Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Cukr, káva, čokoláda: vánoční cukroví nejen podle Ivety Fabešové

  4:00aktualizováno  4:00
Varujeme vás, tohle cukroví je silně návykové. Při jeho pečení to ve vašem bytě bude vonět jako v čokoládovně Willyho Wonky a z potřebných čokoládových tabulek se občas "ztratí" pár dílků. A když bude konečně upečeno, ochutnávání nikdy neskončí jen u jednoho kousku.

Perníkové řezy s čokoládovou polevou | foto: Stockfood

Perníkové řezy s čokoládovou polevou

Doba přípravy: 30 minut + 30–35 minut pečení

  • tuk na vymazání
  • strouhanka na vysypání
  • 4 vejce
  • 200 cukru krystal
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1–2 lžíce rumu
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička kypřicího prášku do perníku
  • 1/2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g hořké čokolády
  • 150 g loupaných mandlí
  • 50 g bílé čokolády

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

2. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přimícháme smetanu, med, rozpuštěné máslo, rum, mouku, ořechy, prášek do pečiva, prášek do perníku. Těsto vylijeme do pekáčku, zarovnáme a pečeme asi 30–35 minut ve vyhřáté troubě.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme slazené mléko s nalámanou čokoládou a máslem, dobře promícháme, aby se směs spojila. Necháme krátce zchladnout.

4. Vychladlý perník nakrájíme na obdélníkové řezy, poklademe mandlemi a zalijeme čokoládovou směsí.

5. Bílou čokoládu rozpustíme, každý řez ozdobíme proužkem bílé čokolády, kterou párátkem nebo špejlí ozdobně roztáhneme do stran. Necháme zchladnout.

Tip: Pokud si budete sami loupat mandle, povařte je o něco déle, aby byly měkčí.

Čokoládová srdíčka

Čokoládová srdíčka

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení

  • 220 g hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 70 g strouhaných lískových oříšků
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • čokoládová náplň
  • 150 g bílé čokolády

1. Mouku prosijeme s kakaem, promícháme se solí a práškem do pečiva, přidáme pokrájené máslo, oříšky, oba cukry, žloutek, pomerančovou šťávu a kůru a zpracujeme na těsto, které zabalené do potravinové folie necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.

2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na plát, vykrájíme z něj srdíčka a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.

3. Vychladlá srdíčka naplníme čokoládovou náplní a ozdobíme rozehřátou bílou čokoládou.

Tip: Čokoládová náplň: ve vodní lázni rozehřejte 150 g nalámané hořké čokolády. Vyšlehejte 150 g másla, přidejte 100 g lískooříškové pomazánky a zašlehejte i rozpuštěnou zchladlou čokoládu.

Vánoční oříšková čokoláda

Vánoční oříšková čokoláda

Doba přípravy: 40 minut + 35–40 minut pečení

  • 300 g hořké čokolády
  • 120 g másla
  • 180 g přírodního cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 2 velká vejce
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g lískových ořechů
  • 50 g loupaných mandlí

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C, menší pekáček vyložíme pečicím papírem. Čokoládu pokrájíme na menší kousky.

2. Máslo a třetinu čokolády rozehřejeme a promícháme s cukrem, vanilkovým extraktem, instantní kávou, kořením a necháme zchladnout. Mouku prosijeme s kakaem. Ořechy pokrájíme.

3. Vejce vyšleháme, postupně přimícháváme rozpuštěné máslo s čokoládou. Zpracujeme mouku s kakaem a třetinu ořechů.

4. Těsto rozetřeme na pečicí papír, povrch posypeme zbylými ořechy a čokoládou.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–40 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a nakrájíme na kousky.

Tip: Upečenou a vychladlou čokoládovou dobrotu nechte uležet v chladu do druhého dne, teprve potom naporcujte na malé kostičky. Okraje, které se rozdrobily nebo odlomily, použijte do nepečeného cukroví.

Čokoládová kolečka s kávovou náplní

Čokoládová kolečka s kávovou náplní

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 8–10 minut pečení

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 180 g másla
  • 110 g cukru krupice
  • 2 malá vejce
  • kávová náplň

1. Do mísy prosijeme mouku s kakaem, promícháme s nastrouhanými oříšky.

2. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem a vejcem, do směsi zapracujeme mouku s kakaem a oříšky.

3. Těsto rozdělíme na 3–4 díly a mezi potravinovými fóliemi je vyválíme na silnější placky, které necháme 30 minut odležet v chladu.

4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z plátů vykrájíme kolečka, přesuneme je na plech a pečeme 8–10 minut.

5. Vychladlá kolečka naplníme kávovou náplní (viz tip).

Tip: Kávová náplň: Čokoládovou tyčinku s kávovou náplní (Kofila) rozpustíme ve vodní lázni s 2 lžičkami kakaa, lžící rozpustné kávy a 3 lžícemi smetany ke šlehání. Necháme zchladnout a postupně promícháme se 180 g másla vyšlehaného s hrnkem moučkového cukru.

Mokka pusinky s bílou čokoládou

Mokka pusinky s bílou čokoládou

Doba přípravy: 30 minut + pečení 45 minut

  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžička kakaa
  • 60 g nahrubo nastrouhané hořké čokolády
  • 3 bílky
  • 125 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g bílé čokolády
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • kávová zrnka v čokoládě

1. Troubu předehřejeme na 150 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

2. V míse promícháme škrob s instantní kávou, kakakem a nastrouhanou čokoládou.

3. V míse vyšleháme bílky na tužší sníh, přišleháme cukr a vanilkový cukr. Do sněhu opatrně zapracujeme směs škrobu, kávy, kakaa a čokolády.

4. Lžičkou nebo cukrářským sáčkem tvoříme na plechu kopečky.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut, pak troubu vypneme a pusinky necháme v troubě vychladnout.

6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem. Vychladlé pusinky ozdobíme tenkými pramínky čokolády a kávovým zrnem.

Tip: Do pusinek můžete přidat i pár lžic nastrouhaných mandlí nebo oříšků.

A na závěr jeden sladký tip od finalistky kuchařské soutěže Na nože, cukrářky a pekařky Ivety Fabešové:

Čokoládové tartaletky

Čokoládové tartaletky

Čokoládové tartaletky podle Ivety Fabešové

Iveta Fabešová

Iveta Fabešová, cukrářka a pekařka, finalistka kuchařské soutěže Na nože a autorka tří kuchařek

Doba přípravy: 25 minut + 10 minut pečení
Množství: 25 kousků

Na korpus:

  • 150 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody

Na čokoládový krém:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 30 g másla

1. V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme do směsi máslo a zpracujeme tak, aby vznikla drobenka. Do ní přidáme žloutek, vodu a vpracujeme do těsta. Vložíme ho na hodinu do lednice.

2. Po vyjmutí těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka a těmi vyložíme formičky na košíčky.

3. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme košíčky asi 10 minut.

4. Připravíme si čokoládový krém. Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Čokoládu nalámeme do mísy a zalijeme vařící smetanou. Pořádně promícháme a poté do směsi vmícháme máslo. Necháme krém vystydnout.

5. Krém dáme do cukrářského sáčku, naplníme jím košíčky a ozdobíme je.

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz