Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čínské restaurace: nejhorší jídla, která si můžete dát

  6:00aktualizováno  6:00
Zvýšené množství sodíku a obrovské množství kalorií, tak bude vypadat váš oběd v čínské restauraci. Jídlo připravované v čínských bistrech přitom jen vzdáleně připomíná pravou čínskou kuchyni.

Glutamát sodný mnohdy slouží k maskování ne příliš kvalitního masa. | foto: Isifa

Rychle dostupné jídlo za přiměřenou cenu. Takové jsou známé přednosti čínských bister. Druhou, podstatně horší stránkou, je vliv pokrmu na naše zdraví. To, že si například konzumací těchto potravin zvyšujeme krevní tlak, ví málokdo.

Oběd v podobě "voňavého a křehkého kuřete se zeleninou". Každý, kdo pravidelně chodí do bistra, toto menu zná. Pod jedním názvem ale nenajdete všude stejná jídla, a to hlavně ve srovnání se samotnou Čínou. Z některých původních receptur totiž zůstalo jen jméno.

Pojďme se ale na pokrm podívat z hlediska výživy. Voňavé a křehké kuře se zeleninou obsahuje 1 300 kilokalorií, 3 200 miligramů sodíku a 11 gramů nasycených tuků. A to bez rýže. Hrníček rýže má okolo 200 kilokalorií.

Že vám tato čísla nic neříkají? Zkuste to tedy srovnat: průměrný člověk potřebuje okolo 2 000 kilokalorií za den a 2300 miligramů soli, což se rovná jedné čajové lžičce soli. Zvýšené množství sodíku ve stravě přitom může pravidelnou konzumací vést až k hypertenzi. Pravidelné návštěvy čínských bister tedy negativně působí na krevní tlak.

Sůl a kalorie navíc
Tradiční chuť asijské kuchyně také dotváří glutamát sodný, který má zvýrazňovat chuť pokrmu a přidává se do hotového jídla. Mnohdy ale také slouží k maskování ne příliš kvalitního masa.

Doporučenou dávku pro člověka, tedy tři gramy na  den, tato bistra často převyšují. Krátce po požití vyššího množství glutamátu byly popsány závratě, bolesti hlavy a žaludeční problémy. Zda převažuje pozitivní, či negativní vliv glutamátu na člověka, se nicméně stále zkoumá.

Dále se podívejme na "kuře ve sladkokyselé omáčce". Bonnie Liebman, nutriční specialista z amerického Centre for Science in the Public Interest, zjistil, že talíř tohoto pokrmu většinou obsahuje o čtyřicet procent více sodíku a zároveň o více než polovinu kalorií, než potřebuje průměrný dospělý člověk za den.

"Například v USA je ale situace v některých italských a mexických restauracích mnohem horší než v těch čínských. Jídlo těchto dalších kuchyní je plné nasycených tuků, které mohou zvyšovat riziko srdečního onemocnění," varuje Liebman.


Zdravé rady

Při návštěvě levnějšího bistra se vám vyplatí dbát některých zásad:

- Vyvarujte se solení. Jídla obsahují samy o sobě zvýšené množství sodíku. Konkrétně to tedy znamená, že kromě soli byste měli omezit pálivou hořčici, hoisin omáčku a sójovou omáčku.
- Řekněte si o hnědou rýži místo bílé.
- Jezte tyčinkami nebo vidličkou, abyste snědli co nejméně omáčky.
- Vyhněte se smaženému masu, mořským plodům nebo tofu. Objednejte si raději dušené maso.
- Požádejte o brokolici a hrášek navíc.
- Zkuste si najít jídlo, kde bude místo masa a nudlí hlavní přílohou zelenina.

Chybí čerstvá zelenina
Rozdíly mezi čínskou kuchyní v Číně a bistry v našich krajích se znatelně liší. Množství tuků používaných při její přípravě v Česku je nezanedbatelné a zjevně se podílí na tloustnutí strávníků.

Za povšimnutí také stojí zelenina, na niž je čínská kuchyně hrdá. První zásadou čínské kuchyně je: vařit výhradně z čerstvých potravin. Mražená zelenina, předem dušené nebo dlouho naložené maso nemají mít v kvalitní čínské restauraci místo. Chybou ale je, že bistra používají místo čerstvé spíše mraženou nebo sterilovanou zeleninu. Talíř smažené míchané zeleniny má v sobě 900 kilokalorií a 2 200 miligramů sodíku.

Nízká teplota rýže
Pochybnosti přicházejí i u masa. Při jeho posouzení platí běžné zásady: minutkově připravované maso by mělo být šťavnaté a bez zápachu. Přestože si někteří lidé chodící do bister myslí, že zvolit kuře je zdravější varianta než vepřové a hovězí, neplatí to nutně všude. Kuřecí maso je totiž známé tím, že jeho zápach a stáří lze snadno překrýt. Největší chyba, které se bistra dopouští, je předpříprava pokrmu. Tedy to, že maso předvaří, zamrazí a znovu ohřívají.

Dejte si pozor také na teplotu jídla. Se studenou rýží a horkým masem se tu setkává stále mnoho lidí. Při teplotě mezi patnácti a padesáti stupni se množí většina mikroorganismů. A právě rýže je na mikroorganismy zvláště citlivá.

Autoři:






Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
KOORDINÁTOR PROJEKTŮ - JUNIOR

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 25 000 - 27 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.