Napadlo by vás, že lidé, kteří konzumují čokoládu několikrát týdně, jsou podle americké studie v průměru štíhlejší než ti, kteří si ji dopřávají jen příležitostně? Podle vedoucí studie Beatrice Golombové z Kalifornské univerzity v San Diegu je čokoláda sice kalorická potravina, ale obsahuje i látky, které mohou mít příznivý vliv na pokles hmotnosti.
Kromě toho obsahuje zejména tmavá čokoláda antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům poškozujícím buňky v těle. Konzumace některých druhů čokolády může mít také pozitivní vliv na krevní tlak či hladinu cholesterolu v krvi.
Čokoláda může podpořit fungování mozku a ve vyšším věku pozitivně působí na paměť a kognitivní schopnosti. Zlepšuje také náladu, protože pomáhá vyplavovat endorfiny, a také má příznivý vliv v případě nepříjemného premenstruačního syndromu.
Nechcete jen chroupat čokoládovou tabulku? Zkuste si uvařit či upéct něco hříšně dobrého podle našich receptů. Zde je jen několik lákavých ukázek:
Kdo by nemiloval čokoládu? Upečte si dort, brownies či tříbarevné řezy
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend
Mousse au chocolat, čokoládová pěna