Jídlo, restaurace - (c) profimedia.cz

Jídlo, restaurace - (c) profimedia.cz - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Co si dát během diety v restauraci?

  • 3
Pro většinu lidí, kteří se snaží hubnout, je návštěva restaurace nemyslitelná. To je ovšem velká chyba. Snižování váhy je dlouhodobá záležitost a po celou dobu hubnutí není možné pozvání do restaurace odmítat.

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Naopak, posezení s přáteli v příjemném prostředí může období hubnutí velice zpříjemnit. Je však dobré dodržovat několik zásad.

Výběr restaurace
Čím lepší, kvalitnější restaurace, tím je zároveň vhodnější pro hubnutí. Nejde jen o to, že kvalitní restaurace nemá zapotřebí používat tučné maso a všechno nastavovat moukou. Jde o celkový přístup k vaření a jídlu.

V dobré restauraci byste se měli dobře najíst, nikoli přejíst. Tomu odpovídá i trend více chodů, ale menších porcí. Je dobré mít na paměti, že jste-li přejedeni, chuť už stejně příliš nevnímáte.

V kvalitní restauraci můžete získat další inspiraci pro váš redukční jídelníček. Nemusí nutně jít o restaurace drahé, na druhé straně vysoká cena automaticky nezaručuje kvalitu.

Výběr pokrmů
Jako předkrm nejlépe poslouží salát. Vyberte si zvláštní kombinaci, něco, co by vás doma stěží napadlo připravit. Pokuste se odolat pečivu nebo si dopřejte jen malý kousek.

Pokračovat můžete rybami nebo mořskými plody, můžete zkusit maso králičí nebo telecí. Ani kachní maso nemusí být příliš tučné, jsou-li použity prsní části.

Snažte se vyhnout smetanovým omáčkám a omezit přílohy. Pokrm si můžete objednat i zcela bez přílohy, jen se zeleninou, aniž by se nad tím někdo pozastavoval.

Sladké na závěr si dát můžete, ale nemusíte. Pokud na ně máte velkou chuť, zkuste sorbet nebo lehký dezert z ovoce a tvarohu, velkým prohřeškem není ani tenká palačinka s ovocem.

Výběr nápojů
Začněte vždy velkou sklenicí minerálky, poté vybírejte suchá vína. Raději se vyhněte pivu a míchaným nápojům, které mívají vysoký obsah cukru. Vhodné nejsou ani destiláty.

Nemějte výčitky
Návštěva restaurace je skvělou příležitostí k pomalému jídlu, užívejte si a netrapte se výčitkami svědomí ani tehdy, pokud byste váš běžný přísun energie mírně překročili. Stačí, když se následující den opět vrátíte ke "svému" jídelníčku.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den 

SNÍDANĚ: jogurt s ovocem 
bílý jogurt
100 g čerstvého ovoce
lžička medu
lžíce ovesných vloček 
990 kJ 

SVAČINA: chléb a žervé 
plátek chleba
žervé
bylinky
kedluben
840 kJ 

OBĚD: míchaný salát 
ledový salát
rajče
paprika
jarní cibulka
50 g fety (nebo balkánského sýra)
50 g šunky
2 kousky sušených rajčat
lžička oleje
šťáva z citronu
sůl, pepř 
1370 kJ 

SVAČINA: plněná paprika 
napůl rozkrojená paprika
100 g polotučného tvarohu
česnek, bylinky
580 kJ 

VEČEŘE: salát, biftek a víno (v restauraci)

salát s hruškou, sýrem feta a ořechy
1 kousek bagety 
směs salátových listů (polníček, list dubu, endivie)
hruška na tenké plátky
50 g sýra feta
3 vlašské ořechy
lžička oleje a pomerančové šťávy
sůl, pepř
1280 kJ

biftek z hovězí svíčkové
1 biftek
brusinkový přeliv
brokolice vařená v páře 
1600 kJ 

2 dcl vína 
580 kJ 

Celá večeře: 3460 kJ 

CELKEM: 7240 kJ

,