Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čokoláda, nápoj bohů

  14:24aktualizováno  14:24
Kakaovník, strom věčně zelený, byl považován za dar od bohů. Legenda praví, že aztécký bůh Qzetzalcoatl učil svůj lid, jak připravovat nápoj Tchocoatl a jak kakaovník šlechtit.
Čokoládové pralinky

Čokoládové pralinky

Čokoláda má zvláštní moc, přijde k chuti kdykoliv. Stačí malý kousek a pohladí vám duši.

Tajemství požitku

Blahodárné látky, které čokoláda obsahuje, jsou flavonoidy. Lékaři vědí, že chrání srdce před vznikem cholesterolu, a že jsou zdrojem energie. Poznal to i mořeplavec Cortéz, který si nápoje z pražených kakaových bobů považoval právě proto, že zvyšovaly odolnost a zaháněly únavu, a proto byly součástí jeho jídelníčku při jeho zámořských výpravách.

Čokoláda přináší libé pocity také díky betaendorfinu, který se při její konzumaci uvolňuje v těle. A odtud je už jenom krůček k jejím afrodiziakálním účinkům. Na ty věřili už indiáni a vyzkoušel jeden z nejznámějších milovníků, tedy Casanova, který ji doporučoval, jako afrodiziakum například Madame du Barry, milence Ludvíka XV.

Madame Pompadour ji zase milovala pro její omlazující účinky. O tom, že měla bezpochyby tahle krásná dáma pravdu, svědčí současná wellness studia, která mají čokoládové masáže a zábaly běžně ve své nabídce.

Horká čokoládová masáž i totiž zřejmě dodává pocit dobré nálady. A pokožku omlazuje díky svým antioxidantům, které působí proti stárnutí. Pokožka se během čokoládové masáže zbavuje suché kůže, čokoláda vrací pleti pružnost a brání vráskám.

Čokoláda

Plovoucí zahrady s kakaovníky

První byli Aztékové, kteří pěstovali na stále zelených stromech kakaové boby, na svých plovoucích zahradách. Podle aztécké legendy čokoláda předávala lidem dar moudrosti a síly kakaovníku.

Do nápoje, vyrobeného z rozdrcených a našlehaných kakaových bobů, který byl sám o sobě hořký, přidávali pro zlepšení chuti ještě, například chilli, vanilku, hřebíček nebo kukuřičnou mouku. A čokoládový nápoj nemohl pít každý, byl určen pouze pro muže a proto, že byl až uctíván, skutečně jako nápoj bohů, říkalo se mu také tekuté zlato. 

Právě na dvoře aztéckého vládce Montezumy ochutnal lahodný nápoj zvaný xocolatl cestoval Hernando Cortéz a byl prý první, kdo dovezl kakaové boby do Evropy, konkrétně do Španělska.

Časem se pěstování kakaovníku rozšířilo po celém světě, ale ty nejkvalitnější kakaové boby, které v současnosti nakupují ti nejlepší světoví výrobci čokolády, jsou ze Střední a Jižní Ameriky. 

Co letí ve světě čokolády

Jednoznačně čokoládové pralinky s nejrůznějšími náplněmi. Dovést ji k dokonalosti, dá dost práce, dost zkoušení i dost probdělých nocí.

"Čokoládová pralinka se dá vyrobit prakticky s jakoukoliv příchutí, jen je důležité, aby byly chutě přesně vyvážené, a druhou podmínkou je nespěchat - při práci s čokoládou se nesmí nikdy spěchat," řekl při své čokoládové show v prodejně VIVA Praha Dominique Persoone, znalec a milovník čokolády z Brug. Čokoláda je jeho vášní, jeho pracovní náplní a velkou láskou. S náplněmi do belgických pralinek si přímo hraje, dokonce až kouzlí, a to tak dlouho, dokud mu nechutná, dokud není dokonalá.

Až v některém obchodě s belgickými pralinkami uvidíte značku The Chocolate Line, vzpomeňte na tohoto chlapíka, jehož každodenním úsilím je přinášet čokoládová potěšení. Je to značka, která byla oceněna, jako jedna ze tří nejkvalitnějších svého druhu, nejstarším světovým gastroprůvodcem Michelin Guide, který pravidelně uděluje hvězdičky kvality mezinárodním hotelům a restauracím.

Čokoláda

Seznamte se ... pralinka s Becherovkou

Dominigue Persoone, kterému se mezi cukráři a kuchaři po celé Evropě říká Mistr čokolády, se i v Praze pustil do neobvyklých, až odvážných chuťových kombinací svých čokoládových pralinek. No, řekněte, už jste někdy jedli pralinku s ústřicí nebo cibulí?

"Do krémů a náplní pralinek přidávám olivy, sýr i speciální octy a koření, také alkohol nebo ústřice. Pro české milovníky lahodných belgických pralinek jsem připravil speciální náplň s tradičního českého nápoje, tedy z Becherovky, má úspěch jak v Belgii, tak v České republice. Jen už vím, že v produkci pro belgického zákazníka stačí normální množství alkoholu, pro českého zákazníka musím přidat, " svěřil se při prezentaci výroby pralinky s Becherovkou pro náš časopis Faiyo Dominique Persoone.

Čokoládový mág z Brug, vyučený kuchař, se proslavil nejen díky svým jedinečným belgickým pralinkám, ale i díky svému šňupacímu vynálezu, takzvané čokoládové bouchačce, kterou navrhl pro narozeninový večírek Rona Wooda a Charlieho Wattse, muzikanty z Rolling Stones. Paletu jeho čokoládových dobrot tvoří také pralinka Cola, kterou miluje jeho syn nebo karamela s japonským citronem a dokonce pralinka s cibulovou náplní.

A protože dobře ví, proč madame Pompadour milovala čokoládu, máme také jeho čokoládový make-up - jedlou čokoládovou rtěnku nebo čokomasážní krém.




Nejčtenější

Manžel i dcera se zabili, Heleně zůstala vnoučata. Mise jim pomohla

Ráchel a paní Helena

O pomoc pro svou babičku napsala tentokrát do televizního pořadu Mise Nový domov teprve šestnáctiletá Ráchel. Její...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...



Některé pomůcky pro děti zpomalují jejich vývoj, raději se jim vyhněte

Vibrační i normální lehátka dítě na chvíli zbaví, ale neumožňují mu volný pohyb...

Rodiče jsou ochotni do nejrůznějších hraček, potřeb a dalších věcí pro své ratolesti investovat neuvěřitelné částky....

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Příběh Aleny: Nastěhoval se k nám švagr, manžel to neřeší, já zuřím

(ilustrační snímek)

Před pár týdny jsme poskytli na pár dní azyl bratrovi manžela. Žena ho vyhodila a neměl rychle kam jít. Z dočasného...



Další z rubriky

OBRAZEM: Pončo je pro podzim perfektní. Noste ho k džínám i místo šatů

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní....

Silueta, která leccos promine a krásně se vrství, se letos vrací na výsluní. Ponča a peleríny však můžou být ošemetné....

Reportáž: šikovné prsty a trpělivost. Redaktorka si vyráběla klobouk

Dáma v červeném. Autorka článku se svým „výtvorem“.

Klobouk je nákladnou a luxusní záležitostí. Každý detail musí být pečlivě propracovaný a samotná výroba zabere i...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...



Najdete na iDNES.cz