Doporučujeme

Bažant s jablky | foto: Isifa

Co takhle dát si bažantí pečínku nebo paštiku z kachny?

  • 2
Zvěřina - to není jen daňčí, srnčí nebo kančí. Ochutnejte i další divočinu a vyzkoušejte třeba paštiku z kachny nebo bažantí pečínku.

Všechno lítá

Kachní paštika

NA 1 PAŠTIKOVOU FORMU

Příprava: 20 minut + 1 hodina pečení

* 4 velká kachní játra
* mléko na namočení jater
* sůl
* 500 g mletého vepřového masa z plece
* 100 g uzené slaniny
* 6 žampionů
* 3 sardelky
* kůra z 1/2 citronu
* 50 ml koňaku
* 2 vejce
* směs paštikového koření
* 2 lžíce smetany na šlehání
* 150-200 g másla

1. Játra namočíme na 2 hodiny do mléka. Odblaníme je, seřízneme okraje a překrájíme je. Vepř. maso se slaninou a odřezky jater opakovaně semeleme s třetinou žampionů, sardelkami a citronovou kůrou. Zbylé žampiony nakrájíme a vmícháme do směsi. Přidáme vejce, osolíme a okořeníme, ochutíme koňakem a rozmícháme se smetanou.

2. Paštikovou formu vytřeme máslem, naplníme masovou směsí, poklademe polovinou jater, potřeme opět směsí, doplníme játry a končíme opět směsí. Formu postavíme do pekáče s vařící vodou a vaříme při 100 stupních 2 hodiny. Vychladlou paštiku zalijeme zbylým máslem. Necháme ztuhnout a krájíme.

Bažant s jablky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 2 hodiny máčení v mléce + 30 minut příprava + 2 hodiny vaření + doba na chladnutí

*1 bažant
*směs mletého koření
*4 plátky angl. slaniny
*150 ml bílého vína
*4 velká jablka
*100 g oloupaných kaštanů
*50 ml calvadosu
*100 ml jablečného džusu

Na nádivku:
*2-3 žemle
*150 g kaštanů
*1/2 lžíce šalvěje
*1/2 lžičky směsi koření
*1 lžíce másla
*2 vejce, 1,5 dl smetany

1. Z nakrájených žemlí zalitých smetanou se žloutky připravíme nádivku. Přidáme kaštany, bylinky, osolíme a okořeníme. Přidáme vlažné máslo a tuhý sníh.

2. Bažanta osolíme a naplníme nádivkou. Pekáček vyložíme slaninou a vložíme bažanta, poprášíme kořením a zapečeme. Podlijeme vínem a pečeme pod poklicí asi 50 minut - podléváme vývarem. Do výpeku přidáme jablka, kaštany, zalijeme džusem a calvadosem a krátce povaříme.

Křepelky na jehle

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 50 minut pečení

* 4 křepelky
* 1 lžíce sój. omáčky
* 2 lžíce sherry
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžíce medu
* 4 lžíce olivového oleje
* 150 g anglické slaniny nebo pancetty
*sůl a mletý pepř
* 5 bobkových listů, nejlépe čerstvých

1. Omyté a osušené křepelky potřeme směsí sójové omáčky, sherry, vinného octa, medu a oleje a necháme 10 minut marinovat.

2. Střídavě napichujeme na jehlu s bobkovým listem a slaninou nakrájenou na silnější plátky. Osolíme, opepříme a pečeme v předehřátém otáčecím grilu nebo v troubě asi 50 minut. Podle potřeby potíráme zbylou marinádou. Podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem. Křepelky jen osolte, opepřete, zakápněte olejem a pečte

VÍNA, KTERÁ KE ZVĚŘINĚ SKVĚLE PASUJÍ

Rulandské modré
Víno cihlové barvy a sametové chuti jemně připomíná švestky

Modrý portugal
Víno s jemnou ovocnou vůní a sametově jemné chuti

Svatovavřinecké
Intenzivní červená barva a plná chuť připomínající povidla


  • Vybrali jsme pro Vás