Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co takhle uspořádat čokoládové hody!

  0:02aktualizováno  0:02
Jestli existuje na světě něco, co se blíží božské maně, pak je to rozhodně čokoláda...

Co takhle uspořádat čokoládové hody | foto: MF DNES

Brownies s bílou čokoládouČokoládové hody

Příprava: 25 minut + 25 minut pečení

NA 1 FORMU 40 X 20 CM

250 g hořké čokolády, nejlépe se 70 % kakaové hmoty
200 g másla + trochu na vymazání formy
4 vejce
250 g třtinového cukru
80 g hladké mouky
2 lžíce kakaa holandského typu
50 g bílé čokolády
50 g mléčné čokolády

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací misku vyložíme pečicím papírem a vytřeme máslem. Hořkou čokoládu nalámeme do misky, přidáme kousky másla a postavíme nad páru. Mícháme, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Za občasného promíchání necháme vychladit na pokojovou teplotu.

2. Obě čokolády nakrájíme na kousky. Mouku promícháme s kakaem. Do zadělávací mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a elektrickým šlehačem šleháme, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Do našlehaných vajec s cukrem vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem a přes sítko prosijeme mouku s kakaem. Vmícháme nasekanou bílou a mléčnou čokoládu.

3. Směs pomocí stěrky přelijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut. Pozor na vysušení, brownies mají mít na povrchu kůrčičku, ale těsto má být vláčné a uprostřed se trochu chvět. Po vyjmutí z trouby necháme ve formě, nejlépe na mřížce, vychladnout a potom krájíme na jednotlivé kousky.

JAK NA TO:

1. Rozpuštěnou čokoládu a máslo míchejte nad párou dohladka.Čokoládové hody

 

2. Pro krájení bílé i tmavé čokolády použijte kvalitní ostrý nůž. Výborná je i studentská pečeť nebo čokolády s různými příchutěmi.Čokoládové hody

 

3. Když jsou vejce s cukrem ušlehaná do pěny, postupně do ní vmíchejte čokoládovou hmotu. Nakonec přisypte mouku, kakao a nasekanou čokoládu.Čokoládové hody

 

Čokoládové hody4. Použijete-li k pečení vyšší formu, pečte brownies raději o něco déle.

 

Nugátová bombaČokoládové hodyPříprava: 30 minut + doba na ztuhnutí a vychlazení

PRO 6 OSOB

2 žloutky
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce nutely nebo nugátu, asi 150 g
2 lžíce čokoládového likéru nebo amareta
250 g mascarpone
250 ml smetany 40%
1 malý piškotový dortový korpus
čokoládová poleva na ozdobu, hotový výrobek
čokoládové hoblinky na ozdobu

1. Hlubší mísu vypláchneme studenou vodou a vyložíme fólií nebo alobalem. Korpus prokrojíme a vykrojíme dvě kola, jedno menší a jedno větší, podle velikosti obvodu misky.

2. Na hrnec s vroucí vodou postavíme misku se žloutky, cukrem a likérem a vyšleháme je do husté pěny, teplota by neměla přesáhnout 80 stupňů, aby se žloutky nesrazily. Stáhneme z hrnce a do žloutků zašleháme nutelu nebo rozpuštěný nugát. Mascarpone krátce prošleháme nebo promícháme a spojíme s nugátovou hmotou. Nakonec vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.

3. Připravenou misku naplníme necelou polovinou krému, uhladíme a zakryjeme menším piškotovým plátem vykrojeným z dortového korpusu. Doplníme zbylým krémem a uzavřeme větším piškotovým plátem. Misku přetáhneme potravinovou fólií a dáme chladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

4. Dort vyklopíme z formy na připravený tác a povrch ozdobíme čokoládovou polevou připravenou podle návodu na obalu a hoblinkami čokolády a podáváme. Krájíme ostrým nožem namočeným do teplé vody.

 

Čokoládový dort s krémem a třešněmiČokoládové hody

Příprava:25 minut + 45 minut pečení

NA 1 DORTOVOU FORMU

100 g čokolády na vaření
100 g másla + trochu na vymazání formy
160 g cukru moučka
150 g hrubé mouky + trochu na vysypání formy
7 vajec

Na náplň:

250 g čokolády na vaření
50 g másla
250 g kysané smetany
50 g moučkového cukru
2 lžíce džemu
200 g třešní, kompot
25 g bílé čokolády
čokoládové svitky

1. Předehřejeme si troubu na 170 - 180 stupňů. Formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Čokoládu nalámeme a necháme nad párou rozpustit. Máslo s cukrem utřeme, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou, ale zchladlou čokoládu a chvíli šleháme. Z bílků ušleháme sníh a s moukou zlehka vmícháme do vyšlehané hmoty.

2. Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 45 minut. Před vyjmutím zkusíme střed těsta špejlí, pokud se na ni nelepí, dort i s formou vyjmeme a necháme zchladnout.

3. Třešně necháme na sítu okapat. Do misky nalámeme čokoládu a přidáme kousky másla. Postavíme na hrnec s vroucí vodou a necháme rozpustit. Necháme zchladnout. Smetanu prošleháme s cukrem a vychladlou čokoládou na krém.

4. Vychladlý korpus vyjmeme z formy, prokrojíme na 3 díly a povrch potřeme džemem. Na spodní díl naneseme na potřenou stranu třetinu krému a ozdobíme částí třešní, přiklopíme dalším dílem džemem nahoru, ozdobíme krémem a třešněmi a přiklopíme vrchním dílem. Povrch dortu potřeme krémem. Ozdobíme třešněmi namočenými v bílé čokoládě i zbylými okapanými a svitky čokolády.

 

Chlebíček z bílé čokolády a sušenekČokoládové hody

Příprava: 15 minut + 4 hodiny na vychlazení a ztuhnutí

NA 1 FORMU O OBJEMU 1 L

750 g bílé čokolády s vyšším obsahem kakaového másla, např. Orion
250 ml smetany 33%
1 vanilkový lusk
2 balíčky polomáčených kakaových sušenek nebo kakaové bebe apod.
1 lžíce tekutého medu

1. Formu na biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vyložíme fólií nebo alobalem tak, aby hladce přilnula a okraje přesahovaly formu. Čokoládu nalámeme na kousky a vložíme do misky. Smetanu nalijeme do kastrůlku, vyškrabeme do ní semínka z vanilkového lusku a zahřejeme k varu. Stáhneme z ohně a přidáme čokoládu nalámanou na kousky. Mícháme, až se čokoláda rozpustí, případně ji rozehřejeme nad párou na hrnci s horkou vodou.

2. Na dno formy nalijeme vrstvičku čokolády a poklademe podélně ve středu čokoládovými sušenkami. Povrch sušenek pokapeme lehce tekutým medem a přelijeme další vrstvou čokolády. Takto pokračujeme do spotřebování všech ingrediencí a končíme vrstvou bílé čokolády. Povrch urovnáme stěrkou a necháme chvíli vychladnout. Přečnívající fólii přehneme přes formu a dáme vychladit do lednice na několik hodin.

3.Před podáváním můžeme chlebíček na chvíli vložit do mrazáku. Pomocí fólie vyjmeme chlebíček z formy a ostrým nožem krájíme na jednotlivé porce.

 

Čokoládový dort s polevou a krémemČokoládové hody

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

NA 1 DORTOVOU FORMU

110 g másla
6 vajec
120 g cukru moučka
50 g čokolády
110 g mletých mandlí
40 g strouhanky
1 vanilkový cukr

Na krém:

60 g čokolády
50 g másla
200 g měk. tvarohu
200 ml kys. smetany
100 ml smetany 33%
5 lžiček cukru moučka

Na polevu:

čokoládová poleva, hotový výrobek

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky a vyšleháme do husté bílé pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a mleté mandle. Bílky s vanilkovým cukrem ušleháme na tuhý sníh a společně se strouhankou zlehka vmícháme do směsi.

2. Těsto urovnáme do formy a pečeme asi 40 minut, před vyjmutím z trouby zkusíme ve středu těsta špejlí. Korpus necháme vychladnout na mřížce, vyjmeme z formy a v půli prokrojíme. Ve vodní lázni nebo nad párou rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo. Necháme vychladit.

3. Na krém vyšleháme tvaroh s kysanou smetanou a cukrem a vmícháme ušlehanou sladkou smetanu. Jednu třetinu bílého krému oddělíme a do zbylého krému zašleháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Krémy naplníme do cukrářských sáčků a na spodní část korpusu dokola nastříkáme tmavý krém střídavě se světlým. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, postavíme na mřížku a polejeme čokoládovou polevou. Pomocí kornoutku s čokoládovou polevou nebo vidličky vytvarujeme na povrchu dortu vzorek a necháme ztuhnout.

Autoři:






Nejčtenější

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.