Čokoláda vzbuzuje mnohem intenzivnější prožitky než líbání.

Čokoláda vzbuzuje mnohem intenzivnější prožitky než líbání. | foto: Profimedia.cz

Čokoláda je lepší než líbání

  • 19
Vzbuzuje silnější reakce v mozku. Zvyšuje tepovou frekvenci. Navozuje libý pocit. A všechny tyto reakce trvají dlouhou dobu. Výzkum ukázal, že čokoláda vyhrála nad líbáním na plné čáře.

Na jazyku rozpouštějící se čokoláda je lepší než vášnivé líbání, objevili to vědci z univerzity v Sussexu. Velkého experimentu se zúčastnily milenecké páry. Vědci je napojili na přístroje monitorující jejich tepovou frekvenci a aktivitu v okamžicích, kdy se líbali nebo jedli čokoládu.

Důsledkem pojídání čokolády byla mnohem intenzivnější a déletrvající mozková reakce, než jakou způsobilo líbání. Srdeční tep dobrovolníků se přitom zdvojnásobil. Doktor David Lewis, který celý experiment vedl, k tomu podotkl: "Není pochyb o tom, že čokoláda zvítězila nad líbáním na plné čáře. Vzbuzuje mnohem silnější reakci v mozku a reakce organismu na čokoládu je čtyřnásobně delší než v případě vášnivého líbání."

Dobrovolní účastníci experimentu, kterým bylo od dvaceti do třiceti let, měli elektrody připevněné na pokožce hlavy. Výzkumníci srovnávali jejich srdeční tep a další reakce organismu v době, kdy se líbali a když jedli čokoládu s šedesátiprocentním podílem kakaa.

Ačkoli líbání také zvyšovalo srdeční tep, efekt netrval tak dlouho jako u čokolády. Ta navíc zvýšila srdeční tep z přibližně šedesáti úderů za minutu na sto čtyřicet. Experiment také ukázal, že v okamžiku, kdy se čokoláda začíná rozpouštět na jazyku, všechny části mozku vykazují mnohem větší aktivitu než při líbání.

Výsledky překvapily i samotné výzkumníky: "Očekávali jsme, že čokoláda, a speciálně tmavá, povede ke zvýšení srdečního tepu už proto, že obsahuje substance, které mají samy o sobě povzbudivý účinek. Avšak délka a síla této reakce nás velmi překvapila."    

"Čokoláda obsahuje fenyletylamin, který může zvýšit hladinu endorfinu, tedy látky, která odpovídá za pocit štěstí. Stejnou látku obsahuje například i káva, která má také stimulační efekt na mozek. To také vysvětluje, proč se po čokoládě cítí lidé lépe a proč se na ní mohou stát i závislými." Ačkoli bývají za větší milovnice čokolády obvykle označovány ženy, experiment prokázal stejné reakce u obou pohlaví.

,