Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co způsobuje zvýšenou citlivost zubů

  0:01aktualizováno  0:01
Kopeček dobré zmrzliny nebo šálek horké kávy odmítne málokdo. Požitek z těchto dobrot ale často doprovází nepříjemné pocity nebo dokonce bolesti zubů při jídle a pití. Na vině jsou nejčastěji obnažené zubní krčky.

Zvýšená citlivost zubů při jídle patří mezi nejčastější stížnosti pacientů v ordinaci zubního lékaře. Souvisí obvykle s ústupem dásně u krčku zubu.

Dáseň obemykající krček funguje jako ochranný plášť. Při jejím ústupu dojde k obnažení povrchu kořene zubu, který není uzpůsoben přímému kontaktu s agresivním prostředím dutiny ústní.

Příčinami ústupu dásně jsou: 

• Nesprávná technika čištění zubů (horizontální pohyby) tvrdým kartáčkem za použití přílišného tlaku.

• Špatná ústní hygiena vedoucí k tvorbě plaku, který se časem mění v zubní kámen.

• Bakteriální a mechanické dráždění zubním kamenem způsobuje zánět dásní a onemocnění tkání v okolí zubu následované ústupem dásně.

Obnažený povrch kořene obsahuje drobné kanálky vedoucí až do dřeně (nervu) zubu. Dráždivé podněty se těmito kanálky přenášejí přímo na nerv, což se pak projeví jako náhlá ostrá bolest.

Zdravá dáseň tyto kanálky překrývá a poskytuje tak dostatečnou ochranu proti zevnímu dráždění. Drobné kanálky vedoucí až do dřeně zubu jsou i v dentinu, který normálně pokrývá sklovina. Výsledkem jejího poškození může být opět zvýšená citlivost zubů.  

Bolest se obvykle objeví při konzumaci příliš horkých nebo naopak studených nápojů a pokrmů, při vdechování studeného vzduchu nebo po přímém dotyku povrchu zubu při jejich čištění. Citlivost zubů mohou také zesílit některé složky bělících past.  

Klíčem k prevenci zvýšené citlivosti zubů je udržet dásně zdravé. Naučit se správně čistit zuby především v oblasti krčku zubu bez  vynaložení tlaku. Nezapomínat na vyčištění prostor mezi zuby vláknem nebo lépe mezizubním kartáčkem.

Na trhu jsou k dispozici pasty snižující citlivost zubů. Jejich hlavní složkou je chlorid strontnatý (stroncium chlorid), látka reagující s minerály obsaženými ve slině a způsobující jejich krystalizaci. Drobné krystalky "utěsní" vstup do kanálků, takže cesta dráždivých podnětů k nervu je přerušena.

Pasty s obsahem nitrátu sodného (potassium nitrate) mohou také přispět ke snížení citlivosti zubů - látka působí přímo na vzrušivost nervu uvnitř zubu. 

Citlivost zubů lze dále omezit ordinační aplikací pečetidel nebo použitím speciálních zubních past s vysokým obsahem fluoridů. Tyto pasty však nejsou určeny pro každodenní použití, proto je třeba se držet rad výrobce.

Současně je vhodné omezit konzumaci kyselých potravin a nápojů (citrusů, ovocných šťáv apod.). Velmi důležité je používání měkkého zubního kartáčku (soft, sensitive nebo super sensitive, weich) s nepatrným tlakem na povrch zubu. K dostání jsou dokonce elektrické kartáčky se zvukovou nebo světelnou signalizací, které vás na překročení bezpečné úrovně tlaku upozorní.  

Obvykle se přecitlivělost zubů projeví přechodnou krátkou a ostrou bolestí po požití teplé nebo studené potraviny nebo po vdechnutí studeného vzduchu. Pokud je bolest velmi silná a přetrvává po delší dobu, raději hned navštivte zubního lékaře, může se již jednat o podrážděnou, infikovanou zubní dřeň (nerv), stav, který je nutno rychle řešit.

Rozdíl mezi polohou zdravé dásně u zubu vlevo a polohou dásně nemocné u zubu vpravo. Obnažená plocha kořene má na svědomí zvýšenou citlivost zubu.

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.