Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co jsme pekly na Jarmark: šátečky, košíčky i bramborové muffiny

  12:02aktualizováno  12:02
Snad všechny ženy, které nechtějí Vánoce ošidit o vůni cukroví, mají teď s pečením napilno. Přesto si některé z nás, co máme rády náš Jarmark OnaDnes.cz, udělaly čas a napekly navíc i na sobotní bazárek. Pokud vám chutnalo, můžete se inspirovat našimi recepty.

Prezidentské šátečky s meruňkovou zavařeninou pro vás na Jarmark OnaDnes.cz upekla kolegyně Bára. | foto: Barbora Vajsejtlová

Prezidentské šátečky

Upekla kolegyně na mateřské dovolené Bára a napsala o nich: "Své jméno údajně získaly po prezidentu Masarykovi, který je měl velmi rád. Recept je geniální svou jednoduchostí, ale je potřeba použít skutečně kvalitní suroviny."

Suroviny:
250 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g tvarohu (ideálně z kostky)
meruňková nebo jahodová zavařenina
vejce na potření

Postup:
1. Smíchejte mouku, máslo a tvaroh a vypracujte z nich vláčné těsto. Je potřeba pořádně ho prohníst, aby šátečky při pečení nepraskaly.
2. Těsto vyválejte na tenký plát, ze kterého budete vykrajovat kolečka (dobře to jde obyčejnou skleničkou). Doprostřed každého kolečka dejte trochu zavařeniny. Poté kolečko přehněte a po krajích prsty dobře zmáčkněte, aby při pečení zavařenina nevytekla.
3. Vzniklé šátečky potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 stupňů přibližně deset minut, aby získaly růžovou barvu. Pocukrujte a podávat můžete teplé i studené.

Išlské dortíčky

Išlské dortíčky

cca 60 kousků

Upekla módní redaktorka Marie, která tvrdí, že je to jediné a prý rovnou to nejlepší cukroví, které se zatím naučila.

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru moučka
200 g másla
60 g mletých lískových ořechů
30 g kakaa
špetka skořice

Náplň:
70 g mletých ořechů
cca 1/4 sklenice kvalitní rybízové marmelády
cukr krystal
tuzemský rum

Poleva a zdobení:
250 g čokolády na vaření
kousek másla
vyloupané a rozpůlené mandle

Postup:
1. Mouku, cukr, máslo, ořechy, kakao a skořici smícháme a zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do potravinové folie a aspoň na hodinu dáme odležet do lednice.
2. Těsto pak rozdělíme na několik částí. Každou rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka, kytičky nebo hvězdy. Lepší jsou menší, kompaktní tvary – ty velké mají sklon se lámat.
3. Vykrojené kousky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-12 minut. Necháme vychladnout.
4. Vychladlé sušenky můžeme slepovat náplní. Tu připravíme tak, že smícháme marmeládu s mletými ořechy, podle chuti osladíme a přidáme rum.
5. Na dno kastrolu nalijeme trochu vody a nalámeme do ní čokoládu. Za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni, ke konci přidáme kousek másla. Měla by vzniknout hustá a hladká poleva.
6. Polevu rovnoměrně mažeme na slepené sušenky, každou ještě ozdobíme půlkou mandle. Když dortíčky zaschnou, uložíme je do plechové krabice a necháme na chladném místě rozležet.

Košíčky s ořechy

Košíčky s ořechy, oblíbené vánoční cukroví redaktorky Petry.

cca 40 košíčků

"Vánoce si bez košíčků neumím představit, peču je každý rok a celá rodina je miluje," říká redaktorka Petra, která s vámi na webu řeší zdraví, hubnutí a cvičení.

Těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
50 g mletých vlašských ořechů
70 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička citronové kůry

Náplň:
375 ml smetany ke šlehání
150 g mletých vlašských ořechů
150 g cukru
rum podle chuti

Poleva:
1 čokoláda na vaření
100 g másla

Na ozdobu:
vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy

Postup:
1. Všechny suroviny na těsto propracujeme a hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet.
2. Formičky vymazané máslem naplníme kouskem těsta a pečeme na 180°C dozlatova.
3. Hotové košíčky vyklopíme a necháme zchladnout.
4. Na náplň rozehřejeme v hrnci smetanu ke šlehání a postupně do ní přidáme všechny zbylé přísady. Náplň dobře promícháme, odstavíme z ohně a necháme zchladnout. Pak plníme košíčky a poléváme čokoládovou polevou a zdobíme ořechy.

Mrkvové sušenky s čokoládou

Mrkvové sušenky

Upekla Bára, administrátorka blogů a Kavárničky, proslulá svou zručností a činorodostí, navzdory tomu, že se na mateřské stará o tři děti.

Suroviny:
• 125 g másla (část je možná nahradit sádlem, nebo Herou)
• 1 hrnek hladké mouky
• 1 hrnek strouhané mrkve
• 1/2 hrnku hnědého cukru
• 1 vejce
• vanilkový cukr
• špetka soli
• 1 lžička kypřicího prášku
• strouhaná pomerančová kůra (bio)
• 1 polévková lžíce medu
• na kousky nalámaná čokoláda na vaření
• 2 polévkové lžíce pomerančového likéru nebo javorového sirupu

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180° C.
2. Suché ingredience smícháme v míse, postupně přidáme mokré a nakonec vmícháme strouhanou mrkev. Vypracujeme těsto, hustotu doladíme případně moukou. Těsto by nemělo být ani moc tuhé ani řídké.
3. Na pečicí papír dáváme polévkovou lžící kopečky těsta, dodržujeme dostatečnou vzdálenost mezi sušenkami, pečením se roztáhnou. Na jeden plech by mělo vyjít devět kusů.
4. Pečeme přibližně 15 minut. Ale pozor, tmavnou rychle.
Tip: Do těsta lze přidat drcené oříšky, pomerančovou kůru. Hotové sušenky můžeme ozdobit polevou.

Bramborové muffiny

Bramborové muffiny pro vás Madla s kamarádkou upekly se slaninou, ale také...

Muffiny podle kuchařky Dity P. pro vás nachystala Madla, redaktorka, která i při mateřské píše zejména o dětech.

100 g slaniny na kostičky
550 g brambor
225 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
120 g nastrouhaného tvrdého sýra
2 vejce
80 ml olivového oleje
100 ml mléka
sůl
pepř

Postup:
1. Slaninu opečeme na pánvi dohněda, oloupané brambory nastrouháme nahrubo.
2. Do mouky prosáté s kypřícím práškem přidáme brambory zbavené tekutiny, slaninu, 3/4 sýra a nakonec vejce vyšlehaná s olejem a mlékem. Osolíme a opepříme, pořádně promícháme.
3. Těsto nalijeme do formy na muffiny (do 3/4), zasypeme zbývajícím sýrem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 35 minut.

Tip: Můžete také zkusit vegetariánskou brynzovou variantu bez slaniny a s cibulí.

Autor:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Manželské etudy: Tomáš mě dojal při odchodu z vězení, říká Třeštíková

Dokument o Mirce a Antonínu Kubrových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy...

Další z šesti manželských dvojic, které sledovala dokumentaristka Helena Třeštíková už od 80. let a nyní svou práci...

Mikronevěra. Věděli jste, že vám smajlíky můžou zničit manželství?

Sociální sítě lidi nejen spojují, ale také rozdělují. Třeba, když si váš...

Dřív bylo k odhalení záletníka potřeba načapat ho v posteli s milenkou nebo mu v kapse najít účet z pochybného hotelu,...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Speciální příloha: nejlepší vánoční cukroví

Maminčiny vanilkové rohlíčky

Klasické, nepečené, zdravé, dietní i od našich zahraničních sousedů - na jednom místě najdete desítky receptů na...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...

Najdete na iDNES.cz