Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co udělat s chřestem

  0:10aktualizováno  0:10
- A čkoliv se chřest mnohým jeví jako zelenina pro naši kuchyni exotická, pěstuje se v Čechách a na Moravě už více než tři sta let, a v Ivančicích se dokonce v květnu konají jeho slavnosti. Nejznámější a nejčastější úprava je velmi jednoduchá - uvařený chřest se na talíři polije máslem nebo některou jemnou, například holandskou omáčkou. Pro ty, kdo chtějí zkusit něco rafinovanějšího, nabízíme recept na chřestový pudink z dílny Pavla Pospíšila, špičkového českého kuchaře,který žije a pracuje v německém Baden-Badenu.
Oloupejte 500 g chřestu a vařte (svázaný do svazečku nití) v mírně osolené a mírně bublající vodě asi 8 až 10 minut, kou nože zkuste, zda už je měkký. Odkrojte hlavičky v délce asi 5 cm a dolní části výhonků rozmixujte se dvěma vejci a 10 cl sladké smetany. Osolte a opepřete. Kulaté zapékací misky vymažte máslem, vyložte kolem stěn hlavičkami chřestu a doprostřed nalijte rozmixovanou hmotu. Vložte do vodní lázně a nechte asi dvacet minut v troubě při 160 stupních. Mezitím si připravte pěnu: na 30 g másla osmahněte jednu jemně nakrájenou cibuli, drobně pokrájenou řeřichu (můžete si ji velmi jednoduše vypěstovat ze semínek sami v misce s navlhčenou vatou) a 10 cl smetany a vše rozmixujte do hladka. Hotový pudink vyklepněte z form y na talíř a kolem něj nalijte pěnu.


Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.