Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co takhle dát si bažantí pečínku nebo paštiku z kachny?

  0:45aktualizováno  0:45
Zvěřina - to není jen daňčí, srnčí nebo kančí. Ochutnejte i další divočinu a vyzkoušejte třeba paštiku z kachny nebo bažantí pečínku.

Bažant s jablky | foto: Isifa

Všechno lítá

Kachní paštika

NA 1 PAŠTIKOVOU FORMU

Příprava: 20 minut + 1 hodina pečení

* 4 velká kachní játra
* mléko na namočení jater
* sůl
* 500 g mletého vepřového masa z plece
* 100 g uzené slaniny
* 6 žampionů
* 3 sardelky
* kůra z 1/2 citronu
* 50 ml koňaku
* 2 vejce
* směs paštikového koření
* 2 lžíce smetany na šlehání
* 150-200 g másla

1. Játra namočíme na 2 hodiny do mléka. Odblaníme je, seřízneme okraje a překrájíme je. Vepř. maso se slaninou a odřezky jater opakovaně semeleme s třetinou žampionů, sardelkami a citronovou kůrou. Zbylé žampiony nakrájíme a vmícháme do směsi. Přidáme vejce, osolíme a okořeníme, ochutíme koňakem a rozmícháme se smetanou.

2. Paštikovou formu vytřeme máslem, naplníme masovou směsí, poklademe polovinou jater, potřeme opět směsí, doplníme játry a končíme opět směsí. Formu postavíme do pekáče s vařící vodou a vaříme při 100 stupních 2 hodiny. Vychladlou paštiku zalijeme zbylým máslem. Necháme ztuhnout a krájíme.

Bažant s jablky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 2 hodiny máčení v mléce + 30 minut příprava + 2 hodiny vaření + doba na chladnutí

*1 bažant
*směs mletého koření
*4 plátky angl. slaniny
*150 ml bílého vína
*4 velká jablka
*100 g oloupaných kaštanů
*50 ml calvadosu
*100 ml jablečného džusu

Na nádivku:
*2-3 žemle
*150 g kaštanů
*1/2 lžíce šalvěje
*1/2 lžičky směsi koření
*1 lžíce másla
*2 vejce, 1,5 dl smetany

1. Z nakrájených žemlí zalitých smetanou se žloutky připravíme nádivku. Přidáme kaštany, bylinky, osolíme a okořeníme. Přidáme vlažné máslo a tuhý sníh.

2. Bažanta osolíme a naplníme nádivkou. Pekáček vyložíme slaninou a vložíme bažanta, poprášíme kořením a zapečeme. Podlijeme vínem a pečeme pod poklicí asi 50 minut - podléváme vývarem. Do výpeku přidáme jablka, kaštany, zalijeme džusem a calvadosem a krátce povaříme.

Křepelky na jehle

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 50 minut pečení

* 4 křepelky
* 1 lžíce sój. omáčky
* 2 lžíce sherry
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžíce medu
* 4 lžíce olivového oleje
* 150 g anglické slaniny nebo pancetty
*sůl a mletý pepř
* 5 bobkových listů, nejlépe čerstvých

1. Omyté a osušené křepelky potřeme směsí sójové omáčky, sherry, vinného octa, medu a oleje a necháme 10 minut marinovat.

2. Střídavě napichujeme na jehlu s bobkovým listem a slaninou nakrájenou na silnější plátky. Osolíme, opepříme a pečeme v předehřátém otáčecím grilu nebo v troubě asi 50 minut. Podle potřeby potíráme zbylou marinádou. Podáváme nejlépe s čerstvým bílým pečivem. Křepelky jen osolte, opepřete, zakápněte olejem a pečte

VÍNA, KTERÁ KE ZVĚŘINĚ SKVĚLE PASUJÍ

Rulandské modré
Víno cihlové barvy a sametové chuti jemně připomíná švestky

Modrý portugal
Víno s jemnou ovocnou vůní a sametově jemné chuti

Svatovavřinecké
Intenzivní červená barva a plná chuť připomínající povidla

Autoři:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.