Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co jsme pekly na Jarmark: šátečky, košíčky i bramborové muffiny

  12:02aktualizováno  12:02
Snad všechny ženy, které nechtějí Vánoce ošidit o vůni cukroví, mají teď s pečením napilno. Přesto si některé z nás, co máme rády náš Jarmark OnaDnes.cz, udělaly čas a napekly navíc i na sobotní bazárek. Pokud vám chutnalo, můžete se inspirovat našimi recepty.

Prezidentské šátečky s meruňkovou zavařeninou pro vás na Jarmark OnaDnes.cz upekla kolegyně Bára. | foto: Barbora Vajsejtlová

Prezidentské šátečky

Upekla kolegyně na mateřské dovolené Bára a napsala o nich: "Své jméno údajně získaly po prezidentu Masarykovi, který je měl velmi rád. Recept je geniální svou jednoduchostí, ale je potřeba použít skutečně kvalitní suroviny."

Suroviny:
250 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g tvarohu (ideálně z kostky)
meruňková nebo jahodová zavařenina
vejce na potření

Postup:
1. Smíchejte mouku, máslo a tvaroh a vypracujte z nich vláčné těsto. Je potřeba pořádně ho prohníst, aby šátečky při pečení nepraskaly.
2. Těsto vyválejte na tenký plát, ze kterého budete vykrajovat kolečka (dobře to jde obyčejnou skleničkou). Doprostřed každého kolečka dejte trochu zavařeniny. Poté kolečko přehněte a po krajích prsty dobře zmáčkněte, aby při pečení zavařenina nevytekla.
3. Vzniklé šátečky potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 stupňů přibližně deset minut, aby získaly růžovou barvu. Pocukrujte a podávat můžete teplé i studené.

Išlské dortíčky

Išlské dortíčky

cca 60 kousků

Upekla módní redaktorka Marie, která tvrdí, že je to jediné a prý rovnou to nejlepší cukroví, které se zatím naučila.

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
200 g másla
60 g mletých lískových ořechů
30 g kakaa
špetka skořice

Náplň:
70 g mletých ořechů
cca 1/4 sklenice kvalitní rybízové marmelády
cukr krystal
tuzemský rum

Poleva a zdobení:
250 g čokolády na vaření
kousek másla
vyloupané a rozpůlené mandle

Postup:
1. Mouku, cukr, máslo, ořechy, kakao a skořici smícháme a zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do potravinové folie a aspoň na hodinu dáme odležet do lednice.
2. Těsto pak rozdělíme na několik částí. Každou rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka, kytičky nebo hvězdy. Lepší jsou menší, kompaktní tvary – ty velké mají sklon se lámat.
3. Vykrojené kousky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-12 minut. Necháme vychladnout.
4. Vychladlé sušenky můžeme slepovat náplní. Tu připravíme tak, že smícháme marmeládu s mletými ořechy, podle chuti osladíme a přidáme rum.
5. Na dno kastrolu nalijeme trochu vody a nalámeme do ní čokoládu. Za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni, ke konci přidáme kousek másla. Měla by vzniknout hustá a hladká poleva.
6. Polevu rovnoměrně mažeme na slepené sušenky, každou ještě ozdobíme půlkou mandle. Když dortíčky zaschnou, uložíme je do plechové krabice a necháme na chladném místě rozležet.

Košíčky s ořechy

Košíčky s ořechy, oblíbené vánoční cukroví redaktorky Petry.

cca 40 košíčků

"Vánoce si bez košíčků neumím představit, peču je každý rok a celá rodina je miluje," říká redaktorka Petra, která s vámi na webu řeší zdraví, hubnutí a cvičení.

Těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
50 g mletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička citronové kůry

Náplň:
375 ml smetany ke šlehání
150 g mletých vlašských ořechů
150 g cukru
rum podle chuti

Poleva:
1 čokoláda na vaření
100 g másla

Na ozdobu:
vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy

Postup:
1. Všechny suroviny na těsto propracujeme a hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet.
2. Formičky vymazané máslem naplníme kouskem těsta a pečeme na 180°C dozlatova.
3. Hotové košíčky vyklopíme a necháme zchladnout.
4. Na náplň rozehřejeme v hrnci smetanu ke šlehání a postupně do ní přidáme všechny zbylé přísady. Náplň dobře promícháme, odstavíme z ohně a necháme zchladnout. Pak plníme košíčky a poléváme čokoládovou polevou a zdobíme ořechy.

Mrkvové sušenky s čokoládou

Mrkvové sušenky

Upekla Bára, administrátorka blogů a Kavárničky, proslulá svou zručností a činorodostí, navzdory tomu, že se na mateřské stará o tři děti.

Suroviny:
• 125 g másla (část je možná nahradit sádlem, nebo Herou)
• 1 hrnek hladké mouky
• 1 hrnek strouhané mrkve
• 1/2 hrnku hnědého cukru
• 1 vejce
• vanilkový cukr
• špetka soli
• 1 lžička kypřicího prášku
• strouhaná pomerančová kůra (bio)
• 1 polévková lžíce medu
• na kousky nalámaná čokoláda na vaření
• 2 polévkové lžíce pomerančového likéru nebo javorového sirupu

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180° C.
2. Suché ingredience smícháme v míse, postupně přidáme mokré a nakonec vmícháme strouhanou mrkev. Vypracujeme těsto, hustotu doladíme případně moukou. Těsto by nemělo být ani moc tuhé ani řídké.
3. Na pečicí papír dáváme polévkovou lžící kopečky těsta, dodržujeme dostatečnou vzdálenost mezi sušenkami, pečením se roztáhnou. Na jeden plech by mělo vyjít devět kusů.
4. Pečeme přibližně 15 minut. Ale pozor, tmavnou rychle.
Tip: Do těsta lze přidat drcené oříšky, pomerančovou kůru. Hotové sušenky můžeme ozdobit polevou.

Bramborové muffiny

Bramborové muffiny pro vás Madla s kamarádkou upekly se slaninou, ale také...

Muffiny podle kuchařky Dity P. pro vás nachystala Madla, redaktorka, která i při mateřské píše zejména o dětech.

100 g slaniny na kostičky
550 g brambor
225 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
120 g nastrouhaného tvrdého sýra
2 vejce
80 ml olivového oleje
100 ml mléka
sůl
pepř

Postup:
1. Slaninu opečeme na pánvi dohněda, oloupané brambory nastrouháme nahrubo.
2. Do mouky prosáté s kypřícím práškem přidáme brambory zbavené tekutiny, slaninu, 3/4 sýra a nakonec vejce vyšlehaná s olejem a mlékem. Osolíme a opepříme, pořádně promícháme.
3. Těsto nalijeme do formy na muffiny (do 3/4), zasypeme zbývajícím sýrem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 35 minut.

Tip: Můžete také zkusit vegetariánskou brynzovou variantu bez slaniny a s cibulí.

Autor:






Nejčtenější

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Americká tenistka Serena Williamsová v olympijském utkání s Australankou Darjou...
Williamsová má strach o dceru. Nechce, aby si prošla tím, čím ona

Serena Williamsová (35) fanouškům odhalila svoji citlivější stránku. Na sociálních sítích zveřejnila fotku malé dcery Alexis Olympie, vyjádřila obavy o její...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.