Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čočkové koláčky

  7:25aktualizováno  7:25
Cejlonská obdoba bramboráků se nesmaží, ale jen tvaruje a pak dosuší v troubě. Za to, že jsou tak krásně zlaté, může i oranžová barva drobné čočky...

Čočkové koláčky | foto: Apetit


NA 4 PORCE

Příprava: 20 minut + 30 minut vaření + 15-20 minut sušení a zapečení

* 300 g červené čočky (drobná indická čočka, kterou není třeba namáčet; koupíte běžně v supermarketech)
* 100 g brambor
* 1 lžíci kurkumy
* 3 lžíce přepuštěného másla nebo slunečnicového oleje
* ½ cibule, nakrájené
* 1 stroužek česneku
* 1 malé rajče, nakrájené nadrobno
* 1 lžíci koření (chilli, paprika, pepř, mletý koriandr, kari, drcený kardamom)
* 10 lžic kokosového mléka (lze nahradit dvanáctiprocentní smetanou)
* několik snítek čerstvého koriandru

1. Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kusy a spolu s kurkumou je dejte do hrnce. Zalijte vroucí vodou a přibližně čtvrt hodiny je nechte vařit, dokud nezměknou. Poté je slijte.

2. Mezitím v kastrolu rozehřejte olej nebo máslo, vsypte cibuli a česnek, krátce osmahněte a přidejte rajče. Jakmile pustí šťávu a cibule změkne (trvá to asi čtyři minuty), přisypte všechno koření, snítky koriandru a čočku. Trochu podlijte, uveďte do varu a potom zmírněte plamen. Čočka se bude vařit zhruba čtvrt hodiny. Další vodu přidávejte, až když se předchozí dávka odpaří.

3. Troubu předehřejte na 150 ˚C, horkovzdušnou na 130 ˚C. Ke konci varu přidejte k čočce kokosové mléko a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a čočku přelijte přes síto; scezenou tekutinu nechte stranou na omáčku.

4. Odkapanou čočku rozestřete na plech a vložte do trouby. Za patnáct až dvacet minut už by měla být luštěnina správně vysušená a na povrchu mít krustu.

5. Brambory propasírujte nebo rozemelte a poté smíchejte s osušenou čočkou. Důkladně prohněťte, aby vzniklo vláčné sušší těsto. To natlačte do kruhových kovových tvořítek o průměru sedm až deset centimetrů a vložte ještě na pět minut do trouby. Šťávu, která zbyla po scezení čočky, protlačte sítkem, aby krásně zjemněla.

6. Koláčky zakápnuté trochou omáčky podávejte k zeleninovému kari.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Zeleninové kariZeleninové kari
            Ostrý kuřecí kuskusOstrý kuřecí kuskus
            Indické květákové kari s hráškemIndické květákové kari s hráškem

           

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.