Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vitamin C na talíři. Bojujte s chřipkou a přitom si pochutnejte

  1:00aktualizováno  1:00
Chřipka hrozí ze všech stran a nejlepší způsob, jak se jí ubránit, je nadopovat se vitaminem C. Aby se prevence nezměnila jen v nudné polykání dílků mandarinky či pomeranče a lokání džusů, zakomponujte citrusy do chutné krmě.

Vitamin C v přírodní podobě vám nejen pomůže zůstat zdraví, ale také si můžete skvěle pochutnat. (Ilustrační snímek) | foto: Isifa

Smažená zelenina s nudlemi a limetkou

Smažená zelenina s nudlemi a limetkou

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 2 houby šiitake
  • 1 malá červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 čili paprička
  • 200 g brokolice
  • hrst baby kukuřiček
  • hrst čerstvých špenátových listů
  • 1 malá červená paprika
  • 1 limeta
  • 400 g čínských nudlí
  • tmavá sezamová semínka
  • 1 lžíce oleje
  • hrst zelených fazolek
  • hrst cukrového hrášku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 4 lžíce sójové omáčky

1. Houby nakrájíme na plátky, cibuli přepůlíme a nakrájíme na plátky, česnek najemno nasekáme. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, chilli papričku najemno nasekáme. Brokolici rozebereme na růžičky. Větší kukuřičky pokrájíme, ze špenátových listů odstřihneme stonky a natrháme je. Papriku nakrájíme na proužky. Z půlky limety vymačkáme šťávu.

2. Nudle uvaříme podle návodu, pak do nich vmícháme 2–3 lžičky sezamových semínek.

3. Ve woku rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek, orestujeme, přidáme zeleninu, sůl, pepř a za stálého míchání opékáme.

4. Po 2–4 minutách přilijeme sezamový olej a sójovou omáčku, společně promícháváme dalších 30–60 sekund, přidáme nudle a společně opékáme a promícháváme asi 1–2 minuty.

5. Rozdělíme do misek a dochutíme šťávou z druhé poloviny limetky.

Tip: Namísto nudlí připravte zeleninu s jasmínovou rýží.

Ryba v papillotě s mandarinkami a citronovou trávou

Ryba v papillotě s mandarinkami a citronovou trávou

Doba přípravy: 30 minut + 15-20 minut pečení

  • 1 kg čerstvé vykuchané ryby (chňapal červený, pražma, růžicha červená)
  • 2 stonky citronové trávy
  • centimetrový kousek čerstvého zázvoru
  • 3 mandarinky
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rybu omyjeme a osušíme. Připravíme si dva velké kusy pečicího papíru nebo alobalu.

2. Citronovou trávu najemno nasekáme, zázvor oloupeme a nahrubo nastrouháme.

3. Z jedné mandarinky vymačkáme šťávu, ze zbylých oloupeme kůru, rozdělíme je na dílky a ty také oloupeme.

4. Šťávu promícháme s medem, olejem, špetkou soli, nasekanou citronovou trávou a zázvorem.

5. Rybu položíme doprostřed pečicího papíru, potřeme vzniklou omáčkou zvnějšku i zevnitř, položíme na ni dílky mandarinky, zakapeme zbylou omáčkou, balíček dobře uzavřeme a dáme péct na 15–20 minut.

6. Balíček opatrně otevřeme, abychom se nespálili párou, a servírujeme se salátem a čerstvou bagetou.

Tip: Olej a med zaměňte za rozpuštěné máslo a sójovou omáčku. Čerstvou citronovou trávu seženete u vietnamských zelinářů.

Brambory s pomerančovou kůrou a koriandrem

Brambory s pomerančovou kůrou a koriandrem

Doba přípravy: 20 minut + 40-50 minut

  • 1 kg přílohových brambor varný typ B
  • 2 pomeranče
  • 1/2 lžičky semínek koriandru
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • hrst čerstvého koriandru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Brambory dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Pomeranče omyjeme a osušíme.

2. Z jednoho pomeranče okrájíme ostrým nožem nebo škrabkou kůru a nakrájíme ji na tenké proužky, z druhého pomeranče kůru nastrouháme. Semínka koriandru rozdrtíme v hmoždíři.

3. Brambory dáme na plech, potřeme je olejem, osolíme a opepříme, posypeme proužky kůry a koriandrovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–45 minut, podle velikosti brambor.

4. Plech vyndáme z trouby, talířkem rozmáčkneme brambory, aby byly zploštělé a praskly. Troubu rozpálíme na 230 °C. Koriandrové lístky jemně nasekáme.

5. Dopečeme pět minut pod grilem a ozdobíme nastrouhanou pomerančovou kůrou a nasekanými lístky.

Tip: Brambory si můžete předvařit dopředu a později upéct, postačí jim pak jen 15 minut v troubě. Pečte je s několika neoloupanými stroužky česneku, rozmáčknutými nožem na plocho.

Žebírka s pomerančem a zázvorem

Žebírka s pomerančem a zázvorem

Doba přípravy: 20 minut + 12 hodin marinování + 80–90 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1,5–2 kg vepřových žebírek nasekaných na jednotlivá žebra
  • 4 pomeranče
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic pomerančové marmelády
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 hrnek sójové omáčky
  • 3–4 lžíce sezamových semínek

1. Žebírka omyjeme a osušíme, vložíme je do většího hlubšího pekáče. Ze tří pomerančů vymačkáme šťávu, česnek prolisujeme. Šťávu promícháme s prolisovaným česnekem, marmeládou, zázvorem a sójovou omáčkou.

2. Připravená žebírka přelijeme marinádou a odložíme do chladu. Během marinování je několikrát otočíme.

3. Půl hodiny před pečením žebírka vyjmeme z chladničky, troubu předehřejeme na 180 °C. Z pomeranče oloupeme kůru až na dužinu a vykrájíme nožem jednotlivé dílky pomeranče.

4. Žebírka i s marinádou pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu, během pečení je potíráme a přeléváme výpekem. Po hodině přidáme dílky pomeranče a dopečeme dalších 20 minut. Před podáváním posypeme semínky.

Tip: Vyberte raději marmeládu bez podílu pomerančové kůry.

Piškoty s pomerančovým krémem

Piškoty s pomerančovým krémem

Doba přípravy: 40 minut + 8–10 minut pečení

  • 1 malý pomeranč
  • 200 ml mléka
  • 50 g přírodního cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku v prášku
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1/4 lžičky citronové kůry

1. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z omytého a osušeného pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

2. Z mléka, přírodního cukru a vanilkového pudinku uvaříme hustý pudink, necháme jej vychladnout, občas ho zamícháme.

3. Vychladlý pudink vyšleháme s pomerančovou kůrou a šťávou a po lžících přišleháváme změklé máslo.

4. Bílky vyšleháme do tuha, přišleháme dvě lžíce cukru. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Vzniklý krém zakryjeme potravinovou fólií a odložíme do chladu.

5. Obě mouky a škrobovou moučku smícháme a prosijeme.

6. Do vyšlehaných žloutků vmícháme citronovou kůru, střídavě vmícháme sníh a prosátou mouku.

7. Směsí naplníme cukrářský sáček a na plech nastříkáme kolečka v pravidelných rozestupech. Poprášíme je moučkovým cukrem a pečeme 8–10 minut, podle velikosti.

8. Upečené piškoty necháme krátce zchladnout na plechu, pak je opatrně odlepíme od pečicího papíru a necháme vychladnout na mřížce. Naplníme je připraveným pomerančovým krémem.

Tip: Do těsta můžete přidat pro změnu lžíci kakaového pudinkového prášku, vnitřní část piškotů můžete potřít rozehřátou čokoládou a pak naplnit krémem.

Autor:



Nejčtenější

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Slavné matky po čtyřicítce se varování odborníků nebojí

Monika Absolonová by měla syna Tadeáše porodit v listopadu.

Ačkoli gynekologové ženy před mateřstvím ve starším věku spíše varují, matky v Česku podle statistických údajů už...

Další z rubriky

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz