Vitamin C na talíři. Bojujte s chřipkou a přitom si pochutnejte

  1:00
Chřipka hrozí ze všech stran a nejlepší způsob, jak se jí ubránit, je nadopovat se vitaminem C. Aby se prevence nezměnila jen v nudné polykání dílků mandarinky či pomeranče a lokání džusů, zakomponujte citrusy do chutné krmě.
Vitamin C v přírodní podobě vám nejen pomůže zůstat zdraví, ale také si můžete skvěle pochutnat. (Ilustrační snímek)

Vitamin C v přírodní podobě vám nejen pomůže zůstat zdraví, ale také si můžete skvěle pochutnat. (Ilustrační snímek) | foto: Isifa

Smažená zelenina s nudlemi a limetkou

Smažená zelenina s nudlemi a limetkou

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 houby šiitake
  • 1 malá červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 čili paprička
  • 200 g brokolice
  • hrst baby kukuřiček
  • hrst čerstvých špenátových listů
  • 1 malá červená paprika
  • 1 limeta
  • 400 g čínských nudlí
  • tmavá sezamová semínka
  • 1 lžíce oleje
  • hrst zelených fazolek
  • hrst cukrového hrášku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 4 lžíce sójové omáčky

1. Houby nakrájíme na plátky, cibuli přepůlíme a nakrájíme na plátky, česnek najemno nasekáme. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, chilli papričku najemno nasekáme. Brokolici rozebereme na růžičky. Větší kukuřičky pokrájíme, ze špenátových listů odstřihneme stonky a natrháme je. Papriku nakrájíme na proužky. Z půlky limety vymačkáme šťávu.

2. Nudle uvaříme podle návodu, pak do nich vmícháme 2–3 lžičky sezamových semínek.

3. Ve woku rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek, orestujeme, přidáme zeleninu, sůl, pepř a za stálého míchání opékáme.

4. Po 2–4 minutách přilijeme sezamový olej a sójovou omáčku, společně promícháváme dalších 30–60 sekund, přidáme nudle a společně opékáme a promícháváme asi 1–2 minuty.

5. Rozdělíme do misek a dochutíme šťávou z druhé poloviny limetky.

Tip: Namísto nudlí připravte zeleninu s jasmínovou rýží.

Ryba v papillotě s mandarinkami a citronovou trávou

Ryba v papillotě s mandarinkami a citronovou trávou

Doba přípravy: 30 minut + 15-20 minut pečení

  • 1 kg čerstvé vykuchané ryby (chňapal červený, pražma, růžicha červená)
  • 2 stonky citronové trávy
  • centimetrový kousek čerstvého zázvoru
  • 3 mandarinky
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rybu omyjeme a osušíme. Připravíme si dva velké kusy pečicího papíru nebo alobalu.

2. Citronovou trávu najemno nasekáme, zázvor oloupeme a nahrubo nastrouháme.

3. Z jedné mandarinky vymačkáme šťávu, ze zbylých oloupeme kůru, rozdělíme je na dílky a ty také oloupeme.

4. Šťávu promícháme s medem, olejem, špetkou soli, nasekanou citronovou trávou a zázvorem.

5. Rybu položíme doprostřed pečicího papíru, potřeme vzniklou omáčkou zvnějšku i zevnitř, položíme na ni dílky mandarinky, zakapeme zbylou omáčkou, balíček dobře uzavřeme a dáme péct na 15–20 minut.

6. Balíček opatrně otevřeme, abychom se nespálili párou, a servírujeme se salátem a čerstvou bagetou.

Tip: Olej a med zaměňte za rozpuštěné máslo a sójovou omáčku. Čerstvou citronovou trávu seženete u vietnamských zelinářů.

Brambory s pomerančovou kůrou a koriandrem

Brambory s pomerančovou kůrou a koriandrem

Doba přípravy: 20 minut + 40-50 minut

  • 1 kg přílohových brambor varný typ B
  • 2 pomeranče
  • 1/2 lžičky semínek koriandru
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvého koriandru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Brambory dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Pomeranče omyjeme a osušíme.

2. Z jednoho pomeranče okrájíme ostrým nožem nebo škrabkou kůru a nakrájíme ji na tenké proužky, z druhého pomeranče kůru nastrouháme. Semínka koriandru rozdrtíme v hmoždíři.

3. Brambory dáme na plech, potřeme je olejem, osolíme a opepříme, posypeme proužky kůry a koriandrovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–45 minut, podle velikosti brambor.

4. Plech vyndáme z trouby, talířkem rozmáčkneme brambory, aby byly zploštělé a praskly. Troubu rozpálíme na 230 °C. Koriandrové lístky jemně nasekáme.

5. Dopečeme pět minut pod grilem a ozdobíme nastrouhanou pomerančovou kůrou a nasekanými lístky.

Tip: Brambory si můžete předvařit dopředu a později upéct, postačí jim pak jen 15 minut v troubě. Pečte je s několika neoloupanými stroužky česneku, rozmáčknutými nožem na plocho.

Žebírka s pomerančem a zázvorem

Žebírka s pomerančem a zázvorem

Doba přípravy: 20 minut + 12 hodin marinování + 80–90 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1,5–2 kg vepřových žebírek nasekaných na jednotlivá žebra
  • 4 pomeranče
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic pomerančové marmelády
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 hrnek sójové omáčky
  • 3–4 lžíce sezamových semínek

1. Žebírka omyjeme a osušíme, vložíme je do většího hlubšího pekáče. Ze tří pomerančů vymačkáme šťávu, česnek prolisujeme. Šťávu promícháme s prolisovaným česnekem, marmeládou, zázvorem a sójovou omáčkou.

2. Připravená žebírka přelijeme marinádou a odložíme do chladu. Během marinování je několikrát otočíme.

3. Půl hodiny před pečením žebírka vyjmeme z chladničky, troubu předehřejeme na 180 °C. Z pomeranče oloupeme kůru až na dužinu a vykrájíme nožem jednotlivé dílky pomeranče.

4. Žebírka i s marinádou pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu, během pečení je potíráme a přeléváme výpekem. Po hodině přidáme dílky pomeranče a dopečeme dalších 20 minut. Před podáváním posypeme semínky.

Tip: Vyberte raději marmeládu bez podílu pomerančové kůry.

Piškoty s pomerančovým krémem

Piškoty s pomerančovým krémem

Doba přípravy: 40 minut + 8–10 minut pečení

  • 1 malý pomeranč
  • 200 ml mléka
  • 50 g přírodního cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku v prášku
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1/4 lžičky citronové kůry

1. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z omytého a osušeného pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

2. Z mléka, přírodního cukru a vanilkového pudinku uvaříme hustý pudink, necháme jej vychladnout, občas ho zamícháme.

3. Vychladlý pudink vyšleháme s pomerančovou kůrou a šťávou a po lžících přišleháváme změklé máslo.

4. Bílky vyšleháme do tuha, přišleháme dvě lžíce cukru. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Vzniklý krém zakryjeme potravinovou fólií a odložíme do chladu.

5. Obě mouky a škrobovou moučku smícháme a prosijeme.

6. Do vyšlehaných žloutků vmícháme citronovou kůru, střídavě vmícháme sníh a prosátou mouku.

7. Směsí naplníme cukrářský sáček a na plech nastříkáme kolečka v pravidelných rozestupech. Poprášíme je moučkovým cukrem a pečeme 8–10 minut, podle velikosti.

8. Upečené piškoty necháme krátce zchladnout na plechu, pak je opatrně odlepíme od pečicího papíru a necháme vychladnout na mřížce. Naplníme je připraveným pomerančovým krémem.

Tip: Do těsta můžete přidat pro změnu lžíci kakaového pudinkového prášku, vnitřní část piškotů můžete potřít rozehřátou čokoládou a pak naplnit krémem.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...