Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co takhle salát k večeři?

  0:03aktualizováno  0:03
Přidejte polentu, sýr, parmskou šunku nebo kuskus, a ze salátu je zdravá a rychlá večeře.

Římský salát s polentou | foto: In Images


Římský salát s polentou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30 minut pečení

* 2 římské saláty
* 20-25 cherry rajčátek
* sůl a mletý pepř
* olivový olej
* 1 váleček polenty
* 200 g kozího sýra
* 50 g piniových jadérek
* několik květů lichořeřišnice na ozdobu

Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje
* 3 lžíce jablečného octa
* 1 lžička kremžské nebo celozrnné hořčice
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce javorového sirupu nebo medu

1. Listy salátu omyjeme a osušíme. Několik jich ponecháme celých, zbylé natrháme na menší kousky.

2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Rajčata omyjeme, osušíme a na plechu zakapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi půl hodiny, dokud slupka nepopraská. Potom je osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Piniová jadérka nasucho opražíme.

3. Polentu nakrájíme na plátky a opečeme z obou stran pod grilem. Potřeme olejem a navrch poklademe kozím sýrem a pečeme, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. Mísu nebo talíře vyložíme celými listy salátu, pak jeho kousky a rajčaty, posypeme opraženými piniovými oříšky, zakápneme zálivkou a obložíme opečenou polentou se sýrem. Salát dozdobíme květy řeřichy.

Kozí sýry

Ať už si vyberete čerstvé nebo zrající, určitě neuděláte chybu - kozí sýry jsou vždy gurmánskou lahůdkou. Seženete je v supermarketech i v bioobchůdcích, a když si vyberete české výrobce, není ani cena závratná. Pokud sýru končí trvanlivost, bez obav si ho kupte, bude mít jen ostřejší aroma, a to je to, co chcete. Obavy z kalorií hoďte za hlavu. Dobroty z kozího mléka jsou vždy méně tučné než ty z mléka kravského! 


Cuketový salát s parmskou šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 1 menší hlávkový salát
* 4 malé žluté cukety
* 4 větší žampiony
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžičky celého červeného pepře
* snítka rozmarýnu
* šťáva z 1 citronu
* sůl
* 100 g parmské šunky
* 100 g ovčího sýra, např. pecorino
* květy brutnáku lékařského na ozdobu

1. Salát rozebereme na jednotlivé listy. Cukety nakrájíme nebo nastrouháme na tenká kolečka. Žampiony nakrájíme na co nejtenčí plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, vsypeme žampiony a krátce je osmahneme. Přidáme plátky cuket, červený pepř, jehličky rozmarýnu a ještě chvíli opékáme, aby zelenina zvláčněla. Stáhneme z ohně a obsah pánve zalijeme citronovou šťávou, podle chuti osolíme a necháme zchladnout.

2. Parmskou šunku narovnáme na mísu nebo ji rozdělíme na talíře. Na šunku rozložíme salátové listy a na salát přesuneme obsah pánve. Poklademe kousky sýra, posypeme květy a podáváme.


TIP
Salát můžete připravit i zastudena. Použijte sterilované žampiony nebo plátky syrových žampionů smíchejte se syrovými plátky cukety, osolte, opepřete a zakapejte citronovou šťávou a nechte chvíli marinovat. Místo pecorina použijte jakýkoliv tvrdý nebo polotvrdý sýr z ovčího nebo kravského mléka, třeba nastrouhaný na hoblinky.

Jediný pravý Caesar

Příprava: 30-40 minut

Nevíte přesně, jak vypadá? Není divu, na jídelníčcích českých restaurací a pizzerií ho najdete snadno skoro v každé, ale na talíři před vámi bude pokaždé jiné jídlo. Jednou v něm budou smažené kousky kuřecího masa nebo vajíčko, někde kuchař přidá i celou ančovičku. Ale určitě bude skoro všude hlavní složkou ledový salát. Pravý salát ,Caesar‘ ale podle šéfkuchaře Radomíra Benetky z restaurace hotelu Courtyard Marriott Airport nic takového obsahovat nebude:

PRO 4 OSOBY

*2 hlávky římského salátu
*sůl
*mletý pepř
*40 g hoblinek parmazánu na ozdobu
*1/2 bagety

Na zálivku:
*1 žloutek
*olivový olej
*2 sardelky
*1 česnek
*2 lžíce dijonské hořčice
*1 lžíce mléka
* čerstvě mletý pepř 

1. K přípravě zálivky použijte vajíčko - to nejčerstvější, jaké seženete, a nejlépe v biokvalitě. Vyklepněte žloutek do misky a pomalu, tenkým pramínkem a za stálého šlehání přilévejte olivový (nebo kvalitní slunečnicový) olej. Za několik minut je hotová majonéza.

2. Nadrobno nakrájejte 2 ančovičky, rozdrťte stroužek česneku a přidejte je do majonézy spolu se lžící mléka a dijonskou hořčicí. Směs rozmíchejte dohladka. Nakonec přidejte čerstvě mletý pepř.

3. V pánvičce na trošce olivového oleje opatrně opečte na kostičky nakrájenou bagetu. Ostrým nožem nakrájejte z parmazánu hoblinky.

4. Na talíř nebo misku rozprostřete omytý a důkladně osušený římský salát, větší kousky natrhejte. Posypejte krutony z bagety a zakapejte podle chuti dresinkem. Ihned podávejte.

I když to originální receptura vylučuje, pokud si budete chtít do salátu přidat tu svou oblíbenou ingredienci - třeba kuřecí maso, směle do toho. Pravidla jsou od toho, aby se porušovala.

Salát s rukolou a sýrovými knedlíčky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut

* 400 g rukoly
* 6 rajčat
* 4 bílky
* 200 g tvrdého sýra
* 2 lžíce petrželky
* sůl a mletý pepř
* hladká mouka na obalení knedlíčků
* olej na smažení

Na jogurtový dresink:
* 200 g bílého hustého jogurtu
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 mladé cibulky nebo šalotky
* 1 lžíce kapary
* cukr na doslazení, nejlépe jemnější třtinový

1. V misce promícháme jogurt, olivový olej a najemno nakrájené cibulky a jemně usekané kapary. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a podle chuti přidáme cukr.

2. Promícháme a necháme vychladit. Rajčata nakrájíme na dílky. Zeleninu vložíme do mísy a připravíme si knedlíčky.

3. Z bílků ušleháme tuhý sníh se solí, vmícháme nastrouhaný sýr, mletý pepř a usekanou pažitku. Ze směsi uděláme kuličky a obalíme je v hladké mouce. Vkládáme je do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a zprudka je usmažíme dozlatova, knedlíčky zhruba zdvojnásobí svůj objem. Ještě horké je podáváme na zeleninovém salátě přelitém jogurtovým dresinkem.


TIP
Knedlíčky můžete připravit i z několika druhů na drobné kostičky nakrájeného sýra a místo petrželky vmíchat různé čerstvé bylinky. Zkuste obalit v mouce nebo ve strouhance a vejcích malé kuličky mozzarelly. Jogurt můžete nahradit kysanou smetanou nebo do něj přidat trochu majonézy. 


Středomořský salát s kozím sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25-30 minut

* 250 g rukoly
* 500 g zeleného chřestu
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl
* 1 lžička másla
* 12 mini rajčátek, nejlépe soudkovitých
* 4 plátky bagety
* 250 g kozího sýra
* 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
* hrubě mletý pepř
* hrst černých oliv

Na zálivku:
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce balzamico octa
* 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
* sůl

1. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku. Předehřejeme si gril nebo troubu. Chřest oloupeme a seřízneme zavadlé konce stonků. Připravený chřest vložíme do vroucí osolené vody se lžičkou másla a povaříme ho asi 3-5 minut. Rajčata omyjeme, vykrojíme zelený střed a rozpůlíme. Plátky bagety opečeme nasucho v toastovači nebo pod grilem.

2. Kozí sýr nakrájíme na 4 plátky, položíme je na opečené bagety, z vrchní strany potřeme lehce javorovým sirupem nebo medem, posypeme pepřem a zapečeme pod předehřátým grilem, trvá to asi 3-4 minuty.

3. Na talíře rozdělíme salátové lístky, přepůlená rajčátka, chřest, olivy a vše přelijeme připravenou zálivkou. Navrch položíme opečenou bagetu s kozím sýrem a podáváme.


TIP
Kozí sýr nahraďte hermelínem a chřest zaměňte za fazolkové lusky, do zálivky můžete přidat prolisovaný stroužek česneku.


Salát s kuskusem a bylinkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 600 g rajčat
* 2 řapíky řapíkatého celeru
* 3 jarní cibulky
* 250 g kuskusu
* citronová kůra a štáva na dochucení z půlky citronu
* sůl a mletý pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* několik snítek čerstvé meduňky, bazalky a máty apod. * hrst černých oliv
* několik listů salátu na vyložení salátové mísy

1. Rajčata nařízneme navrchu do kříže (pár si necháme celých na ozdobu) a vložíme je do vroucí vody. Po minutě je zchladíme ve studené vodě, stáhneme slupku a nakrájíme je nadrobno.

2. Řapíky celeru a cibulky omyjeme, celer oloupeme a vše jemně nakrájíme. Kuskus připravíme podle návodu na obalu, ochutíme solí, pepřem, nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu a citronovou šťávou. Vmícháme nakrájená oloupaná rajčata, pokrájený řapíkatý celer, nakrájené cibulky, usekanou meduňku, bazalku a mátu. Zakapeme olivovým olejem a promícháme, můžeme ještě dochutit solí, pepřem a citronovou šťávou.

3. Salátovou mísu vyložíme omytými a osušenými salátovými listy, naplníme ji kuskusovým salátem a ozdobíme olivami, nakrájenými zbylými rajčaty a lístky bylinek.


TIP
V prodejnách zdravé výživy seženete citrony v biokvalitě. Z citrusů strouhejte pouze vrchní kůru, bílá část je hořká a dodá pokrmu nahořklou příchuť.

Dobroty k salátům

Gomasio,ten exotický název ukrývá směs sezamových semínek a mořské soli a tahle kombinace dokáže zdravě dochutit vlastně cokoliv. Třeba salát!

I když jsou majonézové zálivky kalorickou atomovkou, někdy to prostě nejde jinak, tak šup s ní na salát. Když si koupíte light variantu od Heinz, tak neztloustnete.

Řecký jogurt je lahůdka, a kdo ho ochutnal, nechce už tzatziky s ničím jiným. V Čechách ho koupíte například v obchodě s řeckými specialitami Olympia.

Patří to sice ke gurmánským zločinům, ale když chybí čas, každému může pomoci polotovar.

Dijonská hořčice je součástí snad všech dresinků. Doma ji ale využijete i v jiných experimentech.

Nejkvalitnější olivový olej si šetřete na rajčátka a nejoblíbenější italské speciality. Když si vyberete olej v biokvalitě, rozhodně nebudete litovat.

Autoři:






Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.