Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čínské restaurace: nejhorší jídla, která si můžete dát

  6:00aktualizováno  6:00
Zvýšené množství sodíku a obrovské množství kalorií, tak bude vypadat váš oběd v čínské restauraci. Jídlo připravované v čínských bistrech přitom jen vzdáleně připomíná pravou čínskou kuchyni.

Glutamát sodný mnohdy slouží k maskování ne příliš kvalitního masa. | foto: Isifa

Rychle dostupné jídlo za přiměřenou cenu. Takové jsou známé přednosti čínských bister. Druhou, podstatně horší stránkou, je vliv pokrmu na naše zdraví. To, že si například konzumací těchto potravin zvyšujeme krevní tlak, ví málokdo.

Oběd v podobě "voňavého a křehkého kuřete se zeleninou". Každý, kdo pravidelně chodí do bistra, toto menu zná. Pod jedním názvem ale nenajdete všude stejná jídla, a to hlavně ve srovnání se samotnou Čínou. Z některých původních receptur totiž zůstalo jen jméno.

Pojďme se ale na pokrm podívat z hlediska výživy. Voňavé a křehké kuře se zeleninou obsahuje 1 300 kilokalorií, 3 200 miligramů sodíku a 11 gramů nasycených tuků. A to bez rýže. Hrníček rýže má okolo 200 kilokalorií.

Že vám tato čísla nic neříkají? Zkuste to tedy srovnat: průměrný člověk potřebuje okolo 2 000 kilokalorií za den a 2300 miligramů soli, což se rovná jedné čajové lžičce soli. Zvýšené množství sodíku ve stravě přitom může pravidelnou konzumací vést až k hypertenzi. Pravidelné návštěvy čínských bister tedy negativně působí na krevní tlak.

Sůl a kalorie navíc
Tradiční chuť asijské kuchyně také dotváří glutamát sodný, který má zvýrazňovat chuť pokrmu a přidává se do hotového jídla. Mnohdy ale také slouží k maskování ne příliš kvalitního masa.

Doporučenou dávku pro člověka, tedy tři gramy na  den, tato bistra často převyšují. Krátce po požití vyššího množství glutamátu byly popsány závratě, bolesti hlavy a žaludeční problémy. Zda převažuje pozitivní, či negativní vliv glutamátu na člověka, se nicméně stále zkoumá.

Dále se podívejme na "kuře ve sladkokyselé omáčce". Bonnie Liebman, nutriční specialista z amerického Centre for Science in the Public Interest, zjistil, že talíř tohoto pokrmu většinou obsahuje o čtyřicet procent více sodíku a zároveň o více než polovinu kalorií, než potřebuje průměrný dospělý člověk za den.

"Například v USA je ale situace v některých italských a mexických restauracích mnohem horší než v těch čínských. Jídlo těchto dalších kuchyní je plné nasycených tuků, které mohou zvyšovat riziko srdečního onemocnění," varuje Liebman.


Zdravé rady

Při návštěvě levnějšího bistra se vám vyplatí dbát některých zásad:

- Vyvarujte se solení. Jídla obsahují samy o sobě zvýšené množství sodíku. Konkrétně to tedy znamená, že kromě soli byste měli omezit pálivou hořčici, hoisin omáčku a sójovou omáčku.
- Řekněte si o hnědou rýži místo bílé.
- Jezte tyčinkami nebo vidličkou, abyste snědli co nejméně omáčky.
- Vyhněte se smaženému masu, mořským plodům nebo tofu. Objednejte si raději dušené maso.
- Požádejte o brokolici a hrášek navíc.
- Zkuste si najít jídlo, kde bude místo masa a nudlí hlavní přílohou zelenina.

Chybí čerstvá zelenina
Rozdíly mezi čínskou kuchyní v Číně a bistry v našich krajích se znatelně liší. Množství tuků používaných při její přípravě v Česku je nezanedbatelné a zjevně se podílí na tloustnutí strávníků.

Za povšimnutí také stojí zelenina, na niž je čínská kuchyně hrdá. První zásadou čínské kuchyně je: vařit výhradně z čerstvých potravin. Mražená zelenina, předem dušené nebo dlouho naložené maso nemají mít v kvalitní čínské restauraci místo. Chybou ale je, že bistra používají místo čerstvé spíše mraženou nebo sterilovanou zeleninu. Talíř smažené míchané zeleniny má v sobě 900 kilokalorií a 2 200 miligramů sodíku.

Nízká teplota rýže
Pochybnosti přicházejí i u masa. Při jeho posouzení platí běžné zásady: minutkově připravované maso by mělo být šťavnaté a bez zápachu. Přestože si někteří lidé chodící do bister myslí, že zvolit kuře je zdravější varianta než vepřové a hovězí, neplatí to nutně všude. Kuřecí maso je totiž známé tím, že jeho zápach a stáří lze snadno překrýt. Největší chyba, které se bistra dopouští, je předpříprava pokrmu. Tedy to, že maso předvaří, zamrazí a znovu ohřívají.

Dejte si pozor také na teplotu jídla. Se studenou rýží a horkým masem se tu setkává stále mnoho lidí. Při teplotě mezi patnácti a padesáti stupni se množí většina mikroorganismů. A právě rýže je na mikroorganismy zvláště citlivá.

Autoři:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Bez pohybu to nejde, zlepší trávení i figuru

Ilustrační fotografie

Máme tu třetí den vašeho snažení a jak jste se již dozvěděli, základem úspěchu při hubnutí je hlavně úprava jídelníčku....

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Jak se vyvarovat chyb při cvičení

Správný vs. špatný dřep

Máte za sebou první týden cesty za vaším lepším já. Dnes, tedy osmý den, vám v seriálu 30 dní hubnutí s OnaDnes.cz...

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Naučte se nakupovat jen zdravé potraviny

Ilustrační fotografie

Dnes je čtvrtý den vašeho hubnutí a naše rada se bude opět točit kolem stravování. Mnoho lidí totiž dietní chyby dělá...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.

Najdete na iDNES.cz