Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co jsme pekly na Jarmark: jablečný koláč, makovec a rychlé brownies

  0:18aktualizováno  0:18
Minulý víkend mohli někteří z vás za drobný příspěvek na charitu ochutnat naše buchty a koláče na Jarmarku OnaDnes.cz. Pokud jste to nestihli, můžete se nechat inspirovat našimi recepty a osladit si i tento víkend.

Koláč s jablky a zakysanou smetanou | foto: Profimedia.cz

Jablečný koláč se zakysanou smetanou

Na Jarmark ho pro vás upekla Petra, která připravuje rubriku Zdraví a Fit

Těsto:

Koláč s jablky a zakysanou smetanou
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 150 g přepuštěného másla
  • 6 jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kávové lžičky skořice

 Náplň:

  • 800 g zakysané smetany
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudink

  1. Ze všech uvedených surovin vytvoříme těsto, které rukama rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  2. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a lehce podusíme s vanilkovým cukrem a skořicí.
  3. Směs přidáme na těsto a poté zakryjeme náplní, kterou ušleháme ze zakysané smetany, šlehačky, cukru, vejce a vanilkového pudinku.
  4. Pečeme na 180 °C asi 40 minut.

Jogurtový koláč s ovocem

Naše šéfredaktorka Pavla ho pro vás připravila se švestkami.

Jogurový koláč se švestkami a drobenkou upekla naše šéfredaktorka Pavla.
  • 1 kelímek bílého jogurtu (200-250ml)
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • 1/2 kelímku cukru krupice
  • 1/2 kelímku olej
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • ovoce (jablka, meruňky, švestky, maliny…)
  • drobenka (máslo, hrubá mouka, cukr)

  1. Prášek do pečiva smícháme s moukou a  postupně přidáváme všechny další suroviny, až vymícháme těsto.
  2. Na vrch dáme pokrájené a vypeckované ovoce a pokryjeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia 40 až 45 minut.

Jablečno-banánový koláč

Upekla ho redaktorka Madla, která pro vás píše rubriku o dětech a mateřství.

Banánovo-jablečný koláč
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • lžička soli
  • 2 lžičky skořice
  • 4 velká jablka, oloupaná a nastrouhaná
  • 2 banány (mohou být hnědé)
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnku rozinek (nebo ořechů)

  1. Smíchejte důkladně všechny „mokré“ ingredience (jablka, banány, olej, vejce) ve velké míse.
  2. V druhé míse pořádně promíchejte všechny suché ingredience a postupně přimíchávejte do mokré směsi. 
  3. Pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia na nevymaštěném plechu ve formě podlouhlého tvaru.

Banánový chlebíček

Na Jarmark ho pro vás připravily mladé dámy z portálu eMimino.cz.

Doslova pytel se teď zjara roztrhl se stánky, kde si můžete koupit pečivo od...
  • 285 g hladké mouky
  • kypřící prášek
  • 110 g másla
  • 225 g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 4 přezrálé banány
  • 85 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu, případně vanilkový cukr

  1. V misce mícháme všechny sypké ingredience kromě cukru (sůl, mouka, kypřící prášek).
  2. Vidličkou si rozmačkáme 4 přezrálé banány.
  3. V robotu, nebo druhé misce utřeme máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme i obě vajíčka. Do směsi přilijeme mléko a vanilkovou esenci, přidáme banány a ještě chvíli mícháme. Můžete přidat ořechy, rozinky, sušené ovoce podle chuti. Do tekuté směsi po lžících vmícháme sypkou směs, dokud vše nebude hladké.
  4. Směs nalijeme do máslem vymaštěné formy na chlebíček, pečeme ve vyhřáté troubě na maximum asi hodinu.
  5. Propečení zkontrolujeme párátkem, či špejlí. Chleba necháme zchladnout na mřížce.

Kokosovo-kakaová buchta

Další z litých buchet, opět od osazenstva eMimino.cz.

Čökoládové brownies
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 ks vejce
  • 2 dcl slunečnicového oleje
  • 4 dkg kakao (lepší hořké)
  • prášek do pečiva (nedávat celý, stačí tak půlka)

  1. Všechny ingredience smícháme dohromady. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba 30 až 40 minut zhruba na 170 stupních.

Makovec

Tento recept na českou klasiku je převzatý z webu Labužník.cz.

Makovec
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek umletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce

  1. Všechny ingredience řádně promícháme a vlijeme na vymaštěný a vysypaný plech a upečeme. Můžeme polít polevou.

Drobenkový koláč

Na Jarmark ho přinesla naše bývalá kolegyně Monika

Drobenkový koláč s jablky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 130 g třtinového cukru
  • lžička mleté skořice
  • vanilkový cukr
  • 150 g másla 
  • 5 jablek a 1 hruška

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno formy dejte pečící papír, nebo ji klasicky vymažte a vysypte moukou. 
  2. Mouku, cukr, vanilkový cukr, půl lžičky skořice a máslo smíchejte v ruce. Pokud se vám těsto zdá mazlavé, přidejte trochu mouky. Vznikne vám v podstatě drobenka. Dvěma třetinami této hmoty vyplňte dno formy a častečně i boky, aby měl koláč okraje. Drobenku do formy prostě namačkejtetak, aby vám vznikl korpus.
  3. Jablka a hrušku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.  Promíchejte se skořicí a máte-li raději sladší koláč, tak i s trochou třtinového cukru. Jablka a hrušku pak posypte zbylou drobenkou.
  4. Koláč pečte na 190°C zhruba 40 minut.

Bezlepkový koláč s ovocem

Ženy stojící za portálem eMimino.cz myslely i na celiaky.

Kynutý koláč s ovocem a tvarohem
  • 1 hrnek bezlepkové mouky Schar B
  • 0,5 hrnku rýžové mouky
  • 0,5 hrnku pohankové mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 4 vejce (podle velikosti)
  • 3 lžíce alkoholu, nejlépe rumu
  • 1 bezlepkový prášek do pečiva
  • 100 ml rostlinného oleje
  • ovoce podle výběru - např. borůvky, lesní plody nebo třeba broskve (my jsme použili broskve)

  1. Z vajec oddělte bílky, žloutky utřete s cukrem, z bílků vyšlehejte sníh. Ke žloutkům dále přidejte 3 lžíce alkoholu, mouku (směs tří druhů) a 100 ml rostlinného oleje. V bezlepkovém pečení bývá problém s hutností těsta, proto můžete přidat vodu, dokud nezískáte těsto v takovém skupenství, že do něj půjde nenásilně vmíchat připravený sníh z bílků. Úplně nakonec přidejte do směsi bezlepkový kypřící prášek.
  2. Těsto vylijte na plech (doporučujeme použít pečící papír, ale můžete také vymazat a vysypat pohankovou moukou). Nahoru přidejte ovoce (vhodné jsou plody s výraznější chutí – maliny, borůvky, atd.) a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu 20-25 minut.

Rychlé Brownies

Skvělý rychlý recept od dam z eMimino.cz.

Čokoládové hody
  • 225 g cukru
  • 150 g másla
  • 75 g tmavé čokolády, nalámané na malé kousky
  • 3 vejce
  • 125 g mouky
  • 50 g jader vlašských ořechů, hrubě sekaných

  1. V misce rozpusťte máslo, čokoládu a cukr. Odstavte z tepla, do toho zašlehejte postupně vejce a přidejte mouku a ořechy.
  2. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia asi 25 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na čtverce (asi 16 ks).

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...



Najdete na iDNES.cz