Římský salát s polentou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut + 30 minut pečení
* 2 římské saláty
* 20-25 cherry rajčátek
* sůl a mletý pepř
* olivový olej
* 1 váleček polenty
* 200 g kozího sýra
* 50 g piniových jadérek
* několik květů lichořeřišnice na ozdobu
Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje
* 3 lžíce jablečného octa
* 1 lžička kremžské nebo celozrnné hořčice
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
1. Listy salátu omyjeme a osušíme. Několik jich ponecháme celých, zbylé natrháme na menší kousky.
2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Rajčata omyjeme, osušíme a na plechu zakapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi půl hodiny, dokud slupka nepopraská. Potom je osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Piniová jadérka nasucho opražíme.
3. Polentu nakrájíme na plátky a opečeme z obou stran pod grilem. Potřeme olejem a navrch poklademe kozím sýrem a pečeme, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. Mísu nebo talíře vyložíme celými listy salátu, pak jeho kousky a rajčaty, posypeme opraženými piniovými oříšky, zakápneme zálivkou a obložíme opečenou polentou se sýrem. Salát dozdobíme květy řeřichy.
Kozí sýry Ať už si vyberete čerstvé nebo zrající, určitě neuděláte chybu - kozí sýry jsou vždy gurmánskou lahůdkou. Seženete je v supermarketech i v bioobchůdcích, a když si vyberete české výrobce, není ani cena závratná. Pokud sýru končí trvanlivost, bez obav si ho kupte, bude mít jen ostřejší aroma, a to je to, co chcete. Obavy z kalorií hoďte za hlavu. Dobroty z kozího mléka jsou vždy méně tučné než ty z mléka kravského! |
Cuketový salát s parmskou šunkou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut
* 1 menší hlávkový salát
* 4 malé žluté cukety
* 4 větší žampiony
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky celého červeného pepře
* snítka rozmarýnu
* šťáva z 1 citronu
* sůl
* 100 g parmské šunky
* 100 g ovčího sýra, např. pecorino
* květy brutnáku lékařského na ozdobu
1. Salát rozebereme na jednotlivé listy. Cukety nakrájíme nebo nastrouháme na tenká kolečka. Žampiony nakrájíme na co nejtenčí plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, vsypeme žampiony a krátce je osmahneme. Přidáme plátky cuket, červený pepř, jehličky rozmarýnu a ještě chvíli opékáme, aby zelenina zvláčněla. Stáhneme z ohně a obsah pánve zalijeme citronovou šťávou, podle chuti osolíme a necháme zchladnout.
2. Parmskou šunku narovnáme na mísu nebo ji rozdělíme na talíře. Na šunku rozložíme salátové listy a na salát přesuneme obsah pánve. Poklademe kousky sýra, posypeme květy a podáváme.
|
Jediný pravý Caesar
Příprava: 30-40 minut
Nevíte přesně, jak vypadá? Není divu, na jídelníčcích českých restaurací a pizzerií ho najdete snadno skoro v každé, ale na talíři před vámi bude pokaždé jiné jídlo. Jednou v něm budou smažené kousky kuřecího masa nebo vajíčko, někde kuchař přidá i celou ančovičku. Ale určitě bude skoro všude hlavní složkou ledový salát. Pravý salát ,Caesar‘ ale podle šéfkuchaře Radomíra Benetky z restaurace hotelu Courtyard Marriott Airport nic takového obsahovat nebude:
PRO 4 OSOBY
*2 hlávky římského salátu
*sůl
*mletý pepř
*40 g hoblinek parmazánu na ozdobu
*1/2 bagety
Na zálivku:
*1 žloutek
*olivový olej
*2 sardelky
*1 česnek
*2 lžíce dijonské hořčice
*1 lžíce mléka
* čerstvě mletý pepř
1. K přípravě zálivky použijte vajíčko - to nejčerstvější, jaké seženete, a nejlépe v biokvalitě. Vyklepněte žloutek do misky a pomalu, tenkým pramínkem a za stálého šlehání přilévejte olivový (nebo kvalitní slunečnicový) olej. Za několik minut je hotová majonéza.
2. Nadrobno nakrájejte 2 ančovičky, rozdrťte stroužek česneku a přidejte je do majonézy spolu se lžící mléka a dijonskou hořčicí. Směs rozmíchejte dohladka. Nakonec přidejte čerstvě mletý pepř.
3. V pánvičce na trošce olivového oleje opatrně opečte na kostičky nakrájenou bagetu. Ostrým nožem nakrájejte z parmazánu hoblinky.
4. Na talíř nebo misku rozprostřete omytý a důkladně osušený římský salát, větší kousky natrhejte. Posypejte krutony z bagety a zakapejte podle chuti dresinkem. Ihned podávejte.
I když to originální receptura vylučuje, pokud si budete chtít do salátu přidat tu svou oblíbenou ingredienci - třeba kuřecí maso, směle do toho. Pravidla jsou od toho, aby se porušovala.
Salát s rukolou a sýrovými knedlíčky
PRO 4 OSOBY
Příprava: 40 minut
* 400 g rukoly
* 6 rajčat
* 4 bílky
* 200 g tvrdého sýra
* 2 lžíce petrželky
* sůl a mletý pepř
* hladká mouka na obalení knedlíčků
* olej na smažení
Na jogurtový dresink:
* 200 g bílého hustého jogurtu
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 mladé cibulky nebo šalotky
* 1 lžíce kapary
* cukr na doslazení, nejlépe jemnější třtinový
1. V misce promícháme jogurt, olivový olej a najemno nakrájené cibulky a jemně usekané kapary. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a podle chuti přidáme cukr.
2. Promícháme a necháme vychladit. Rajčata nakrájíme na dílky. Zeleninu vložíme do mísy a připravíme si knedlíčky.
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh se solí, vmícháme nastrouhaný sýr, mletý pepř a usekanou pažitku. Ze směsi uděláme kuličky a obalíme je v hladké mouce. Vkládáme je do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a zprudka je usmažíme dozlatova, knedlíčky zhruba zdvojnásobí svůj objem. Ještě horké je podáváme na zeleninovém salátě přelitém jogurtovým dresinkem.
|
Středomořský salát s kozím sýrem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 25-30 minut
* 250 g rukoly
* 500 g zeleného chřestu
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl
* 1 lžička másla
* 12 mini rajčátek, nejlépe soudkovitých
* 4 plátky bagety
* 250 g kozího sýra
* 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
* hrubě mletý pepř
* hrst černých oliv
Na zálivku:
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce balzamico octa
* 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
* sůl
1. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku. Předehřejeme si gril nebo troubu. Chřest oloupeme a seřízneme zavadlé konce stonků. Připravený chřest vložíme do vroucí osolené vody se lžičkou másla a povaříme ho asi 3-5 minut. Rajčata omyjeme, vykrojíme zelený střed a rozpůlíme. Plátky bagety opečeme nasucho v toastovači nebo pod grilem.
2. Kozí sýr nakrájíme na 4 plátky, položíme je na opečené bagety, z vrchní strany potřeme lehce javorovým sirupem nebo medem, posypeme pepřem a zapečeme pod předehřátým grilem, trvá to asi 3-4 minuty.
3. Na talíře rozdělíme salátové lístky, přepůlená rajčátka, chřest, olivy a vše přelijeme připravenou zálivkou. Navrch položíme opečenou bagetu s kozím sýrem a podáváme.
|
Salát s kuskusem a bylinkami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut
* 600 g rajčat
* 2 řapíky řapíkatého celeru
* 3 jarní cibulky
* 250 g kuskusu
* citronová kůra a štáva na dochucení z půlky citronu
* sůl a mletý pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* několik snítek čerstvé meduňky, bazalky a máty apod. * hrst černých oliv
* několik listů salátu na vyložení salátové mísy
1. Rajčata nařízneme navrchu do kříže (pár si necháme celých na ozdobu) a vložíme je do vroucí vody. Po minutě je zchladíme ve studené vodě, stáhneme slupku a nakrájíme je nadrobno.
2. Řapíky celeru a cibulky omyjeme, celer oloupeme a vše jemně nakrájíme. Kuskus připravíme podle návodu na obalu, ochutíme solí, pepřem, nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu a citronovou šťávou. Vmícháme nakrájená oloupaná rajčata, pokrájený řapíkatý celer, nakrájené cibulky, usekanou meduňku, bazalku a mátu. Zakapeme olivovým olejem a promícháme, můžeme ještě dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou.
3. Salátovou mísu vyložíme omytými a osušenými salátovými listy, naplníme ji kuskusovým salátem a ozdobíme olivami, nakrájenými zbylými rajčaty a lístky bylinek.
TIP |
Dobroty k salátům
Gomasio,ten exotický název ukrývá směs sezamových semínek a mořské soli a tahle kombinace dokáže zdravě dochutit vlastně cokoliv. Třeba salát!
I když jsou majonézové zálivky kalorickou atomovkou, někdy to prostě nejde jinak, tak šup s ní na salát. Když si koupíte light variantu od Heinz, tak neztloustnete.
Řecký jogurt je lahůdka, a kdo ho ochutnal, nechce už tzatziky s ničím jiným. V Čechách ho koupíte například v obchodě s řeckými specialitami Olympia.
Patří to sice ke gurmánským zločinům, ale když chybí čas, každému může pomoci polotovar.
Dijonská hořčice je součástí snad všech dresinků. Doma ji ale využijete i v jiných experimentech.
Nejkvalitnější olivový olej si šetřete na rajčátka a nejoblíbenější italské speciality. Když si vyberete olej v biokvalitě, rozhodně nebudete litovat.