Smažená zelenina s nudlemi a limetkou
Doba přípravy: 20 minut + 15 minut smažení
Množství: pro 4 osoby
- 2 houby šiitake
- 1 malá červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 čili paprička
- 200 g brokolice
- hrst baby kukuřiček
- hrst čerstvých špenátových listů
- 1 malá červená paprika
- 1 limeta
- 400 g čínských nudlí
- tmavá sezamová semínka
- 1 lžíce oleje
- hrst zelených fazolek
- hrst cukrového hrášku
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce sójové omáčky
1. Houby nakrájíme na plátky, cibuli přepůlíme a nakrájíme na plátky, česnek najemno nasekáme. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, chilli papričku najemno nasekáme. Brokolici rozebereme na růžičky. Větší kukuřičky pokrájíme, ze špenátových listů odstřihneme stonky a natrháme je. Papriku nakrájíme na proužky. Z půlky limety vymačkáme šťávu.
2. Nudle uvaříme podle návodu, pak do nich vmícháme 2–3 lžičky sezamových semínek.
3. Ve woku rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek, orestujeme, přidáme zeleninu, sůl, pepř a za stálého míchání opékáme.
4. Po 2–4 minutách přilijeme sezamový olej a sójovou omáčku, společně promícháváme dalších 30–60 sekund, přidáme nudle a společně opékáme a promícháváme asi 1–2 minuty.
5. Rozdělíme do misek a dochutíme šťávou z druhé poloviny limetky.
Tip: Namísto nudlí připravte zeleninu s jasmínovou rýží.
Ryba v papillotě s mandarinkami a citronovou trávou
Doba přípravy: 30 minut + 15-20 minut pečení
- 1 kg čerstvé vykuchané ryby (chňapal červený, pražma, růžicha červená)
- 2 stonky citronové trávy
- centimetrový kousek čerstvého zázvoru
- 3 mandarinky
- 1 lžička medu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rybu omyjeme a osušíme. Připravíme si dva velké kusy pečicího papíru nebo alobalu.
2. Citronovou trávu najemno nasekáme, zázvor oloupeme a nahrubo nastrouháme.
3. Z jedné mandarinky vymačkáme šťávu, ze zbylých oloupeme kůru, rozdělíme je na dílky a ty také oloupeme.
4. Šťávu promícháme s medem, olejem, špetkou soli, nasekanou citronovou trávou a zázvorem.
5. Rybu položíme doprostřed pečicího papíru, potřeme vzniklou omáčkou zvnějšku i zevnitř, položíme na ni dílky mandarinky, zakapeme zbylou omáčkou, balíček dobře uzavřeme a dáme péct na 15–20 minut.
6. Balíček opatrně otevřeme, abychom se nespálili párou, a servírujeme se salátem a čerstvou bagetou.
Tip: Olej a med zaměňte za rozpuštěné máslo a sójovou omáčku. Čerstvou citronovou trávu seženete u vietnamských zelinářů.
Brambory s pomerančovou kůrou a koriandrem
Doba přípravy: 20 minut + 40-50 minut
- 1 kg přílohových brambor varný typ B
- 2 pomeranče
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- hrst čerstvého koriandru
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Brambory dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Pomeranče omyjeme a osušíme.
2. Z jednoho pomeranče okrájíme ostrým nožem nebo škrabkou kůru a nakrájíme ji na tenké proužky, z druhého pomeranče kůru nastrouháme. Semínka koriandru rozdrtíme v hmoždíři.
3. Brambory dáme na plech, potřeme je olejem, osolíme a opepříme, posypeme proužky kůry a koriandrovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–45 minut, podle velikosti brambor.
4. Plech vyndáme z trouby, talířkem rozmáčkneme brambory, aby byly zploštělé a praskly. Troubu rozpálíme na 230 °C. Koriandrové lístky jemně nasekáme.
5. Dopečeme pět minut pod grilem a ozdobíme nastrouhanou pomerančovou kůrou a nasekanými lístky.
Tip: Brambory si můžete předvařit dopředu a později upéct, postačí jim pak jen 15 minut v troubě. Pečte je s několika neoloupanými stroužky česneku, rozmáčknutými nožem na plocho.
Žebírka s pomerančem a zázvorem
Doba přípravy: 20 minut + 12 hodin marinování + 80–90 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 1,5–2 kg vepřových žebírek nasekaných na jednotlivá žebra
- 4 pomeranče
- 2 stroužky česneku
- 6 lžic pomerančové marmelády
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 hrnek sójové omáčky
- 3–4 lžíce sezamových semínek
1. Žebírka omyjeme a osušíme, vložíme je do většího hlubšího pekáče. Ze tří pomerančů vymačkáme šťávu, česnek prolisujeme. Šťávu promícháme s prolisovaným česnekem, marmeládou, zázvorem a sójovou omáčkou.
2. Připravená žebírka přelijeme marinádou a odložíme do chladu. Během marinování je několikrát otočíme.
3. Půl hodiny před pečením žebírka vyjmeme z chladničky, troubu předehřejeme na 180 °C. Z pomeranče oloupeme kůru až na dužinu a vykrájíme nožem jednotlivé dílky pomeranče.
4. Žebírka i s marinádou pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu, během pečení je potíráme a přeléváme výpekem. Po hodině přidáme dílky pomeranče a dopečeme dalších 20 minut. Před podáváním posypeme semínky.
Tip: Vyberte raději marmeládu bez podílu pomerančové kůry.
Piškoty s pomerančovým krémem
Doba přípravy: 40 minut + 8–10 minut pečení
- 1 malý pomeranč
- 200 ml mléka
- 50 g přírodního cukru
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku v prášku
- 100 g másla
- 3 vejce
- 5 lžic cukru krupice
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce škrobové moučky
- 1/4 lžičky citronové kůry
1. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z omytého a osušeného pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
2. Z mléka, přírodního cukru a vanilkového pudinku uvaříme hustý pudink, necháme jej vychladnout, občas ho zamícháme.
3. Vychladlý pudink vyšleháme s pomerančovou kůrou a šťávou a po lžících přišleháváme změklé máslo.
4. Bílky vyšleháme do tuha, přišleháme dvě lžíce cukru. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Vzniklý krém zakryjeme potravinovou fólií a odložíme do chladu.
5. Obě mouky a škrobovou moučku smícháme a prosijeme.
6. Do vyšlehaných žloutků vmícháme citronovou kůru, střídavě vmícháme sníh a prosátou mouku.
7. Směsí naplníme cukrářský sáček a na plech nastříkáme kolečka v pravidelných rozestupech. Poprášíme je moučkovým cukrem a pečeme 8–10 minut, podle velikosti.
8. Upečené piškoty necháme krátce zchladnout na plechu, pak je opatrně odlepíme od pečicího papíru a necháme vychladnout na mřížce. Naplníme je připraveným pomerančovým krémem.
Tip: Do těsta můžete přidat pro změnu lžíci kakaového pudinkového prášku, vnitřní část piškotů můžete potřít rozehřátou čokoládou a pak naplnit krémem.