Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kaki, fenykl, romanesco, batáty. Co s nimi v kuchyni?

  1:55aktualizováno  1:55
Určitě jste už v regálech obchodů s ovocem a zeleninou narazili na plody roztodivných barev a tvarů, u kterých jste ani netušili, co jsou zač. Lákalo by vás je koupit, ale netušíte, jak je v kuchyni využít? Seberte s námi odvahu a pochutnejte si na nich.

Fenykl a další u nás méně obvyklé druhy zeleniny a ovoce najdete třeba ve vietnamských obchodech. Poradíme vám, co s nimi... (Ilustrační snímek) | foto: shutterstock.com

Především vietnamské obchody jsou pro ty z nás, kteří rádi poznáváme nové suroviny a chutě, doslova skrýší s poklady. Až si tam příště půjdete koupit okurky a rajčata na salát, pořádně se porozhlédněte. Najdete tu netypické ovoce, zeleninu i čerstvé bylinky. Při pátrání tak můžete narazit i na tamarind (lusky se sladkokyselými jádry), mangold (listová zelenina podobná špenátu) nebo třeba citronovou trávu.

Jestli vás zaujme nějaký druh ovoce a zeleniny, o kterém nic nevíte, nebojte se ho koupit. Na internetu seženete dost informací, díky kterým zjistíte, jak se jmenuje, jak prospívá zdraví a jak ho využít při vaření.

Anebo vyrazte do obchodů inspirováni našimi recepty. Vybrali jsme pro vás tři druhy zeleniny a jedno ovoce, které možná míjíte v regálech, protože nevíte, co byste z nich připravili. Po dnešku už nemůžete mít žádnou výmluvu, takže co nejdřív přihoďte do košíku kaki, fenykl, batáty či romanesco. Uvidíte, že nebudete litovat.

Fenykl - buď jej milujete, nebo nesnášíte

Fenykl je u nás známý v podobě semínek coby koření, kterým dochucujeme jídla. Fenykl nazývaný florentinský je zelenina, pro kterou je typická nasládlejší chuť připomínající anýz. Právě ta pak může za to, že buď lidé fenykl milují, nebo ho naopak nemusí.

Fenykl můžete použít syrový do salátů nebo ho dusit či péct - jeho chuť je díky vaření delikátnější. Italové ho přidávají do omáček a polévek. Hodí se k masům, rybám i k dalším druhům zeleniny.

Jak na fenykl? Vybírejte drobnější, bělejší bulvy beze skvrn. Fenykl omyjte, odřízněte horní zelenou část a zbytek kořene. Zbavte se vrchních tvrdších listů a pak bulvu rozkrájejte podle potřeby. Na vaření na čtvrtiny, do salátu na proužky.

Zapečený fenykl s rajčaty

Zapečený fenykl s rajčaty

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut + pečení 20 minut

  • olej
  • strouhanka
  • 4 bulvy fenyklu
  • sůl
  • 4 velká masitá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 100 g strouhaného sýra - ementál či gouda
  • pepř

1. Troubu předehřejeme na 180°C, zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
2. Fenykl očistíme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál a rozkrájíme na měsíčky. Pokrájený fenykl povaříme pět minut v osolené vodě. Vyjmeme a necháme na sítu okapat.
3. Rajčata omyjeme, pokrájíme na plátky, česnek oloupeme a prolisujeme. V misce promícháme zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, mléko, citronovou kůru, sýr, sůl a pepř.
4. Do zapékací mísy poskládáme střídavě fenykl, rajčata a přelijeme ochucenou smetanou.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut. Po upečení necháme jídlo pět minut odpočinout a podáváme s křupavou bagetou.

Batáty - tak trochu jiné brambory

Oproti klasickým bramborám jsou hlízy batátů mnohem větší, klidně váží kolem kilogramu. Nejčastější úprava v případě batátů je pečení. Brambory neloupejte, jen je omyjte, osušte, propíchejte jejich slupku vidličkou a dejte je do trouby předehřáté na 190°C asi na hodinu. Tyhle pečené brambory pak servírujte se zakysanou smetanou.

Batáty se ale dají i vařit, dusit, smažit, hodí se i do polévek, připravují se z nich kaše, ale třeba i koláče či koblihy. Vyzkoušejte je jako přílohu coby šťouchané brambory či kaši, příprava je stejná jako u klasických brambor.

Jaké batáty si vybrat? Červené batáty mají dužninu do oranžova a hodí se hlavně k pečení či jako příloha k masu. Bílé batáty se žlutou dužinou jsou ideální na smažení či do těsta na pečení.

Kari ze sladkých brambor a špenátu

Kari ze sladkých brambor a špenátu

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut + vaření 40 minut

  • 2 velké sladké brambory (cca 800 g)
  • sůl
  • 1 střední cibule
  • 1 chilli paprička
  • 200 g rozmraženého listového špenátu
  • 3 lžíce oleje
  • 1–2 lžíce kari pasty
  • 1 plechovka kokosového mléka

1. Brambory oloupeme a pokrájíme na větší kostky, vaříme je pět minut v osolené vodě. Slijeme je a necháme okapat.
2. Cibuli pokrájíme na kostičky. Chilli papričku najemno nasekáme. Ze špenátu vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ho.
3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přimícháme kari pastu, chilli papričku, společně prohřejeme, vsypeme předvařené brambory, vše zalijeme kokosovým mlékem a prováříme odkryté, dokud nejsou brambory měkké a část tekutin se neodpaří.
4. Přidáme pokrájený špenát a povaříme asi tři minuty.
5. Hotové kari podáváme s indickým chlebem nebo s dušenou rýží.

Romanesco - jedna báseň na talíři

Zelenina s tak poetickým názvem je jen jiný druh nám dobře známého květáku, od kterého se liší zelenožlutým květenstvím připomínajícím věžičky. Právě pro svůj zajímavý vzhled se hodí nejen na vaření, ale i jako dekorace.

Co se týká přípravy, nemusíte se ničeho bát. Jestli jste někdy připravovali květák či brokolici, poradíte si i s romaneskem. Zbavte ho listí a košťálu, rozdělte na růžičky a ty opláchněte pod vlažnou vodou. Pak stačí povařit pár minut v horké vodě nebo v páře. Pak ho posypte kvalitním sýrem nebo zalijte bešamelovou omáčkou, dejte zapéct a máte rychlou večeři.

Stejně z něj můžete připravit i nákyp nebo polévku. Co se týká chuti, je jemnější než u květáku. Navíc oproti němu obsahuje víc vitaminu C, takže zařazením do jídelníčku prospějete i svému zdraví. Dá se jíst i syrové.

Tip: V obchodech se zeleninou můžete narazit i na fialový květák. Obsahuje antioxidanty, které jsou přítomné v červeném zelí či červeném víně.

Tagliatelle s lososem, romaneskem a chřestem

Tagliatelle s lososem, romaneskem a chřestem

Množství: 4 porce
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření

  • 1 menší hlávka romaneska
  • sůl
  • 200 g zeleného chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 250 g lososa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g tagliatelle nebo jiných těstovin
  • hrst rozmrazeného hrášku
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy

1. Romanesco omyjeme, rozebereme na růžičky, košťály seřízneme. Růžičky vložíme do osolené vody a povaříme doměkka. Slijeme je a necháme na sítu okapat.
2. Chřest omyjeme, seřízneme spodní část, oloupeme a pokrájíme na špalíky. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Chilli papričku nasekáme. Lososa pokrájíme na kostky.
3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, společně na něm opečeme česnek a chřest, a to asi tři minuty. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny.
4. Do pánve ke chřestu dáme kousky lososa a chilli papričku a opékáme další čtyři minuty, přidáme romanesko, hrášek, citronovou kůru a šťávu, podlijeme malou sběračkou vody z těstovin a společně minutu až dvě prohřejeme. 
5. Těstoviny slijeme, promícháme s lososem a zeleninou a rozdělíme na jednotlivé porce.

Kaki - do salátů i na dezerty

Toto ovoce nejenže je velmi zdravé, obsahuje spoustu vlákniny, vitaminů A a C, draslíku, vápníku, železa, manganu či pektinu, který je prospěšný pro naše střeva, ale v kuchyni se s ním "vyřádíte".

Syrové se hodí do salátů, nakombinovat ho můžete se sušenou šunkou a rukolou. Když zapnete sporák, z kaki připravíte džemy, omáčky a salsy, které podtrhnou chuť masa. Ovoce zužitkujete i na dezerty.

Tip: Nechte kaki dozrát. Zralé kaki má velmi měkkou slupku. Pokud koupíte nedozrálé plody, nechte je dojít při pokojové teplotě. Až pak budou mít tu správnou sladkou chuť.

Koláč z kaki a piniových oříšků

Koláč z kaki a piniových oříšků

Množství: 1 forma na koláč
Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení

  • 1 lžíce másla
  • 1 balení křehkého těsta
  • 700 g kaki
  • 80 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky nastrouhané kůry z pomeranče
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce škrobu
  • 100 ml vody
  • 50 g piniových oříšků

1. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na koláč vymažeme máslem, vyložíme plátem křehkého těsta a ve vyhřáté troubě předpečeme 8 až 10 minut.
2. Kaki omyjeme, rozpůlíme, dužinu vyškrábeme lžící a rozmixujeme.
3. V hrnci smícháme dužinu s cukrem, pomerančovou kůrou, pomerančovou a citronovou šťávou a vše přivedeme k varu.
4. Škrob promícháme s vodou a přilijeme ho za stálého míchání k ovoci. Společně provaříme asi pět minut, dokud nezačne směs houstnout.
5. Koláč naplníme připravenou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Deset minut před dopečením posypeme koláč piniovými oříšky.

Autoři:






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.