profesionály, kterou najdete na adrese www.eshop.timidekor.cz a kde seženete i marcipán, fondán a dekorace na dorty.

Z bílé čokolády

Čokoládové hvězdy

* 100 g polohrubé mouky
* 100 g cukru krystal
* 100 g másla
* 100 g bílé čokolády
* 80 g strouhaných vlašských ořechů
* 3 celá vejce

Bílková poleva:
* 150 g moučkového cukru
* 1 malý bílek
* 1 kávová lžička rumu
* 1 kávová lžička citronové šťávy

1. Cukr, máslo a žloutky vyšleháme do pěny a postupně přidáváme nastrouhanou čokoládu. Mouku smícháme s ořechy, bílky vyšleháme do hustého sněhu. K cukru s máslem a žloutky postupně přidáváme sníh a mouku. Těsto nalijeme na vyšší plech vymaštěný máslem a vysypaný polohrubou moukou a povrch uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 15 minut. Korpus necháme vychladnout a přendáme na vál.

2. Bílek smícháme s moučkovým cukrem, rumem a citronovou šťávou. Metličkou vymícháme polevu, kterou rozprostřeme na korpus a část odložíme stranou. Zbytkem polevy v igelitovém sáčku s ustřiženým rohem povrch ozdobíme. Necháme částečně zatuhnout a vykrajujeme hvězdičky.

Ořechové košíčky

* 180 g hladké mouky
* 40 g moučkového cukru
* 40 g ořechů
* 80 g másla
* lžička citronové kůry
* 1 vejce

Náplň:
*
150 g bílé čokolády, 70ml smetany, 150 g strouhaných vlašských ořechů, lískové ořechy na ozdobu, 1 sáček bílé čokoládové polevy

1. Mouku smícháme s cukrem, ořechy a kůrou. Přidáme vejce a máslo.
Vypracujeme těsto a ve fólii uložíme do lednice. Těstem plníme formičky na košíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut. Upečené košíčky vyklepneme a necháme vychladnout.

2. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme smetanu a přisypeme ořechy. Vychladlou směs rozdělíme do upečených košíčků. Necháme ztuhnout, přelijeme bílou polevou a ozdobíme lískovým ořechem.

Pralinky

* 200 g dětských piškotů
* 120 g másla
* 2 polévkové lžíce rumu
* 100 g mléčné čokolády
* 80 g strouhaných ořechů

Na ozdobu: 
* 100 g bílé čokolády
* 30 g ztuženého pokrmového tuku
* čokoládová poleva

1. Piškoty nahrubo semeleme, přidáme ořechy, rozpuštěnou čokoládu a rum. Dobře promícháme a přimícháme změklé máslo. Z hmoty tvoříme kuličky a necháme je chvíli odležet. Kuličky položené na vidličce namáčíme v čokoládě, kterou jsme rozpustili se ztuženým tukem. Necháme je okapat a položíme na mřížku nebo na papír a necháme ztuhnout. Než čokoláda ztuhne, můžeme kuličky ozdobit tmavou polevou. Uložíme do lednice a necháme přes noc ztuhnout.

Bílé kuličky

* 200 g kokosové moučky
* 2 vanilkové cukry
* 4 polévkové lžíce rumu
* 120 g másla
* 300 g bílé čokolády

Na obalení a naplnění: 
*
60 g kokosové moučky, loupané mandle

1. V míse smícháme změklé máslo, vanilkový cukr, rum a kokos. Přidáme najemno nastrouhanou čokoládu a dobře promícháme. Měli bychom těsto míchat vařečkou, pod rukama by se mohla čokoláda rozpouštět. Když se hmota spojí, dáme těsto do lednice ztuhnout. Z těsta tvoříme hrudky, do kterých zapíchneme mandli, a modelujeme kuličky. Hotové kuličky obalíme v kokosové moučce a necháme v lednici ztuhnout. Bonbonky uložíme do krabičky a uchováváme v chladu.

Pusinky z bílé čokolády

* 100 g čokolády na vaření
* 50 g ztuženého tuku
* 2 polévkové lžíce rybízové marmelády
* bílá čokoládová poleva

Náplň:
* 1 bílek
* 30 g cukru krystal
* 1 lžička vody

1. Čokoládu smícháme s pokrmovým tukem a ve vodní lázni necháme rozpustit. Necháme chvilku vychladnout a malou lžičkou čokoládu naléváme do papírových košíčků. Čokoládu necháme ztuhnout a mezitím si připravíme sníh.

2. Cukr smícháme s vodou v kastrůlku a necháme ho chvíli povařit, jak se říká svařit na nit. Cukr necháme chvíli vychladnout. Bílek vyšleháme do hustého sněhu a začneme k němu přilévat chladný cukerný roztok. Roztok by neměl být příliš horký, jinak začnou bílky řídnout.

3. Husté bílky přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Do košíčků na čokoládu dáme malou lžičkou marmeládu a na ni nastříkáme sníh. Necháme ho částečně ztuhnout a přelijeme bílou čokoládou. Pusinky můžeme posypat ozdobným sypáním.

Autoři:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.