Ilustrační snímek

Ilustrační fotografie - Čokoláda, žena jí čokoládu | foto: Profimedia.cz

Čokoláda jako lék. Nové výzkumy ukazují, že pomáhá i na kašel

  • 19
Všichni milovníci čokolády teď mohou tvrdit, že jejím mlsáním neškodí svému zdraví, ale naopak mu prospívají. Podle vědců je možné čokoládu zařadit do kategorie zdravých potravin jako třeba borůvky nebo zelený čaj.

Nová studie Imperial College v Londýně přinesla mnoho poznatků, že čokoláda blahodárně působí na nervový systém, a to hlavně díky teobrominu, fenylethylaminu a flavonoidům.

Tyto látky pozitivně ovlivňují náladu tím, že dokážou "vybalancovat" nízké koncentrace důležitých hormonů v mozku, především dopaminu a serotoninu. Díky obsahu teobrominu čokoláda navíc pomáhá potlačit potíže s neustálým pokašláváním.

Kromě toho chrání antioxidanty obsažené v čokoládě kůži před poškozením UV zářením. Čokoláda podporuje zdravé fungování kardiovaskulárního systému včetně toho, že zamezuje kornatění tepen.

Od vysokého tlaku po astma

Někteří lékaři nejenže uznávají, že čokoláda může být prospěšná, ale dokonce jí předepisují jako lék. Jeden z lékařů na Ghana Medical School například čokoládu dlouhodobě předepisuje jako prostředek proti vysokému tlaku.

Jiný africký lékař, Kwaku Addai, popsal v časopisu Medical Hypotheses, že předepisuje pět šálků čokolády jako ochranu proti onemocnění malárií. V odborné literatuře jsou popsány i případy, kdy doktoři doporučují čokoládu pacientům trpícím astmatem, nebo si vychvalují její pozitivní vliv na zrak a ostrost vidění.

Někteří dokonce spekulují o tom, že by mohla být využívána jako mírná a naprosto nezávadná forma sedativ a podávala by se pacientům například před méně náročnými operacemi.

Vědci zároveň vyvracejí nejčastější mýty o čokoládě: třeba ten, že způsobuje akné či hyperaktivitu, nebo že má vysoký obsah kofeinu (ten je u jedné tabulky čokolády přibližně stejně vysoký jako v jednom šálku kávy bez kofeinu).

Čokoláda jako antidepresivum

Profesorka Donatella Lippi z italské University of Florence, historička zabývající se lékařstvím, zkoumala historii čokolády a zjistila, že už od 16. století ji doporučovali lékaři jako lék proti špatné náladě, ale také například při potížích s játry nebo ledvinami. Kromě toho ji hojně vychvalovali jako účinné afrodiziakum.

Pro výběr čokolády ovšem platí jedno pravidlo: čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. Je však třeba myslet na to, že i čokoláda s vysokým obsahem kakaa má poměrně velké množství tuků a cukrů, a pokud bojujete s váhou, neměli byste sníst víc než 30 gramů denně.

A pokud byste se náhodou chtěli o čokoládu rozdělit i se svým psem, raději si to rozmyslete. Odborníci upozorňují, že psi nevytvářejí speciální enzym, který rozkládá složku teobromin, a konzumace čokolády u nich může vyvolat až nezvladatelnou hyperaktivitu.

Jsou popsány i případy, kdy u psů po konzumaci velkého množství čokolády nastala otrava a zvíře uhynulo.