Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co s vajíčky? Dvě týdně pro nemocné, čtyři pro zdravé

aktualizováno 
Po pondělní koledě máte doma hromadu vajec, která ovšem mají kvůli cholesterolu pověst nepřátelské potraviny. Jenže na druhou stranu se uvnitř skořápky skrývají také některé důležité vitamíny nebo minerální látky.
Nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko (ilustrační fotografie)

Nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko (ilustrační fotografie) | foto: Profimedia.cz

Jste-li tedy zdraví, nejste obézní a nemáte vysokou hladinu cholesterolu, nemusíte se vajíček bát. Čtyři až šest týdně vám vůbec neuškodí, byť žloutek opravdu obsahuje velké množství cholesterolu. Jenže poslední výzkumy ukazují, že cholesterol z potravin nepřechází do lidského organismu v takové míře, jak se předpokládalo.

Nemocní jen dvě vajíčka týdně

Lékaři doporučují, aby denní příjem cholesterolu nepřevýšil u zdravého člověka 300 miligramů, u nemocných 100 miligramů. To dokonce znamená až jedno vajíčko denně. Ovšem pozor, vajíčka jsou obsažena i v jiných potravinách.

Co se skrývá ve vejcích

Vajíčka obsahují vitamíny A, A1, B2, B3 a B6, vápník, fosfor či hořčík.

Ohrožení lidé s vysokou hladinou cholesterolu v krvi by si týdně neměli dopřát víc než dvě vajíčka. "Ideální je, když jsou ještě součástí nějakého pokrmu," upozorňuje specialistka na výživu Ilona Karasová.

Když cholesterol pomáhá

Rodiče nemusí vajíčka zakazovat jako něco nezdravého dokonce ani dětem. Mohou jim dokonce pomáhat ke správnému vývoji. Jak upozorňuje odborný server vyzivadeti.cz, cholesterol i tuk (který je rovněž ve vajíčkách) potřebuje dětské tělo pro svůj růst, vývoj buněk či tvorbu některých hormonů.

"Pokud mají děti dostatek pohybu, jejich tělo bez problémů větší množství energie využije. Pokud je navíc v jídelníčku dostatečné množství ovoce a zeleniny, nebude umírněná konzumace vajec v žádném případě představovat problém," uvedl server.

Vajíčka navíc obsahují vitamíny A, A1, B2, B3 a B6, vápník, fosfor či hořčík. A to všechno jsou látky, které potřebuje nejen dětský, ale i dospělý organismus.

Jak se vyhnout salmonele

Vzpomenete si na slavný americký film Frajer Luke s Paulem Newmanem v hlavní roli? Scénu, jak se vsadí, že sní padesát vajec a málem to nepřežije? Vajíčka je možné připravit na několik způsobů. Existuje nějaký, který je možný označit za nejzdravější?

"Obecně platí, že nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko a nejhůř vajíčka natvrdo a smažená. U vajíček naměkko je ale větší riziko nakažení salmonelou," upozorňuje Karasová.

Podle testů je při snášce nakaženo salmonelami až 90 procent vajec. Bakterie ovšem zůstávají na skořápce, při rozklepávání se mohou dostat dovnitř a při nedostatečné tepelné úpravě "přežít".

V belgickém Mouscronu dostanete od úřadu slepice, pokud slíbíte, že je budete krmit zbytky potravin a dva roky je nesníte ani se jich jinak nezbavíte. Vajíčka jsou vaše. Ilustrační foto

Proto je dobré vejce před použitím omýt. Ovšem nikoli ještě před uložením do ledničky. Tím by se totiž zničila jejich přirozená ochranná vrstva na skořápce.

Vajíčka patří špičkou dolů

Když už jsme u skladování, vajíčka by se měla vždy ukládat špičkou dolů, ačkoli mnoho lidí pokládá za přirozenější, když se vajíčka položí širším koncem dolů.

Ideální teplota pro skladování je mezi pěti a osmi stupni Celsia. Vejcím nejméně prospívá změna teploty. Když si je vezete z obchodu, kde byla v chladícím boxu, třeba v autě, na které praží sluníčko, může se skořápka orosit. A to je pak ideální prostředí pro tvorbu plísní.

Odborníci doporučují vyndavat vajíčka z lednice jen tehdy, když už je potřebujete. Venku by neměla být déle než hodinu před použitím.

Bílá, nebo hnědá skořápka?

Liší se svou kvalitou vajíčka s bílou a hnědou skořápkou? Nikoli. Ačkoli si mnozí lidé myslí, že hnědá vejce jsou lepší, mají oproti těm bílým jen jednu přednost: jejich skořápka je pevnější.

skladování

Vejce mají minimální trvanlivost 28 dní od data snášky, skladovat se mohou od 5 do 8 stupňů Celsia.

V ledničce vydrží minimálně měsíc, ovšem za předpokladu, že mají neporušenou skořápku.

Podobné je to i se zabarvením žloutku. Tmavší automaticky neznamená zdravější. Spíše záleží jen na druhu pigmentu. Je ovšem pravdou, že tmavší žloutky dodávají pokrmu lepší barvu.

Světlejší žloutky jsou pro mnohé lidi podezřelé. O zbarvení žloutku totiž do značné míry rozhoduje krmivo pro slepice. Výraznější barvu má žloutek od slepice, která se krmila trávou nebo vojtěškou, protože obsahují takzvané xantofyly. Ovšem i ve velkochovech je možné barvu žloutku ovlivnit správě nakombinovanou krmnou směsí.

Jak poznat čerstvé vejce

Je to skoro vědecký pokus, ale pokud se chcete přesvědčit, že zakoupené vejce je čerstvé, prosviťte skořápku lampou. Bílek by měl mít bělavou až narůžovělou barvu, žloutek je pěkně kulatý a přesně uprostřed, vzduchová bublina je malá.

Když ponoříte vejce do sklenice s vodou, zůstane u dna. Pokud není čerstvé, vyplave na povrch.

Pokud vajíčko rozklepnete, bílek by měl být dobře spojený se žloutkem, neroztéká se, žloutek má tvar pravidelné polokoule. Když šleháte sníh, žloutek a bílek lehce oddělíte a z bílku se snadno a rychle ušlehá.

Autoři:






Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

čtení
Čtení knih přináší výhody. Budete lépe spát a zlepšíte si paměť

Trávit volný čas čtením zajímavé knihy je v dnešní přetechnizované době pro mnoho lidí přinejmenším neobvyklé. Existují však i zdravotní důvody, proč byste se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.